Zemlja čudesa

U VENECUELI MOŽETE DA PROBATE SLADOLDE S 1000 UKUSA: S rumom, medom i polenom je dobitna kombinacija I TO NIJE SVE

Pastrmke, pečurke u vinu, hot dog... samo su neki od ukusa sladoleda, ograničenja nema. I svi su prirodni: ako naručite špagete sa sladoledom od sira, onda ćete u Venecueli zaista dobiti sladoled od špageta i sladoled od sira!

Destinacije
Autor:
U VENECUELI MOŽETE DA PROBATE SLADOLDE S 1000 UKUSA: S rumom, medom i polenom je dobitna kombinacija I TO NIJE SVE
Sladoled iz Venecuele sa 1000 ukusa koji sve oduševljava, Foto: Shutterstock

U Karakas, haotičnu prestonicu kontrasta, turisti su izbegavali da idu i kada su u Venecueli cvetale ruže. Iako je na nadmorskoj visini od oko 1600 m, stranci su uglavnom hrlili u Meridu, gradić na Andima iz koga se može videti najviši vrh u zemlji – Piko Bolivar (4978 m) i provozati drugom najvećom žičarom na svetu.

Mnogo šta je u ovoj južnoameričkoj državi prvo ili drugo: ima najveći vodopad na svetu, najvećeg planetarnog glodara, najlepše žene, najviše biljke aloje na svetu...

venecuela, karakas
foto: Shutterstock

Merida je otišla korak dalje – tu je planetarno poznat salon sladoleda “Haladeria Coromoto“ koji sladokuscima nudi više od 900 ukusa! Naravno, najviše na svetu.

Portugalski imigrant Manual da Silva Oliveira počeo je 1980. da prodaje neverovatno veliki broj paleta, prvo egzotične, a onda i sve uzbudljivije i neobičnije jedna od druge. Pastrmke, pečurke u vinu, hot dog... samo su neki od ukusa sladoleda, ograničenja nema.

Sladoled, Nana, Čokolada
foto: Thinkstock

I svi su prirodni: ako naručite špagete sa sladoledom od sira, onda ćete zaista dobiti sladoled od špageta i sladoled od sira!

Lokalni favorit je hladna poslastica od avokada i vlasnik priznaje da mu je najteže bilo nju da napravi: potrošio je preko 50 kg ovog zdravog voća dok nije dobio ono što je želeo. Posle je bilo lako. Spojio je avokado sa kukuruzom, pa sa crnim pasuljom, dodao je mango (u drugoj verziji kokos) da bi dostigao traženu slatkoću.

venecuela
foto: Shutterstock

Narod Venecuele je pet puta proglašavan za najsrećniji na planeti

Danas se ukusi skoro 1000 sladoleda menjaju u zavisnosti od sezone. Nećete verovati, ali uvek se mogu naći i oni klasični – vanila i čokolada, ukoliko želite da preskočite smrznuti slatkiš sačinjen od kombinacije tradicionalnog venecuelanskog jela koje podrazumeva govedinu, pirinač, sir i pasulj.

Bizarno? Mnogima nije. Pomalo čudne udare na nepce i želudac usvojio je, recimo, i jedan „Britiš ervejz“. Ako vas na neko daleko putovanje povede engleski avio prevoznik, svakako probajte neobičan sladoled iz Meride.

Mi ćemo vam, u to ime, otkriti malu tajnu: onaj s rumom, medom i polenom je dobitna kombinacija. Uz ukus, naravno, idu i boje – podsećaju na našu zastavu. Prijatno!

Simon Bolivar
foto: Shutterstock

Bukvalno svaki grad u zemlji ima trg Simona Bolivara, borca za nezavisnost Južne Amerike, koji je 1811. oslobodio Venecuelu od španske vlasti, potom Kolumbiju, Panamu, Ekvador, Peru...

LIČNA KARTA

Ime: Mala Venecija, kum 1499. bio Amerigo Vespuči, italijanski moreplovac. Danas Bolivarska Republika Venecuela

Površina: 916.445 km2

Stanovništvo: 28.000.000 živi u 23 savezne države, jednom federalnom gradu i u federalno zavisnoj teritoriji (ostrva)

Glavni grad: Santijago de Leon de Karakas

venecuela, Plaža
foto: Shutterstock

Predivne peščane plaže mame turiste iz svih krajeva sveta

Prirodni resursi: nafta (najveće rezerve na svetu), gas, ruda gvožđa, zlato

Nacionalna valuta: bolivar fuerte

Klima: tropska, srednja godišnja temperatura 22,5 stepeni C

Beograd – Karakas: 8979,5 km vazdušnom linijom

VEROVALI ILI NE...

venecuela, bejzbol
foto: Shutterstock

U celoj Južnoj Americi fudbal je najpopularniji sport osim na njenoj severnoj obali. U ovoj saveznoj republici najviše se prati bejzbol, a brojni reprezentativci igraju u Prvoj američkoj ligi.

Fudbalska rerezentacija Venecuele nikada nije učestvovala na svetskim prvenstvima!

NAJLEPŠE ŽENE

Sudeći po broju titula na takmičenjima lepote, Venecuela zaista ima najlepše žene na svetu: prva mesta osvojile su čak sedam puta na takmičenju Miss Universe, šest puta ponele su lentu Miss World, Miss International takođe šest puta, a Miss Earth dva puta.

Veenecuela, Lepotica
foto: Shutterstock

Na regionalnim takmičenjima titulama se ne zna broj, prestigle su davno Brazilke.

NAJVIŠI NA SVETU

Svi koji su imali prilike da ga vide kažu da Anđeoski vodopad (978 m) s pravom nosi ime. Istraživač Ernesto Sančez la Kruz, koji ga je otkrio 1912. na maloj reci Curun u nacionalnom parku Kanajma u provinciji Bolivar, nije hteo o tome da obavesti javnost kako niko ne bi ugrozio netaknutu prirodu oko planine Auyantepui, ali je vest ipak dospela u javnost.

venecuela, Anđeoski vodopad
foto: Shutterstock

Američki pilot Džimi Ejnđel je 1933, u neposrednoj blizini vodopada, koji je zapravo po njemu dobio ime, pokušao da prizemlji svoj jednokrilac. Zaglavio je u močvarnom tlu i trebalo mu je 11 dana da se vrati u civilizaciju. Njegova „tica“ ostala je tu da odmara ravno 33 godine, kada je uz pomoć helikotera prebačena u muzej aviona u Siudad Bolivaru. Danas je vodopad najznačajnija turistička atrakcija Venecuele.

NEOBIČAN KUĆNI LJUBIMAC

Kapibara je najveći živi glodar na svetu, ima snažno telo i veliku glavu: težak je do 50 kg, dugačak čak 1,3 m. Rodom je iz Ljanosa, savane u Venecueli.

kapibara, venevuela
foto: Shutterstock

Hrani se biljem (svaki dan pojede 3,5 kg trave), obožava da pliva, roni i – da se druži s ljudima. Kada ga pripitome, radost zbog zajedničke igre izražava veoma bučno. Voli da se češka i često s gazdama spava u krevetu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs