Neobična Grčka

U BOJAMA NEBA I MORA: Zašto su kuće i crkve u Grčkoj sve ofarbane u belo i plavo? Za to postoji 1 OZBILJAN RAZLOG

Belo-plavi „začin“, uz masline, sir, ulje i origano postao je omiljen u Grčkoj, a ovo su razlozi zašto se odomaćio i zadivio ceo svet

Destinacije
Autor:
U BOJAMA NEBA I MORA: Zašto su kuće i crkve u Grčkoj sve ofarbane u belo i plavo? Za to postoji 1 OZBILJAN RAZLOG
Foto: Shutterstock

Čak i ako nikada niste bili na ostrvu u arhipelagu Kikladi, 150 km jugoistočno od Atine, kad ugledate fotografije znaćete da je reč o Mikonosu. Uz mladalačku letnju atmosferu i rajske plaže, ovo mesto „odaju“ male bele kuće sa plavim vratima i prozorima, mnoštvo crkvica i restorana, ručno oslikane ulice i razni detalji u istovetnim bojama.

Grčka Ibica, naravno, nije jedina koja može da se pohvali ovim neuobičajeno svetlim i umirujućim tonovima. Santorini, Paros i Naksos „ukrali“ su davno recept s Mikonosa, a zvaničnim bojama Elade danas mogu da se pohvale i duga mesta, usidrena i na Egejskom i na Jonskom moru.

Mikonos
foto: Shutterstock

Idealna odevna kombinacija na Mikonosu? Naravno, belo-plava!

Doduše, za Mikonos tipičnu kubističku arhitekturu nije bilo lako preneti, ali srž recepta jeste.

Belo-plavi „začin“, uz masline, sir, ulje i origano postao je omiljen, ali da li znate glavni razlog zašto se toliko odomaćio?

Mikonos
foto: Thinkstock

Da vam skratimo muke i razmišljanje po ovoj vrućini, otkrićemo vam tajnu: belo-plave nijanse olakšavaju život 100 odsto!

HERKULES JE „KRIV“

Dugo su se na Mikonosu mučili zbog kamena koje je, kako legenda kaže, po celom ostrvu posejao Herkules. Ne zato što su brojne gromade tela divova koje je sin vrhovnog boga Zevsa savladao u ljutoj borbi, štiteći običan svet od razbojnika, čudovišta i divljih zveri, već što su bile tamne, smeđe boje koja kao magnet privlači toplotu.

Grčka, Kos
foto: Shutterstock

Neizbežni plavi detalji

Život u kućama od ovog kamena leti je bio neizdrživ, pa su se Grci, kako bi se rashladili, dosetili da ih ofarbaju u belo.

To je bio pun pogodak, a pokazalo se ubrzo da belina pomaže u još jednoj stvari: kad je Grčkom počela da se širi kolera, vlasti su naredile da se kuće premažu krečom kako bi se dezinfikovale.

Grčka
foto: Shutterstock

Na Parosu je takođe sve belo - plavo: crkve, kuće, restorani, prodavnice, brodovi...

Tradiciju, koju Grci i danas poštuju, učvrstilo je i korišćenje plave boje.

Zbog svog sastava (krečnjak i plavi talk), bila je najdostupnija siromašnim ribarima. Bojili su njome svoje drvene brodice, a s nešto farbe koja bi im pretekla farbali su vrata i okna prozora. Da se sve iskoristi.

Grčka, Santorini
foto: Shutterstock

Iz bajkovite, belo - plave vetrenjače na vrhu Santorinija puca pogled na bele oblačke, plavo more i belo - plave brodove

PATRIOTE

A kako ništa ne može bez politike, 60-tih godina prošlog veka s vrha je stigla naredba da i drugi Grci slede primer ostrvljana, ne zato što je više nego praktičan, već da bi podstakli patriotizam.

I zbog toga bar pola Grčke danas diše bojama zvanične zastave!

Grčka
foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs