Neobičan odmor

5 KUĆA KOJE SE NALAZE NA NAJOPASNIJIM MESTIMA NA SVETU: Da li biste se usudili da prenoćite u njima?

Za vreme godišnjih odmora većina sanja o tome kako bi bilo lepo da ih budi šum mora. Neki ipak više vole da progledaju pod naletom adrenalina

Destinacije
Autor:
5 KUĆA KOJE SE NALAZE NA NAJOPASNIJIM MESTIMA NA SVETU: Da li biste se usudili da prenoćite u njima?
Foto: Shutterstock

Neki uživaju u opasnostima, ali suočavanje sa strahom za svoj život sa svakim novim danom nije baš za preporuku. Ipak, ima onih koji i to obožavaju - vole da progledaju pod naletom adrenalina!

Pitanje svih pitanja je kako i da li uopšte spavaju, s obzirom na to da se njihovi kreveti nalaze na zastrašujućim mestima.

To, recimo, može biti kuća Feniks na Velikom ostrvu na Havajima, opasno blizu toka lave vulkana Kilauea, trenutno jednog od najaktivnijih na svetu; staklena kocka na litici iznad jezera Mičigen, koja navodno izdržava vetrove do 145 km na sat.

Na "meniju" je i Tigrovo gnezdo u Butanu, do kojeg se, na visinu od skoro 1.000 metara, stiže posle dva sata hoda uz strme stene; viseće kuće u Kuenki, u Španiji; petospratnica Klif u Viktoriji (Australija), ugrađena direktno u vertikalno lice litice, čiji krov služi kao garaža u koju se, usput, trpa sve i svašta...

Uvek imaju goste, a vi - jeste li spremni u nekima od njih da dremnete?

Ostrvo
foto: Shutterstock

Ostrvo Etlidaj, Island

Neki vole da uživaju u samoći, ali veliko je pitanje da li bi mogli da se nose sa životom u najizolovanijoj kući na svetu na ostrvu Etlidaj (Ellidaey), koje se nalazi na južnoj obali Islanda.

Davno je korišćena kao lovačka kuća, a na ostrvu se nalazi i oronulo skladište u kojem su nekada boravili naučnici. Okolina je predivna, ali je boravak rizičan. Ako povredite nogu, opečete se ili dobijete visoku temperaturu - doktora možete samo da sanjate!

Hemosfera, Los Anđeles (SAD)

hemosfera, Kuća
foto: Shutterstock

Jednospratna osmougaona kuća od čak 670 kvadrata u Los Anđelesu leži na betonskom stubu visokom nešto preko devet metara, a širokom samo metar i po! Projektovao ju je Džon Lotner 1960.

Nekada su je zvali najmodernijim domom na planeti, ali dodatni strah ljudi izaziva i činjenica da je kuća izgrađena na nagibu od 45 stepeni.

Ostrvo Hab, država Njujork (SAD)

Ostrvo, Kuća
foto: Shutterstock

Nalazi se u reci Sveti Lorens, u severnom delu države Njujork, na granici između SAD i Kanade.

Meri oskudnih 900 kvadrata, što je dovoljno za jedan stan, jedno drvo i - skromnu plažu.

Porodica Sajzland kupila je ostrvo 1950-ih s namerom da ga koristi kao utočište. Ali od iznenadnog nadolaženja reke malo ko može da utekne!

Koliba Solvej, Švajcarska

planinarenje
foto: Shutterstock

Mala koliba skrivena na strani Materhorna u Alpima sagrađena je posebno za planinare. To nije veliki prostor, ali može da primi 10 ljudi, a ima i telefonsku liniju za hitne slučajeve.

Ali u slučaju lavine ili neke druge nepogode ili nedaće, najčešće povrede planinara, samo helikopterom možete da se evakuišete.

Padajuća kuća, Pensilvanija (SAD)

Vodopad, Kuća
foto: Shutterstock

Bukvalno se nalazi na vrhu vodopada, okružena bujnim zelenilom. Izgradio ju je svetski poznati arhitekta Frenk Lojd Rajt, ali je s godinama počela da pokazuje nedostatke.

Čak 11 miliona dolara je bilo neophodno da bi se eliminisali problemi - podovi koji su bili previše slabi da podrže konstrukciju i grede koje su popucale pod težinom kuće.

I danas škripuće!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs