POMOĆU OVIH 9 STVARI PODSTIČETE LOŠE PONAŠANJE KOD DECE: Zbog toga dobro obratite pažnju, jer su deca ogledalo roditelja

Deca su poput sunđera! Prate svaki pokret, upijaju svaku reč i na kraju postaju projekcija svojih roditelja.

Porodica
12:04h Autor:
POMOĆU OVIH 9 STVARI PODSTIČETE LOŠE PONAŠANJE KOD DECE: Zbog toga dobro obratite pažnju, jer su deca ogledalo roditelja
Kako podstičete loše ponašanje kod dece ?, Foto: Ilustracija / Shutterstock

Obzirom da njihov mozak nije u potpunosti razvijen, deca često svoje potrebe i emotivna stanja manifestuju kroz loše ponašanje koristeći ga kao sredstvo.

Nekad je to znak da roditelji rade nešto pogrešno, a kažnjavanje deteta nije uvek najbolje rešenje. Mnogi roditelji jednostavno nisu svesni da zapravo njihovi postupci mogu biti razlog zašto se njihova deca tako ponašaju.

1. Previše kritikuju svoju decu.

Konstantna kritika učiniće da se bilo ko oseća kao da nikada ništa ne može da uradi kako treba, a deca su posebno ranjiva. Ukoliko roditelji očekuju savršenstvo od svoje dece, a umesto pohvala upućuju im samo kritike vremenom će mališani prestati da se trude. Da stvar bude gora ukoliko se deca potom okrenu destruktivnom ponašanju dovešće roditelje do velikih problema.

2. Nisu složni pred detetom.

Uobičajeni sukobi između roditelja uče decu da ignorišu jednog roditelja i trče do drugog za podršku. Deca će moliti svakog roditelja pojedinačno dok ne dobiju ono što žele. Možda će se osećati kao da ste previše strogi ili nepravedni što će dovesti do toga da se pobune protiv vašeg autoriteta.

Dete, Svađa, Roditelji, Dečak
foto: Shutterstock

3. Trude se da budu kul.

Kul roditelji žele da budu prijatelji svoje dece i opušteni su u pogledu pravila i discipline. Ali rizici su veći od koristi jer, u ovakvom roditeljskom maniru, odrasla osoba gubi moć autoriteta i poštovanje svoje dece. „Kul roditelji“ teraju svoju decu da donose odluke koje nisu u stanju da donesu, što neki stručnjaci nazivaju kolapsom roditeljstva.

4. Daju svojoj deci previše izbora.

Dovoljna su dva izbora koja su prihvatljiva za roditelja, ali previše izbora može preplaviti dete. Nemogućnost izbora, za decu, na kraju će napraviti nered i izazvati probleme. U slučaju da dete izabere nešto što je neprihvatljivo, to može primorati roditelja da povuče svoju reč što narušava njegov autoritet. Kao rezultat toga, dete će pokušavati da nastavi sa prigovaranjem da bi postiglo svoje namere.

Roditelji, Dete, Porodica, Svađa
foto: Shutterstock

5. Ne daju dobar primer.

Iako je očigledno da deca rade ono što vide da rade njihovi roditelji, u svakodnevnom životu često zaboravljamo na to. Sledeći put kada budete išli preko reda u supermarketu ili se budete parkirali na parkingu za hendikepirane, znajte da će se vaša deca verovatno ponašati na isti način. Ali na sreću, roditelji koji daju dobar primer imaju veće šanse da imaju decu koja rade ispravne stvari, čak i kada nisu pod direktnim nadzorom.

6. Naređuju bez objašnjenja.

Svi znamo roditelje koji svoju decu odgajaju kao male vojnike. Deca će raditi ono što im se kaže ali neće razumeti zašto. Mogu da se pobune jer osećaju da se prema njima postupa nepravedno. Ovo se može lako popraviti objašnjavanjem zašto se stvari rade na određeni način. Tako deca mogu početi da poštuju vaše vrednosti i proces donošenja odluka.

Roditelji
foto: Shutterstock

7. Zaziru od stručne pomoći.

Naravno, napadi besa su sasvim normalni u mladosti. Ali ako je vaše dete van kontrole, možda pati od poremećaja ponašanja. Neki roditelji će pronaći razloge i izgovore zašto se njihova deca ponašaju loše, ali nikada neće priznati da postoji problem. Odbijanje pomoći specijaliste samo pogoršava situaciju.

8. Govore u ime svoje dece.

Detetov nepristojan način govora može se objasniti nedostatkom društvenih veština, što se dešava kada roditelji uvek govore u ime deteta.

Deca uče manire uključivanjem u društvene situacije. Učite dete učtivosti i komunikaciji sa drugim ljudima.

porodica, deca
foto: Shutterstock

9. Smeju se kada su deca prave nestašluke.

Kada su deca mala, često ne možemo a da se ne smejemo kada se ponašaju nevaljalo. Znamo da kada deca prave grimasu ili kada se naljute, često izgledaju smešno i interesantno. Međutim, budite oprezni, jer ovo slatko smejanje mališanima može izazvati probleme u budućnosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs