NIKO NIJE VOLEO ŽENU BOLJE OD NJEGA: Napisao joj najlepše pesme, a ona ga sahranila uz stihove koji kidaju dušu

Ljubavna priča Olivere i Đorđa Balaševića protkana je romantičnim i dirljivim trenucima.

Ljubav
NIKO NIJE VOLEO ŽENU BOLJE OD NJEGA: Napisao joj najlepše pesme, a ona ga sahranila uz stihove koji kidaju dušu
Foto: Damir Dervišagić/ Kurir

Đorđe Balašević pisao je neke od najljepših ljubavnih pesama, a inspiraciju je uvek pronalizio u voljenoj supruzi, Oliveri. Njihova ljubav godinama izaziva divljenje, a samo smrt mogla je da joj stane na put.

Đorđe i Olivera upoznali su se 1979. godine, a u braku su bili više od čeriri decenije. Oliveru Savić, bivšu reprezentativku u sportskoj gimnastici, upoznao je sasvim slučajno kao gost novosadske televizije - Olivera se tu našla kao sportistkinja, a Đorđe kao muzičar. Njihov je susret u više navrata Đole opisivao kao filmski.

Olivera Balašević, Đorđe Balašević
foto: Kurir / Marina Lopičić

- Majka je veoma teško emotivno proživljavala što odlazim u Novi Sad i što ću biti sama, čak mi je predlagala da nađem nekog momčića. Imala sam cimerku Vesnu iz Čačka. Upoznala sam mnogo ljudi sa kojima sam i danas u kontaktu - rekla je Olja Balašvić u jednom intervjuu.

Uskoro se u njenom životu pojavio i momčić, tada već poznati kantautor sa Salajke, a njen studentski život Đorđe Balašević slio je u pesmu "Provincijalka".

- On tvrdi da je ta pesma vezana za ovu sobu. Ja znam da sam za stolom čitala beleške sa predavanja, spremala ispit i gledala često kroz prozor čekajući kada će se pojaviti. Tada mobilnih telefona nije bilo, pa je Đole zviždao pod prozorom. Taj zvižduk i danas koristi kad negde zalutamo u nekom gradu ili tržnom centru. Kada bih čula njegov zvižduk, brzinom svetlosti bi strčala kroz hodnik da ga vidim, tako da je ta pesma to na vrlo lep način ispričala - govorila je Olivera.

Đorđe Balašević
foto: Printscreen/youtube/ Backstage Media

Supruzi je posvetio pesmu sa njenim imenom, a upravo uz ove stihove je sahranjen.

Đorđe je Oliveru zaprosio bez velikih priprema i to preko telefona. Do ove spontane prosidbe došlo je kada je Balašević otišao na letovanje u Umag, gde je shvatio da mu Olivera nedostaje, pa ju je nazvao sa recepcije hotela i pitao da li hoće da se udati za njega. I Olivera tada nije stigla da odgovori, a Đorđe je već seo u auto i krenuo ka Zrenjaninu.

Đorđe Balašević
foto: ATA Images

Venčali su se 1981. godine, a kasnije su otkrili da su na venčanje zakasnili.

- Kasnili smo na sopstveno venčanje, tada je Jovana već bila rođena, kada smo se venčali, i ja sam zbog albuma za devojčicu i slike želela da budem u belom, mislim da je to san svake devojke, a Đole je bio neposredniji, on je imao traperice i prsluk, tenisice, naravno, i stavio je bedž – Muppete. Zašto da ne? Pa to je on, na sve drugo ne bih pristala - opisala je Olivera jednom prilikom.

Olivera Balašević
foto: Printscreen/youtube

Svoju ljubav Đorđe je na kreativan i specifičan način izrađavao, u svom stilu. Tako je Oliveri na albumu "Dnevnik starog momka" iz 2001. godine poslao skrivenu poruku. Na albumu našlo se ukupno 12 pesama i svaka od njih nosila je žensko ime, a imena su poređana tako da početna slova pesama nose poruku: "Olja je najbolja".

Otilia, Ljerka, Ankica, Jaroslava, Eleonora, Nevena, Anita, Julia, Branislava, Ognjena, Ljudmila, Anđela.

Đorđe Balašević
foto: Kurir/Marina Lopičić

Kako je Olivera ispričala, jedno drugom su u životu bili najveća podrška.

- Ruka koja me 40 godina držala na ramenu nije me plašila. Uvek me je podržavao, njegova ruka je i dalje tu. Teret koji sam nosila, a koji je ovakav i onakav, dodeljuje se ljudima koji lete previsoko - opisala je Olivera ljubav sa Đorđem Balaševićem.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs