Za zdravu i čistu kožu

Mučite se sa bubuljicama, a niste tinejdžer? Ovako ćete ih se zauvek rešiti!

Veće su šanse da imate akne kao tinejdžer, ali se dešava i starijim ženama zbog prirode mesečnih hormona
Nega
01:04h Autor:
Mučite se sa bubuljicama, a niste tinejdžer? Ovako ćete ih se zauvek rešiti!
Foto: Thinkstock

Bubuljice i akne mogu biti pravi problem, ali srećom postoje rešenja koja vam mogu pomoći, bilo da ste tinejdžer ili u poodmaklim godinama.

1. Za početak, šta su ove crvene tačkice na licu? One nastaju zbog nakupljanja ulja koje se nalaze u porama. Mrtve ćelije obično blokiraju masnoću da izađe iz pora, gde se nakon toga mogu razmnožiti bakterije i dovesti do stvaranja bubuljica.

2. Mitiseri su ono od čega lako mogu nastati bubuljice. Kada koža ne može da izdrži akumulaciju bakterija, pore se šire i stvaraju se bubuljice. Ponekad, to može da dovede i do stvaranja ciste.

3. Veće su šanse da imate akne kao tinejdžer, ali se dešava i starijim ženama zbog prirode mesečnih hormona.

4. Ponekad su akne stvar genetike. Ako su vaši roditelji imali akne kao mladi, verovatno ćete naslediti taj gen.

5. Ako imate suvu kožu, ne znači da ćete izbeći akne. Svi tipovi kože imaju potencijal za formiranje akni, ali ako vam je koža masnija, onda je ovo učestalije.

Pomešajte med i aspirin i nanesite na lice: Fantastični rezultati već za 3 sata! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

6. Jedna od glavnih stvari je da dozvolite koži da diše i da nosite odgovarajuću odeću, jer se akne pojavljuju ne samo na licu već i na telu, najčešće na leđima.

7. Ako primetite da vam se koža lica menja, proverite koje ste lekove skoro uzimali, jer postoji mogućost da neki od njih izazovu ovaj problem.

8. Mnogi ljudi misle da će izbeći akne ako ne jedu masnu hranu kao što su pica ili pomfrit. Zapravo, dermatolozi kažu da masne ruke izazivaju ovaj problem i zbog toga ih odmah operite nakon jela i ne dirajte lice.

9. Hrana koja sadrži šećer i ugljene hidrate, čak i mlečni proizvodi mogu da izazovu akne.

10. Stres je jedan od vodećih problema generalno, zbog čega nastaju akne i drugi zdravstveni problemi.

11. Nakon vežbanja u teretani, znoj može da se zadrži u porama. Zbog toga treba da se umivate i izbegnete stvaranje akni.

Četkicom za zube istrljala je nos: Otkrila je zlata vredan trik! (VIDEO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

12. Mnogi proizvodi za higijenu obično sadrže antibakterijske komponente koje čiste pore. Redovno vršite piling lica, mažite blage kreme i smanjićete akne.

13. Ali imajte strpljenja. Za tretiranje akni je potrebno vreme kako bi se balansirala masnoća u koži i kako bi se unormalila.

14. Odgovarajuća krema za lice može da učini čuda za vašu kožu, posebno kada je ona masna.

15. Bitno je da svaki put perete četkice za šminkanje, kako biste smanjili pojavu bakterija koje bi se prenele na vaše lice.

16. Najvažnije od svega je da izbegavate diranje akni i ceđenje, kako biste izbegli ožiljke i mrlje koje bi mogle da se zadrže na licu.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs