ISTORIJA

10 NAJSUROVIJIH VLADARA KOJE ISTORIJA PAMTI: Od njihovih zlodela ledi se krv u žilama! (FOTO)

Istorija čovečanstva, nažalost, obojena je brojnim ratovima, a za to su između ostalog, zaslužni vladari, koji su poznati po svojoj surovosti

Zanimljivosti
Autor:
10 NAJSUROVIJIH VLADARA KOJE ISTORIJA PAMTI: Od njihovih zlodela ledi se krv u žilama! (FOTO)
Foto: Wikipedia

O ispravnosti i prednostima određene politike možemo da raspravljamo, ali metode ovih vođa ne ostavlju prostor za diskusiju - za njih se, bez dileme, može reći da su najsuroviji u istoriji.

Donosimo vam spisak 10 muškaraca i žena koje su brutalnim taktikama ostvarivali svoje vojne i političke ciljeve:

1. Ćin Šihuangdi (247-210. godine p.n.e)

Ćin, poznat i kao Ćin Šihuangdi, ujedinio je Kinu 221. godine p.n.e. i bio je prvi car u dinastiji Ćin. Poznat je po tome što je ubijao naučnike sa čijim se idejama nije slagao, ali po spaljivanju "kritičkih" knjiga.

Dok je bio na vlasti, naredio je da se podignu veliki zid (neka vrsta preteče Velikog kineskog zida), i ogroman mauzolej sa više od 6.000 figura vojnika od terakote u prirodnoj veličini. Brojni radnici su umrli tokom izgradnje zida, a oni koji su gradili mauzolej ubijeni su kako bi se sačuvala tajna grobnice.

- Svaki put kada bi zarobio ljude iz druge zemlje, kastrirao ih je kako bi ih obeležio i pretvorio ih u robove - kaže Sun Džou iz Univerziteta za BBC.

Ćin Šihuangdi
foto: Wikipedia

2. Kaligula

Kaligula je u početku bio veoma popularan, jer je ukinuo porez na promet i oslobodio iz zatvora građane koji su neopravdano završili iza rešetaka. Međutim, pošto se razboleo, više nikada nije bio isti.

Eliminisao je političke protivnike (terao je njihove roditelje da gledaju pogubljenje), a sebe je proglasio bogom na zemlji. Prema rimskom istoričaru Gaju Svetoniju Trankvilu, Kaligula je seksualno opštio sa sestrama, čije je usluge prodavao drugim muškarcima. Silovao je i ubijao, a svoga konja je uzdigao u rang sveštenika.

ON JE NAJMLAĐI SRPSKI HEROJ: Evo kako je Spomenko Gostić (15) dao život za otadžbinu! (VIDEO)

Kaligula
foto: Profimedia

3. Vu Cećijan

Vu je kao 14-godišnjakinja bila konkubina, ali je kasnije postala kineska carica. Beskrupulozno je eliminisala sve svoje protivnike - smenama, proterivanjima i pogubljenjima - pri čemu nije štedela čak ni svoju porodicu.

Kineska imperija se tokom njene vladavine značajno proširila i, mada je primenjivala brutalne metode, istoričari hvale njenu odlučnost i dar za upravljanje. Vojni lideri koje je Vu lično birala, preuzeli su kontrolu nad značajnim delom Korejskog poluostrva.

4. Torkemada

Torkemada je imenovan za glavnog inkvizitora za vreme Španske inkvizicije. Uspostavio je tribunale u nekoliko gradova, sastavio je smernice u 28 tačaka koje su sledili ostali inkvizitori i odobrio mučenje kao sredstvo za iznuđivanje priznanja.

Izvori kažu da on naveo kralja Ferdinanda i kraljicu Elizabetu da španskim Jevrejima ponude izbor: ili će prihvatiti hrišćanstvo, ili će biti porterani.

Istoričari procenjuju da je Torkemada odgovoran za oko 2.000 spaljivanja na lomači.

NAJBRUTALNIJA OSVETA IKADA: Ono što je ovaj kralj uradio zbog ljubavi je jezivo! (FOTO)

Tomas Torkemada
foto: Wikipedia

5. Tamerlan - Timur Lenk (period vladavine: 1370 -1405)

Tamerlan je predvodio vojne pohode kroz veliki deo zapadne Azije, uključujući i današnji Iran, Irak, Tursku i Siriju, i osnovao Timuridsko Carstvo.

Naredio je da se na teritoriji današnjeg Avganistana izgradi kula od živih ljudi, naslaganih jedni na druge, koji su zacementirani pomoću cigala i maltera.

Osim toga, naredio je masakr u znak odmazde za pobunu i ugradio je čak 70.000 glava u minarete.

6. Ivan Grozni (period vladavine: 1447; 1456-1462; 1476.)

Kada je došao na vlast, Ivan IV je reorganizovao centralnu upravu i ograničio vlast aristokratije. Posle smrti njegove prve supruge, počinje njegova "vladavina terora": eliminisao je glavne aristokratske porodice, pretukao je svoju trudnu snaju i ubio sina u napadu besa. Zbog toga je stekao nadimak "Ivan Grozni" (strašni, silni).

NAJSUROVIJA ŽENA KOJU ISTORIJA PAMTI: Da osveti muža spalila pola grada, svakog ko je OVO pitao, hladnokrvno je ubila!

Ilja Rjepin, Ivan Grozni
foto: Wikipedia

7. Marija I

Jedino dete ozloglašenog kralja Henrija VIII i Katarine Aragonske, Marija I, postala je kraljica Engleske 1553. godine i ubrzo je ponovo uvela katoličanstvo kao glavnu religiju (raniji vladari su zagovarali protestantsku veru), i udala se za Filipa II od Španije, koji je bio katolik.

U narednih nekoliko godina, stotine protestanata spaljeno je na lomači, zbog čega je dobila nadimak "Krvava Marija".

Krvava Meri, Krvava Marija
foto: Wikipedia

8. Grofica Eržebet Batori, ili Krvava grofica

Mađarska grofica je bila poznata po tome što je namamljivala seljanke u svoj zamak Čahtice u Slovačkoj, obećavajući im posao služavke, da bi ih potom surovo mučila, sve dok ne bi umrle. Prema jednom izvoru, ubila je čak 600 devojaka, mada je pravi broj, verovatno, znatno manji.

Žrtve je mučila tako što im je zabijala igle pod nokte, posipala ih medom, a zatim na njih puštala pčele. Otkidala im je kožu zubima i kupala se u krvi devica da bi ostala mlada i lepa.

IZA NAJVEĆEG OSVAJAČA STAJALA JE JEDNA ŽENA:Bila je oteta, brinula o siročićima, o njenoj mudrosti se priča i dan danas!

Grofica Eržebet Batori, Krvava grofica
foto: Wikipedia

9. Džingis-kan Vladavina: 1206 - 1227

Kanov otac je otrovan kada je on imao samo devet godina, pa je svoju ranu mladost proveo u ropstvu. Kasnije će ujediniti mongolska plemena i osvojiti veliki deo Centralne Azije i Kine.

Istoričari ga opisuju kao svirepog vojskovođu, koji je masovno ubijao civile. Jedan od najstrašnijih primera njegove surovosti je masakr nad vladajućim plemstvom u Horezmijskom Carstvu, kada je neiskusne radnike koristio kao živi štit.

Džingis Kan
foto: Profimedia

10. Adolf Hitler

Adolf Hitler bio je vođa Nacističke partije koji je 1933. postao nemački kancelar. Hitler je proglasio sebe za firera (vođu), zvanje u kojem je, zahvaljujući uredbi iz 1933, objedinio ovlašćenja predsednika i kancelara i uspostavio totalitarni režim u Nemačkoj pod njegovom vlašću koji je trajao sve do smrti samoubistvom 1945. godine.

Nacistička partija je značajno ojačala svoju poziciju tokom perioda krize u Nemačkoj nakon Prvog svetskog rata, zahvaljujući odličnoj propagandi i Hitlerovoj harizmi i govorničkoj sposobnosti kojom je lako pridobijao mase. Partija je isticala nacionalizam i antisemitizam kao svoje osnovne oblike izražavanja političkih stavova, i ubrzo je pribegla i fizičkom uklanjanju svojih političkih protivnika kako bi osigurala uspeh.

KAKO JE BEOGRADSKI VOJNIK SLUČAJNO POSTAO RIMSKI CAR: Na 236. dan vladavine pronađen mrtav!

Adolf Hitler
foto: Profimedia

Nakon obnove nemačke ekonomije i ponovnog naoružavanja Vermahta, u Nemačkoj je uspostavljena diktatura pod Hitlerom koji je vodio agresivnu spoljnu politiku sa ciljem osvajanja "životnog prostora". Kao logični nastavak ovakve spoljne politike usledio je nemački napad na Poljsku 1939, zbog čega su Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska objavile rat Nemačkoj, čime je i zvanično počeo Drugi svetski rat.

Na početku Drugog svetskog rata Vermaht je postigao odlične uspehe i Sile Osovine su okupirale najveći deo evropskog kopna i delove Azije. Međutim, zajednički napor savezničkih sila doveo je do poraza Vermahta.

Hitlerov rat za teritorije i pročišćenje rase prouzrokovo je smrt desetina miliona ljudi, uključujući i genocid nad oko 6.000.000 Jevreja, poznatiji kao holokaust.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs