Mere prevencije

Šest načina kako da sprečite kašalj: Reagujte na vreme!

Virusi gripa i prehlade u organizam ulaze preko očiju, nosa i usta
Medicina
00:18h Autor:
Šest načina kako da sprečite kašalj: Reagujte na vreme!
Foto: Thinkstock

Postoji nekoliko zdravstvenih stanja koja su praćena jakim i upornim produktivnim kašljem. Stvaranje gustog sekreta i sluzi koja se nagomilava u plućima i bronhijama, propratni je simptom sledećih stanja:

1. Prehlade i gripa - najčešći su uzročnici sluzavog kašlja

2. Drugih plućnih infekcija - od pneumonije (upale pluća) do tuberkuloze

3. Hroničnog opstuktivnog bronhitisa

4. Pušenja - dim cigareta dovodi di promene u strukturi ćelija u disajnim putevima i prekomerne proizvodnje sluzi.

Osim gustog sekreta od bele, preko žućkaste i roze boje, produktivni kašalj karakteriše i bol u grlu i grudima, a često znaju da zabole i trbušni mišići usled grčenja tela tokom upornog kašlja. Imajući sve ovo u vidu, trebalo bi da obratite pažnju na prevenciju.

Kako da se sačuvate?

Ne postoji neka magična formula koja će vas zaštititi od svih virusa i bakterija. Reč je o vrlojednostavnim, a praktičnim i efikasnim merama prevencije.

1. Redovno perite ruke - bakterije i virusi mogu vrlo lako da se pokupe (rukovanjem sa zaraženim osobama, dodirivanjem kvaka na javnim mestima, preko telefona, u javnom prevozu...). Sapun i topla voda su vaš prvi saveznik higijene. U specijalnim situacijama mogu da vam posluže i vlažne maramice koje sadrže alkohol.

2. Koristite maramice - nemojte da kijate i kašljete u ruku, već za to obavezno koristite maramice. Bakterije se preko golih ruku najlakše prenose! Kada iskoristite maramicu, odmah je bacite. Ukoliko je nemate pri ruci, nakašljite se u unutrašnjost lakta.

PROČITAJTE JOŠ: Svaka majka treba da zna: Prva pomoć kod dečjeg kašlja!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

3. Ne dirajte lice - virusi gripa i prehlade u organizam ulaze preko očiju, nosa i usta. Stručnjaci ističu da, ukoliko dodirnete telefon ili bilo koji predmet koji je prethodno držala prehlađena osoba, postoji rizik da u naredna 72 sata i vi dobijete virus, ako ste se dodirnuli po licu, odnosno nosu, očima ili usnama.

4. Unosite vitamine - sveže voće i povrće najbolji su prirodni izvor vitamina neophodnih za jačanje imuniteta. Zato, trk na pijacu! Tanjir kuvanog jela svaki dan, ceđeni sokovi i salate vašem telu vrede i više nego što možete da zamislite.

5. Šetajte - sunce i boravak na svežem vazduhu hrane telo vitaminom D. Osim toga, šetnja predstavlja sjajn oblik kardio treninga - poboljšava cirkulaciju krvi u organizmu, održava srce zdravim i jakim, a osim toga krvni pritisak drži u normali. Dakle, ne morate da idete u teretanu i da radite naporne vežbe, dovoljno je da izađete iz kuće u prirodu.

6. Manje cigareta, manje alkohola - izbegavajte pušenje i boravak u zadimljenim prostorijama, naročito ukoliko ste bolesni.

Ukoliko vas je kašalj već uhvatio, ne čekajte da se stanje pogorša i dovede do ozbiljnijih komplikacija. Znajte da i obična prehlada, ukoliko se ne tretira na pravi način, može da dovede do bronhitisa, naročito kod starijih osoba. Konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom koji od preparata za iskašljavanje možete da koristite - sirup, tablete ili kapi za inhalaciju.

PROČITAJTE JOŠ: Otežano iskašljavanje ima posledice po zdravlje: Reagujte na vreme!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs