NAPISALA KNJIGU "KAKO UBITI SVOG MUŽA", PA TO I URADILA: Neverovatna priča žene koja je postala zločinac zbog ŠOK povoda

Šokantna priča o Nensi Brofi, spisateljici romana "Kako ubiti svog muža", ostavlja sve bez teksta.

Lifestyle
10:12h Autor:
NAPISALA KNJIGU "KAKO UBITI SVOG MUŽA", PA TO I URADILA: Neverovatna priča žene koja je postala zločinac zbog ŠOK povoda
Nensi Brofi, Foto: Printscreen Youtube / KGW News

Nensi Borfi se predtsavljala kao spisateljica, a neki od njenih romana su "Pogrešan muž" i "Pogrešan ljubavnik". Međutim, iza ove žene, koja navodno voli pisanu reč, krije se monstruozna priča. Naizgled porodična dama bila je u braku sa Danijelom Brofiejm četvrt veka. Iako su delovali kao skladan par, poblemi sa finansijama su bili sve veći, a upravo oni su prouzrokovali neizdržive nesuglasice među njima.

Mnogi bi pomislili da je usledio razvod, ali Nensi je bila sprema da uradi najužasniju stvar kako bi sebi obezbedila lagodniji život. Naime, prvo je napisala štivo "„Kako ubiti svog muža“ 2011, da bi sedam godina kasnije zaista to i učinila!

"Razvod je skup, zar stvarno želiš da deliš svoje vlasništvo? Ili ako ste se udali zbog novca, zar nemate pravo na sve? Nedostatak je to što policija nije glupa. Ona prvo gleda u vas. Dakle, morate biti organizovani, nemilosrdni i vrlo pametni. Muževi su i pre nestajali s kruzera. Zašto ne bi i vaš?", napisala je.

Njen suprug Danijel Brofi bio je ugledan kuvar i predavač na Kulinarskom institutu u Oregonu. Nensi je jednog dana otišla kod njega na posao i upucala ga dva puta.

Tužioci su tvrdili da je Nensi želela da unovči Danijelove značajne polise životnog osiguranja, te da je to bio glavni motiv zločina.

Sa druge strane, ova spisateljica koja je u svojim romanima najviše obrađivala teme o burnim vezama i neizvesnosti, negirala je bilo kakvu umešanost u Danijelovu smrt, tvrdeći da je bila kod kuće u krevetu kada je on ubijen. Međutim, istražitelji u slučaju otkrivali su sve više i više dokaza koji su upućivali na Nensi.

Tužiocima su na kraju uspeli da dokažu da je Nensi imala i motiv i sredstva da ubije muža, ne uzimajući u obzir njenu knjigu "Kako ubiti svog muža", navodeći kao razlog da je ona nastala mnogo pre zločina. Konačno, 2022. godine Nensi je osuđena na doživotnu robiju zbog ubistva drugog stepena.

Kako si ubilačke fantazije Nensi prešle iz fikcije u stvarnost?

Studenti su svog 63-godišnjeg profesora Danijela Brofija pronašli upucanog 2. juna 2018. godine u Oregonovom kulinarskom institutu. Već će bio izdahnuo, a bilo je očigledno da je ranjen iz vatrenog oružja.

Njegova smrt je odmah okarakterisana kao ubistvo, ali tek nakon tri meseca policija je skrenula pažnju na svog primarnog osumnjičenog: njegovu ženu, Nensi Krempton Brofi.

Snimci saobraćajne kamere pokazale su da je Nensin kombi stigao u institut tog jutra kada je ubijen Danijel Brofi. Tvrdila je da se ne seća vožnje, okrivljujući „retrogradnu amneziju“ zbog traume saznanja da joj je muž umro.

Dan nakon Danijelove smrti, Nensi Brofi se oglasila na Fejsbuku, gde je izrazila svoju tugu. Ona je svog muža opisala kao svog „najboljeg prijatelja“ i napisala da se „trenutno bori da sve shvati.

„Iako cenim sve vaše odgovore pune ljubavi, molim vas da sačekate sa telefonskim pozivima dok ne dođem sebi i ne počnem da funkcionišem", napisala je.

Ali Don Mekonel, komšija, rekao je za "Oregonian" da Nensi Brofi nije imala ono što bi on smatrao normalnom reakcijom na smrt njenog muža.

„Nikada nije pokazivala znake da je uznemirena ili tužna“, rekao je Mekonel. „Rekao bih da je osetila olakšanje, kao da je to bio skoro dar od Boga."

Mekonel se takođe prisetio da je razgovarao o ubistvu sa Nensi i pitao da li je policija bila u kontaktu sa njom.

Ona je rekla: 'Ne, ja sam osumnjičena'", istakao je Mekonel, dodajući da je delovala kao da je bila ravnodušna i bez emocija kada je davala svoj odgovor.

Sve vreme, istražitelji su zaista polako, ali postojano gradili slučaj protiv Nensi Brofi.

Neoborivi dokazi

Prvo, istražitelji su utvrdili iz Nensine istorije internet pretrage da je pre ubistva istraživala oružja kojima se ne može ući u trag. Uprkos činjenici da su ona i Danijel bili u finansijskim poteškoćama, potrošila je 15.000 dolara na oružje i delove u godini pre njegove smrti.

Zatim je na mreži tražila „čišćenje Gloka 17“ i „učitavanje Gloka od 9 mm“ i gledala video zapise o sklapanju, rastavljanju i čišćenju. Iako pištolj korišćen u ubistvu Danijela Brofija nikada nije pronađen, utvrđeno je da su meci, u stvari, došli iz pištolja Glok 17.

Nensi Brofi je uhapšena 6. septembra 2018. i optužena za ubistvo svog muža.

Suđenje nakon 4 godine

Suđenje Nensi Brofi počelo je skoro četiri godine kasnije, u aprilu 2022.

Slučaj tužilaštva bio je uglavnom posredan, oslanjajući se skoro u potpunosti na snimke saobraćajnih kamera i njenu istoriju pretraživanja interneta.

„Ovaj slučaj nije izgrađen oko fotografija i tekstualnih poruka, već je izgrađen u potpunosti oko internetskih dokaza“, rekao je Sparling.

Suđenje Nensi Brofi trajalo je sedam nedelja, a porota je raspravljala dva dana pre nego što ju je osudila za ubistvo drugog stepena.

A Nensi je imala zanimjiv osvrt na čin ubitsva u svjoj knjizi:

„Kao pisac romantičnog neizvesnog vremena, provodim mnogo vremena razmišljajući o ubistvu i, posledično, o policijskom postupku. Na kraju krajeva, ako bi ubistvo trebalo da me oslobodi, svakako ne želim da provedem vreme u zatvoru... Smatram da je lakše poželeti ljude mrtve, nego da ih stvarno ubijem. Ne želim da brinem o krvi i mozgovima prskanim po mojim zidovima. I zaista, ne znam dobro da pamtim laži. Ali ono što znam o ubistvu je da svako od nas ima to u sebi kada je dovoljno gurnut.”

Samo nekoliko dana nakon ubistva Danijela Brofija, Nensi je navodno zatražila od policije zvaničnu izjavu u kojoj je rekla da nije osumnjičena kako bi mogla da naplati polisu.

„Ona je imala plan na mestu“, rekao je Šon Overstrit, zamenik okružnog tužioca, tokom završnih reči suđenja. „Imala je priliku da izvrši ovo ubistvo. Ona je bila jedina osoba koja je imala motiv.”

Nakon sedam nedelja na suđenju i dva dana većanja, Nensi Brofi je proglašena krivom za ubistvo svog muža. Osuđena je na doživotni zatvor.

„Svi smo čekali tri i po, skoro četiri godine da počnemo da tugujemo zbog ovog gubitka. Za našu porodicu bilo je veoma važno i značajno da se konačno završi porces. Sada možemo da krenemo dalje u miru, sećajući se stalo oca.“, rekao je Natanijel Stilvoter, Danijelov sin iz prethodnog braka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs