korisni saveti

6 NAJČEŠĆIH STRAHOVA NOVOPEČENIH MAMA: Psiholozi skreću pažnju na OVO

Koji su to strahovi sa kojima se suočavaju buduće mame? Šta uraditi prvo kada vas obuzme ovaj strah?

Vaše dete & vi
Autor:
6 NAJČEŠĆIH STRAHOVA NOVOPEČENIH MAMA: Psiholozi skreću pažnju na OVO
Foto: Shutterstock

Iako najčešće nemaju razloga za zabrinutost, trudnice koje se tek pripremaju za majčinstvo i novopečene mame opterećene su brojnim brigama i strahovima. Psiholozi su izdvojili nekoliko najčešćih i dali savete na koji način ih prebroditi.

1. Neću stići na vreme u porodilište

Ako i vas muči takvo razmišljanje, opustite se, jer od početka kontrakcija pa do porođaja u proseku prođe oko osam sati, pa je verovatnoća da ćete se poroditi na putu do porodilišta realno vrlo mala. Da biste bili mirniji, s doktorom porazgovarajte o pretporođajnim signalima pomoću kojih ćete sa sigurnošću znati kad bi trebalo da krenete ka bolnici. Na vreme pripremite torbu za porodilište i vodite računa da u automobilu ima dovoljno benzina.

Trudna žena, Trudnica, Tužna
foto: Profimedia

2. Hoću li moći da dojim

U svakom normalnom porodilištu postoje babice zadužene za dojilje, koje bi trebalo da vam pokažu koji je pravi način držanja bebe na dojci. Nemojte da se opterećujete ako vam kažu da to radite pogrešno ili da beba sisa na prazno. Vašem mleku treba vremena da "nadođe", a najbitnija je stvar da beba uhvati celu bradavicu sa areolom da ne biste već posle prvog dojenja dobili ranice.

Mama, Dete, Beba, Dojenje
foto: Profimedia

3. Da li je kuća potpuno spremna za novorođenče

Za početak kupite krevetac, nosiljku, odeću, ćebence, zalihe pelena i kozmetiku. Sve ostalo ćete rešavati s vremenom, tako da nema nikakvog razloga za stres.

4. Samo da ne povredim bebicu

Strah da ćete slučajno povrediti fontanelu (meko mesto na bebinoj glavi) kod mladih majki često prelazi u paranoju. Ne možete da povredite bebu samo ako dodirnete meke tačke na glavi, ali je svakako dobro čuvajte od jačih udaraca i padova.

5. Da li dete diše

Dok beba mirno spava, majke često strahuju od gušenja u snu. Doktori ističu da je sindrom iznenadne smrti beba vrlo redak, a rizik ćete smanjiti ako bebu stavite da spava na leđima. Jastučiće, plišane igračke i čupavo ćebe držite van kreveca.

Mama i beba
foto: Shutterstock

6. Hoćemo li osetiti bliskost

Neke majke stvore vezu s bebom još pre njenog rođenja, dok je drugima potrebno više vremena da se majčinski osećaji potpuno probude. Normalno je da je novopečena majka prvih nekoliko nedelja emotivno zbunjena. Da biste lakše uspostavili prisnu vezu s bebom, što češće je privijajte uz sebe kožom na kožu. I kad vam prvi put uzvrati pogled ili osmeh, znaćete da je to to!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs