9 genijalnih trikova

Kako uštedeti na kupovini hrane, a da ipak jedete sve što želite: I te kako se oseti na kućnom budžetu!

Koncept sezone postoji s razlogom, i veoma je jasno zašto, na primer, paradajz ne bi trebalo jesti u januaru

Zanimljivosti
Autor:
Kako uštedeti na kupovini hrane, a da ipak jedete sve što želite: I te kako se oseti na kućnom budžetu!
Foto: Shutterstock

Većina porodica najviše novca iz kućnog budžeta troši na hranu. Međutim, pravilna i kvalitetna ishrana ne mora da bude skupa. Ako umete da trošite novac mudro, možete da uživate u hrani koju volite čak i sa ograničenim sredstvima.

Pratite sledećih devet tajni iskusnih i štedljivih domaćica:

1. Birajte sezonsko

Sa razvojem agrikulture i uvoza, granice kada je reč o sezoni su se potpuno izgubile, sve je dostupno tokom cele godine u supermarketima. Ipak, koncept sezone postoji s razlogom - voće i povrće je tada najukusnije i najzdravije, ali i najjeftinije, i tada ga i kupujte.

2. Rasprodaja

Mnoge proizvode možete da kupite u zalihama, kao što su žitarice, orašasti plodovi, šećer, brašno i drugi proizvodi koji mogu dugo da stoje. Kupite ih na veliko kada su na najpovoljnijim akcijama i čuvajte kako treba. Ako dozvolite da propadnu, niste na uštedi, već na gubitku.

3. Pravilno skladištenje

Ništa niste uštedeli ako kupite puno voća, koje istruli i na kraju ga bacite. Čuvajte pravilno svoje zalihe i redovno ih pregledajte - jedna trula voćka može da upropasti sve ostale.

4. Spisak je obavezan

Ako u prodavnicu idete sa spiskom, male su šanse da ćete preterati u količini i trošenju.

Izbacila sam ove navike i uštedela 32.500 za dva meseca: Evo kako!

foto: Shutterstock

5. Kupujte sveže

Što je svežiji proizvod koji kupite, to će duže trajati. Zato je najbolje da voće, povrće i mlečne proizvode uzimate kod proverenih lokalnih prodavaca umesto u marketima.

6. Ne kupujte sečenu hranu

Čak i ako vam treba samo pola kupusa za recept, nikad ne kupujte sečenu hranu, naročito kada se radi o povrću i voću. Patogeni se momentalno lepe na presečeno mesto i velike su šanse da se taj proizvod pokvari veoma veoma brzo.

7. Zalihe jaja

Kad imate jaja, uvek imate šta da spremite. Nisu puno skupa (bar u odnosu na druge namirnice), a veoma su zdrava i ukusa.

6 mesta u kući na kojima je najbolje kriti novac: Ovde nikom neće pasti na pamet da ga traži!

foto: Shutterstock

8. Sveže, konzervisano, smrznuto?

Recimo da želite da kupite kukuruz. Koja varijanta je najjeftinija i najbolja - sveža, konzervisana ili smrznuta? Isto pitanje postavite i za druge namirnice.

9. Pića

Ljubitelji sokova bi ostali zatečeni kada bi izračunali koliko troše na slatke napitke. Osim toga, nisu najbolji izbor za zdravlje, pa bi najbolje bilo zameniti ih čajevima, koji su ujedno i mnogo isplativiji. Ako baš ne možete bez sokova, zašto ste zaboravili na sirupe na razblaživanje? Jedan litar ne košta puno, a od njega dobijate i do 8 litara soka.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs