ALISA JE UBILA DRUGARICU OD SAMO 9 GODINA, PA JE ZAKOPALA U PLITAK GROB: Kada su je pitali "ZAŠTO?" rekla je OVO

Ove godine navršava se 15 godina od kako se dogodio jedan od najsurovijih zločina, kada je 9-godišnjakinju hladnokrvno ubila njena komšinica tinejdžerka

Lifestyle
ALISA JE UBILA DRUGARICU OD SAMO 9 GODINA, PA JE ZAKOPALA U PLITAK GROB: Kada su je pitali "ZAŠTO?" rekla je OVO
Foto: Printscreen/youtube

Elizabet Olten je volela je da se druži sa 15-godišnjom Alisom Bustamante, ali ispostaviće se da je njena „drugarica“ ubica koji ima strašne planove za nju.

Dana 21. oktobra 2009. godine, Alisa Bustamante namamila je svoju komšinicu, 9-godišnju Elizabet Olten, u šumu blizu njihovog doma u Sent Martinsu u Misuriju. Alisa je tvrdila da je imala „iznenađenje“ koje je čekalo Elizabetu u šumi, ali umesto toga, Alisa je zadavila devojčicu, prerezala joj vrat i ubola je osam puta u grudi, ubivši je.

Dva dana kasnije, Elizabetino telo je pronađeno u plitkom grobu blizu Alisine kuće, a Alisa je bila ta koja je dovela policiju do njega.

Kako je kasnije otkriveno, Alisa je izazvala sumnju policije ubrzo nakon što je prijavljen nestanak Elizabet, ona je bila jedna od poslednjih ljudi koji su videli Elizabet živu, a vlasti su imale osećaj da Alisa nešto krije.

Ispostavilo se da je to strašnije nego što je iko mogao da zamisli, Alisa ne samo da je ubila Elizabet, već je to učinila samo i isključivo zbog "uzbuđenja". Kako je priznala policiji, „želela je da zna kakav je osećaj ubiti".

Alisa Bustamante
foto: BILL GREENBLATT / UPI / Profimedia

Elizabet Olten je rođena 15. decembra 1999. godine u Džeferson Sitiju, Misuri. Ćerka Patricije „Peti“ Karvajl Prejs i Dejla Oltena, najmlađa od 5-ro braće i sestara, Elizabet imala je normalno, srećno detinjstvo.

Prema rečima Elizabetinih voljenih, devojčica je volela pse, modu i pravljenje kolačića. Takođe je uživala u gledanju TV emisije Hana Montana i slušanju muzike Tejlor Svift. Kada nije bila u školi ili sa porodicom, obično se igrala sa svojim prijateljima.

Među njenim prijateljima je bila i 15-godišnja Alisa Bustamante i njena mlađa braća i sestre, koji su živeli u istom kraju kao i Elizabet. To oktobarsko veče Alisina 6-godišnja sestra Ema pozvonila je na vrata Elizabetine kuće, pitajući da li devojčica može da dođe i da se igra sa njom. Elizabetina majka je pristala pod uslovom da se njena ćerka vrati kući do 18 časova.

Na žalost, majka je nikada više neće videti živu.

Alisa je namamila devojčicu u šumovito područje u blizini njihovih domova, tvrdeći da ima „iznenađenje“ za nju. Kada su bili na udaljenoj lokaciji, Alisa je zadavila Elizabet, prerezala joj vrat i izbola je. Ona je zatim bacila njeno telo u plitki grob u blizini, koji je pripremila unapred.

U međuvremenu, porodica 9-godišnjakinje počela je da brine kada nije došla kući na večeru. Elizabetin 13-godišnji brat Entoni otišao je da je traži, ali je pronašao samo Alisu i Emu. Jezivo, kasnije je rekao da je čuo kako Alisa upozorava Emu: „Ne smeš nikome da kažeš“.

Kada je pao mrak, porodica Olten je znala da nešto nije u redu. S obzirom da se devojčica plašila mraka nikada nije bila sama napolju tako kasno. Najzabrinjavajuće je bilo to što više nije bila sa malenom Emom.

Majka Elizabet Olten, Peti Prejs, brzo je pozvala policiju da prijavi nestanak njene ćerke. Kada su vlasti saznale da je imala mobilni telefon pre nestanka, kontaktirali su provajdera kako bi dobili koji procenu lokacije njenog telefona.

Saznali su da je signal telefona duboko u šumi. U međuvremenu, stotine komšija su se pojavile da pomognu policiji u potrazi za nestalom devojčicom.

Stigli su i FBI agenti, što je navelo mnoge da poveruju da je Elizabet oteo lokalni seksualni prestupnik koji je prolazio kroz grad.

Ali onda su vlasti obavile razgovor sa 6-godišnjom Emom, za koju su verovali da je poslednja osoba koja je videla Elizabet pre nestanka. Međutim, dok su razgovarali sa Emom, saznali su da se njena sestra tinejdžerka Alisa pridružila devojčicama dok su se igrale. Tada je policija vrlo brzo počela da slaže kockice i razotkriva misteriju šta se dogodilo sa Elizabetom.

Istražitelji su odmah shvatili da nešto nije u redu kada su upoznali Alisu. Vlasti su otkrili plitku, praznu rupu u šumi blizu njene kuće, a kada su tinejdžerku pitali za nju priznala je da ju je iskopala, tvrdeći da je to uradila „iz zabave“.

Ponašanje devojčice bilo je dovoljno sumnjivo da FBI dobije nalog za pretres njene porodične kuće, u kojoj je živela sa svojom mlađom braćom i sestrama i bakom i dedom (jer se njena majka dugo borila sa zloupotrebom nedozvoljenih supstanci, a otac je služio zatvorsku kaznu zbog fizičkog napada).

Ubrzo su istražitelji saznali za Alisin uznemirujući tajni život.

Ne samo da je njena spavaća soba bila puna uznemirujućih crteža i natpisa, već su njeni nalozi na društvenim mrežama otkrili mračnu ličnost koja je uživala u objavljivanju šokantnih selfija. Zastrašujuće, na društvenim mrežama je uvrstila „ubijanje ljudi“ i „sečenje“ u svoju listu hobija.

Najjači dokaz je svakako bio njen dnevnik, koji je uključivao zapis od dana kada je nestala Elizabet Olten. Zapis je bio prekriven mastilom, ali su istražitelji otkrili šta je pisalo: „Je*eno sam ubila nekoga. Zadavila sam i prerezala grkljan, ubola sam je i sada je mrtva. Ne znam kako da se osećam. Bilo je neverovatno. Čim prebrodiš osećaj „o bože, ja ne mogu ovo da uradim“, postane prilično prijatno. Sada sam pomalo nervozna i potresena, moram da idem u crkvu… lol.”

Kako su se dokazi protiv Alise brzo gomilali, nije joj trebalo dugo da prizna da je počinila zločin. Samo dva dana nakon Elizabetinog nestanka, Alisa je odvela policiju do devojčinog groba u šumi.

Mnogi meštani bili su šokirani vestima da je nevinu mladu devojku tako brutalno ubila tinejdžerka koja joj je navodno bila prijatelj. Bili su još više užasnuti kada su saznali razlog zašto je Alisa ubila Elizabet, naime izjavila je da želi da zna kakav je to osećaj, prenela je lokalna policija.

Iako je Alisa Bustamante imala 15 godina kada je ubila Elizabet Olten, na kraju joj je suđeno kao odrasloj osobi. Godine 2012, tada 17-godišnjakinja izjasnila se krivom za drugostepeno ubistvo i oružani zločin.

Kasnije te iste godine, nakon što je napunila 18 godina, osuđena je na doživotni zatvor sa mogućnošću uslovnog otpusta, a za drugu optužbu osuđena je na dodatnih 30 godina.

Elizabetina majka, Peti Prejs, nije bila zadovoljna kaznom. Na izricanju presude, sasvim jasno je izrazila svoja osećanja prema Alisi. Rekla je: „Samo ću reći da je mrzim. Mrzim sve na njoj. Najviše od svega mrzim ono što svi govore o njenim godinama. Jedino što njene godine dokazuju je da je ona zlo čudovište... 8 puta je ubola moje dete. Po sopstvenim rečima: „bilo joj je neverovatno i prijatno.“ Bacila ju je u rupu i prekrila je zemljom kao da nije bila ništa, a ona je bila nešto za mene.”

Prejs kaže da je slika „srećne devojčice“ poslednje sećanje koje ima na ćerku. Tragično joj je oduzeta budućnost sa porodicom i život, ali Elizabetini voljeni žele da se postaraju da sećanje na nju nikada ne bude zaboravljeno i da njen ubica ostane iza rešetaka zauvek.

Na osnovu toga kako je zakon trenutno napisan, Bustamante bi mogla da ima pravo na uslovni otpust zbog optužbe za ubistvo već 2027. Ali čak i da tada dobije uslovni otpust, i dalje bi morala da služi 30 godina za optužbu za oružani zločin, što znači da je trenutni najraniji mogući datum izlaska 2057. godina.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs