RECEPT ZA MEKIKE: Spolja blago HRSKAVE a iznutra ŠUPLJIKAVE, mirišu na detinjstvo jer su bile jedna od omiljenih užina

Mekike su jedna tradicionalna užina i njihov miris vraća u neka prethodna vremena kada su važile za pravu poslasticu.

Recepti
Autor:
RECEPT ZA MEKIKE: Spolja blago HRSKAVE a iznutra ŠUPLJIKAVE, mirišu na detinjstvo jer su bile jedna od omiljenih užina
Recept za hrskave i šupljikave mekike, Foto: printscreen/youtube/Sherpica Recipes

Kada ste u žurbi a želite jednu brzinsku užinu za sebe i svoju porodicu Mekike su idealne za to! Pomoću ovog recepta dobićete iznutra šupljikave a spolja hrskave i rumene mekike.

Možete ih poslužiti uz jogurt, sir, šunku ili slatku verziju uz džem, slatko ili krem. Naravno odlično idu i uz različite soseve, pustite mašti na volju, sa njima nema greške.

SASTOJCI:

  • 500 ml mlake vode
  • 700 gr mekog brašna
  • 40 gr kvasca (1 pakovanje ili kockica)
  • 1 kafena kašičica secera
  • 5 kasika ulja za testo
  • 1,5 kafena kašičica soli
  • ulje za prženje

PRIPREMA:

U vanglu stavite kvasac, mlaku vodu, šećer, ulje. Malo izmešajte rukom, dodajte brašno ali ne sve, malo više od pola od ukupne količine. Dodajte so a kvasac ne puštajte da naraste. Uzmite mikser sa onim vijugavim žicama, koje su i namenjene za mešenje gušćih masa kao što je testo. Tako cete brže napraviti lepo glatko testo sa balončićima. Rukom bi morali mnogo duze da mesite i zamarate se. Mutite mikserom sve dok se ne dobije lepa glatka masa, bez grudvica. Pobrašnjavite malo ruke i testo. Mesite blago i polako, tek da se formira mekana lopta od testa. Ukoliko se baš jako lepi za ruke, dodajte jos malo brasna i blago mesite.

Mekike
foto: printscreen/youtube/Sherpica Recipes

Zagrejte rernu. Uključite na 50 stepeni, al ne cekajte da se skroz zagreje, pa isključite. Rerna treba da je mlaka, ni slucajno vruća. Ubacite vanglu sa testom, i prekrijte krpom. Zatvorite rernu i neka tako stoji 15 minuta da testo naraste, nema potrebe da se digne skroz.

Pobrašnjavite dobro radnu površinu, testo blago premesite sa malo brašna. Istresite na sto, oblikujte u loptu i oklagijom razvlačite. Ne previše tanko i ne pritiskajte jako oklagijom da se rupice u testu ne slepe i ne izadje vazduh.

Sada je bitno ostaviti da odstoji oko 20-25 minuta (zavisi koliko je toplo u prostoriji). Mekike fino narastu, šupljikavost se poveća. Zagrejte ulje, vrhove prstiju svaki put umočite u brasno da vam se mekike ne zalepe. Bitno je još da ih uzimate veoma blago, ne pritiskajući. Spuštajte u vrelo ulje a kada dobro porumene, okrenete drugu stranu. Stavljajte na salvetu da pokupi višak ulja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs