Izbegnite ožiljke i upale

Na ovom delu lica nikad ne smete da cedite bubuljice: Dermatolog upozorava na fatalne posledice!

Krvni sudovi na tom području su povezani direktno sa mozgom, pa komplikacije mogu da dovedu do gubitka vida, paralize ili čak smrti
Nega
16:48h Autor:
Na ovom delu lica nikad ne smete da cedite bubuljice: Dermatolog upozorava na fatalne posledice!
Foto: Shutterstock

Koliko god vam "đavo ne dao mira", na određenom mestu na licu veoma je opasno istiskivati bubuljice, upozorio je britanski dermatolog dr Višal Mejden.

Riječ je o takozvanom opasnom trouglu na licu, čiji je vrh na tački između očiju. Zamislite sada dve stranice koje se jednako spuštaju uz ivice nosa do ivica usana. Tačno ispod usana je donja strana trougla. Područje nosa, između očiju, iznad usana i malo ispod usana je vrlo osetljivo, kaže dr Mejden.

"Krvni sudovi na tom području su povezani direktno sa mozgom. Infekcije na tom delu mogu da vode do gubitka vida, paralize, a teoretski i smrti. Ako na tom području postoji infekcija koja se ne leči ispravno ili brzo, ona može da prouzrokuje trombozu, stvori krvni ugrušak, infekciju ili apces na mozgu, pa čak i meningitis", ispričao je dermatolog u jutarnjoj emisiji Live Breakfast na BBC-evom radiju 5.

On dodaje da su teške posledice vrlo retke, ali i da bi trebalo da prestanemo da istiskujemo bubuljice generalno.

Svaki dan upotrebite jedan limun i to na ovaj način: Sprečite starenje organizma!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zašto ne treba istiskivati bubuljice?

Svaka bubuljica u sebi sadrži ulje, bakterije i upalni faktor. Istiskivanjem se to može samo proširiti na okolna područja i potkožna tkiva. Budući da se rupa otvorila istiskivanjem, šanse od upale se povećavaju. Osim toga, na tom području će koža potamneti, ponekad i zauvek. Postoji i rizik da će ožiljak ostati zauvek vidljiv.

Šta će se dogoditi ako ih "pustimo na miru"?

Bubuljice će same nestati, najčešće u roku od nedelju dana. Kada sama spontano pukne, tada ne nastaju ožiljci. Bele bubuljice će takođe same pući kada za to budu spremne. Ako imate veliku bubuljicu, bolje je da posetite dermatologa, koji će je ukloniti na siguran način. Takođe, ako su pune i velike bubuljice vaša svakodnevna borba, onda je razgovor sa dermatologom neophodan, piše Dejli mejl.

Ova žena stari unazad: U 47. izgleda mlađe nego ikad, ovo je njena tajna! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs