Modna Ikona

Neverovatna lepota iza pseudonima - Veruška: Životna priča najlepše žene 60-tih! (FOTO)

Sasvim obična devojka lepog lica odlučila je da promeni svoju sudbinu počevši od sopstvenog imena, a cela ova životna saga obeležena kamerom fotografa Džonija Monkada sažeta je na londonskoj izložbi

Moda
18:35h Autor:
Neverovatna lepota iza pseudonima - Veruška: Životna priča najlepše žene 60-tih!  (FOTO)
Veruška, Foto: Profimedia

Supermodel Veruška zanosnim i egzotičnim licem 60-ih je godina dizala modnu prašinu koja se ni danas, gotovo šezdeset godina kasnije, još nije potpuno slegnula. Ćerka visokopozicioniranog generala u nemačkoj vojsci rođena je u istočnoj Prusiji.

Punim imenom Vera Gotlieb Ana Grafin von Lehndorf-Steinort htela je da postane umetnica. Međutim, epska životno-modna priča svoje konture počela je da poprima tek kada se Vera sa svojih dvadeset godina odselila u Firencu da bi ostvarila san. Tamo je primećuje fotograf Ugo Mulas i nagovara da se ozbiljno posveti karijeri modela. S obzirom na to da je u to vreme za manekenku bilo neuobičajeno da bude izrazito visoka, njoj je to uvek donosilo prednost jer se isticala, ali u isto vreme i previše odudarala od pojma klasične manekenke.

Prva i najpopularnija manekenka na svetu otkrila tajnu dugovečnosti: Moja ćerka i ja nosimo iste farmerice, majice i jakne! (FOTO)

foto: Profimedia

Potom se preselila u Njujork, koji se nije pokazao gostoljubivim za mladu Veru. Imala je nežno lice, vrlo izražajno zbog strukture kostiju i punih senzualnih usana kao i vitko i elegantno telo koje se nije uklapalo u kalupe ženstvenosti toga doba pa joj je pronalazak snimanja i angažmana bila gotovo nemoguća misija.

Razočarana i shrvana okrutnom okolinom u kojoj se zatekla, vraća se u Italiju u kojoj upoznaje fotografa Džonija Monkadu koji je već na prvi pogled znao da Vera u sebi nosi nešto posebno i pružio joj još jednu šansu nakon što su svi gotovo potpuno od nje digli ruke. Vera i danas za Monkadu govori da je zbog njega promenila svoje viđenje karijere modela i kako je s njim sve i počelo.

Sedela na dve stolice, igrala prljavu igru: Fatalna manekenka lepotom srušila državu! (FOTO)

foto: Profimedia

Ipak, tadašnja činjenica da odudara od klasičnih okvira lepote Veri je na samom početku karijere prouzrokovala osecćaj nesigurnosti pa nije imala utisak kao da pripada tom sasvim novom svetu mode u kojem se zatekla. Iako je teško poverovati da se model kakvog znamo danas, s tako impresivnom karijerom iza sebe, ikada osećao loše u svojoj koži, upravo je to bio razlog zbog kojeg je mlada Vera kreirala alter ego – Verušku, koja je bila potpuna suprotnost njoj – snažna, odvažna, zanimljiva i odlucčna da postane uspešan model.

Nedugo zatim Vera se vratila u Njujork, ovoga puta kao Veruška koja je spremna da usmeri svoju karijeru na pravi put. Velika Jabuka sada se pokazala kao odlična platforma za Verušku pa se prvobitni scenario nije ponovio.

Ona je bila prvi supermodel: Jedan skandal ju je koštao slave i poslao u ludnicu gde je doživela 104 godine! (FOTO)

foto: Profimedia

Čak šta više, smatrana je najboljim svetskim supermodelom i postala je jedan od najbolje placćenih modela sa zaradom višom od deset hiljada dolara na dan, a za modne cčasopise pristala je da se snima pod uslovom da se ispod fotografija potpiše njeno ime jer nije želela da je se izjednačuje s bezimenim modelima. Ali, slava, novac i nagli uspeh nisu joj pomutili razum, uvek je bila skromna sećajucći se svojih pocčetaka s Monkadom.

Poznati supermodel (49) u nikad izazovnijem izdanju: Pozirala u bikiniju iz 1991. godine! (FOTO, VIDEO)

foto: Profimedia

Veruška veruje da se počeci njene transformacije iz Vere u fatalnu Verušku vide u fotografijama Džonija Monkade pa je, iako je evoluirala u slavni model, na njegovim fotografijama zauvek ostati samo Vera, jednostavna devojka. Nakon Monkadine smrti 2011. godine, njegova ćerka pronašla je tri hiljade neobjavljenih fotografija na tavanu koja je bila zapečacćena više od četrdeset godina. Na fotografijama je Vera u prekrasnim i opuštenim pozama odevena u najbolji italijanski dizajn s potpisom Valentina, Irene Galitcine, Sorele F.

Prvi crni supermodel: Kako je Pet Klivlend pobedila rasizam i pokorila svet! (FOTO)

foto: Profimedia

Te fotografije, na koje pre toga niko nije bacio oko, autentičan su sa dokaz transformacije koja se odvijala ispred te Monkadina fotoobjektiva, transformacije obične devojke u ikonu savršenstva koju smo nakon određenog vremena upoznali pod jednim jedinim imenom – Veruška. Ćerka slavnog fotografa zaslužnog za fotografije na kojima je vreme stalo Valentina Monkada odlučila je da objavi neviđene fotografije u Londonu na izložbi pod imenom “From Vera to Veruschka: The Unseen je Photographs by Johnny Moncada”. Izložba je sadržala više od dvadeset crno-belih radova kao i videostimulaciju koja vodi iza kulisa Veruškinog života i njenih snimanja na lokacijama u Italiji.

Uz izložbu objavlejna je istoimena knjiga zahvaljujući knjižari "Rizolli".

Klaudija Šifer (47) o sazrevanju i ključnim momentima u karijeri: Reč supermodel mi je davala snagu! (FOTO)

foto: Profimedia

Danas, Veruška je priznata multimedijalna umetnica koja je svoj mir nakon uzbudljive karijere modela pronašla u Bruklinu u kojem živi poslednjih petnaest godina sa svojim životnim partnerom. Ali, Veruška se i danas povremeno odazove na pozive modnih dizajnera da ekskluzivno nastupi na njihovim revijama, a još uvek snima i reklamne kampanje dokazujući da je vreme za nju zaista stalo.

Životna priča najlepše žene 70-tih: Odrastala kao princeza, zavodila najveće bogataše, izgubila sestru 11. septembra! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs