SVI SU SE DIVILI BEBI KOJA JE ROĐENA VEČNO NASMEJANA: A onda je mama primetila da nešto OZBILJNO NIJE UREDU

U celom svetu postoji samo 20 ovakvih slučajeva, a devojčica Ajla Samer je jedna od njih

Porodica
10:25h Autor:
SVI SU SE DIVILI BEBI KOJA JE ROĐENA VEČNO NASMEJANA: A onda je mama primetila da nešto OZBILJNO NIJE UREDU
Ajla Samer, Foto: preentscreen/Instagram

Ajla Samer je devojčica koja je rođena 2021. godine. Po rođenju je bila zdrava i živahna beba. No, kako su dani odmicali, roditelji su primietili jedan neobičan detalj na njenom licu, njene usne se nisu razvijale kako treba.

S obzirom na to da je Ajla bila nežnije telesne konstitucije, sitna i krhka devojčica, svaka promena u njenom razvoju postajala je izuzetno vidljiva. Roditelji su osećali sve veću zabrinutost kako su primećivali duboke brazde koje su se pojavile tik uz njene male usne.

"U to vreme, ta promena je bila veoma očigledna jer je Ajla bila krhka. Zabrinuli smo se, jer nismo razumeli uzrok njenog stanja. Pitao sam se da li je to možda nešto što sam ja učinio, da li je naša greška dovela do ovoga", prisetila se Kristina Verčer, majka Ajle, u razgovoru za Avaz.ba.

Kristina je opisala svoje prve trenutke s bebom, kada je osećala da je Ajla posebna i drugačija od drugih. Tada nije imala pojma o dijagnozi koju će kasnije saznati.

"Rođenje carskim rezom nosi svoj niz neprijatnosti. Lekari su nam pokazali bebu čim je izašla iz materice. Bila je tako sitna da smo odmah primetili razliku. To nas je duboko zabrinulo, jer nismo razumeli šta se dešava niti smo ikada ranije sreli s ovakvim stanjem. Bilo je to kao veliki šok", podelila je majka.

U toj ranoj fazi, lekari su dijagnostikovali da Ajla pati od bilateralne makrostomije. Retki poremećaj u razvoju koji se događa kada se usne ne spoje ispravno tokom fetalnog razvoja u materici. U celom svetu evidentirano je manje od 20 takvih slučajeva.

Roditelji su u početku pretpostavljali da se radi samo o estetskom pitanju te da to neće predstavljati veće izazove u njenom razvoju. No, problemi su započeli već u prvim nedeljama hranjenja.

Kristina je hrabra i snažna majka koja je prihvatila ovaj izazov i javno delila detalje o stanju svoje devojčice. Kako je vreme prolazilo, stekla je veliku podršku javnosti, naročito od strane drugih majki koje su prolazile kroz slična iskustva.

Kristina i njen suprug su se konsultovali sa stručnjacima kako bi pronašli najbolje rešenje za Ajlino stanje. Operacija se pojavila kao svetla perspektiva. Danas, ova devojčica sa "trajnim osmehom" postala je zvezda društvenih mreža, a mnogi je prate dok raste i razvija se.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs