OŽENIO JE SVOJU SESTRU DA BI BOGATSTVO OSTALO U KRUGU PORODICE: Jezivo prokletstvo je stiglo porodicu Sadama Huseina

Irački lider je uhapšen 2003. godine, a pogubljen 30. decembra 2006. godine, krio se u podzemnom bunkeru, pa završio na vešalima

Ljubav
14:01h Autor:
OŽENIO JE SVOJU SESTRU DA BI BOGATSTVO OSTALO U KRUGU PORODICE: Jezivo prokletstvo je stiglo porodicu Sadama Huseina
Foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Vođa Iraka, Sadam Husein, rođen je u velikom siromaštvu, bio je jedan od najvećih diktatora 20. veka.

U martu 2003. godine, SAD i Velika Britanija pokrenule su invaziju na Irak, pod opravdanjem da Sadam Husein gomila oružje za masovno uništenje. Otpor iračke vojske slomljen je za tri nedelje, ali Husein je nestao u vidu lastinog repa.

Vašington je ponudio rekordnih dvadeset pet miliona dolara za hapšenje iračkog diktatora, a u tzv. “Crvenoj zori”, možda najvećem “lovu na čoveka” u istoriji, učestvovalo je gotovo šest stotina vojnika.

Šta se desilo sa porodicom Sadama Huseina?

Husein al-Majid, Huseinov otac, bio je seoski farmer čiji je život ostao obavijen misterijom nakon kratkog perioda koji je usledio nakon Huseinovog rođenja, a njegovo mesto sahrane ostalo nepoznato.

Sadam Husein
foto: Profimedia

Subha Tulfah al-Musallat, Huseinova majka, istakla se kao dominantna ličnost, suprotstavljajući se ustaljenom položaju žena u gradu Tikrit, gde su često bile izolovane. Nakon njene smrti 1982. godine, podignut je veličanstven hram u Tikritu na račun države kako bi se proslavila kao "Majka Milicajki".

Ibrahim al-Hassan, Huseinov očuh, dobio je nadimak "Hasan Lažov" od meštana nakon što se Subha udala za njega, čime je postao očuh Huseina. On je bio nepismeni pastir s periferije već siromašnog sela, a njegovi sinovi, Huseinova polubraća, igrali su ključnu ulogu u obaveštajnim i bezbednosnim agencijama vlade.

Sadam Husein je otac je ćerke - Raghad, Rana i Halan - i najmanje dva sina, Odaija i Kusaija, (U medijima se spekulisalo da ima trećeg sina, Alija, starog oko 18 godina).

Seđida Tulfah, Huseinova supruga, udala se za njega u skladu s tradicijom iračkog plemenskog društva. Jedna od tačnih informacija je da su njen brak sa Sadamom ugovorili njihovi roditelji, dok su njih dvoje još bili deca. Osim toga, Sadžidin otac je bio Sadamov ujak po majci, tako da nisu bili samo supružnici, već i bliski rođaci. Bio je cilj da se bogatstvo ne rasipa mimo okvira porodice. Supruga Sađida napustila je Irak nakon Sadamovog pogubljenja vešanjem, 30. decembra 2006. godine. Ona se nastanila i Kataru. Tokom 2015. godine stigle su nezvanične vesti da je ona preminula, ali to nikada nije ni demantovano niti potvrđeno.

Sadam Husein
foto: MATAR / Sipa Press / Profimedia

Raged Husein, Huseinova ćerka: Raged je počela da se bavi politikom i javno govori u odbrani lika i dela njenog oca. Ona je bila umešana u finansiranje ISIL-a u Iraku.

Husein Kamel al-Majid, Huseinovi rođak i zet: Kamel je radio kao vozač predsednika i vodio je specijalne agencije za obezbeđenje Huseina. Stvorio je elitnu Republikansku gardu i nadgledao irački nuklearni projekat. Nakon žestokih porodičnih nesuglasica 1995. godine, Kamel, koji se oženio Huseinovom najdražom kćerkom, Raged, prebegao je u Jordan sa bratom i suprugom, pozivajući na svrgavanje Huseina. Sedam meseci kasnije, on i njegov brat vratili su se u Irak verujući da su pomilovani. Tri dana kasnije, pogubljeni su od strane predsedničke garde pod komandom "Hemijskog Alija" Hasana al-Majida.

Sadam Husein
foto: KARIM SAHIB / AFP / Profimedia

Kusaj i Odaj Husein, Huseinovi sinovi: Sadam Husein nadživeo je svoja dva sina. Kusaj i Udaj poginuli su 22. jula 2003. godine u Mosulu. Oni nisu želeli da se predaju američkim vojnicima iz 101. vazdušno desantne divizije koji su imali zadatak da uhapse Sadamove sinove.

Hale i Rane Husein, Huseinove ćerke: Sadamove ćerke napustile su Irak i nastanile se u Jordanu, to je jedino što se o njima zna.

Vatban Ibrahim, Huseinov polubrat: Bio je ministar unutrašnjih poslova Iraka do svojeg otpuštanja 1995. godine. Kasnije te godine, njegova noga je amputirana nakon što ga je Odaj, stariji sin Sadama, upucao tokom porodičnog okupljanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs