Obratite pažnju

Bol u vratu može da kamuflira ovih 5 stanja: Retko ko bi posumnjao!

U pitanju može biti svašta, od cista na vratu do artroze

Medicina
Autor:
Bol u vratu može da kamuflira ovih 5 stanja: Retko ko bi posumnjao!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukočenost i bol u vratu vrlo su česte tegobe, koje se mogu javiti u svakom starosnom dobu. Često su posledica kontrakcije mišića, a otežavaju kretanje i stvaraju osećaj nelagode.

Bol u vratu može da upućuje na sledećih 5 stanja:

1. Ukočenost vrata

Razlikujemo urođenu tj. „miogenu“ i tokom života stečenu tj. „običnu“ ukočenost vrata.

Kod „obične“ ukočenosti vrata reč je o kontrakciji mišića, izazvanoj naglim pokretom, najčešće pogrešnim položajem duže vremena tokom spavanja ili usred promaje. Predispozicija može biti i neki degenerativni poremećaj u podlozi, kao što je npr. artroza. Simptomi su snažan bol i otežano kretanje, a često i nepokretnost. Bol nastaje i nestaje iznenada. Bol se javlja usled nakupljanja mlečne kiseline koja direktno nadražuje nervne završetke.

S druge strane „miogena“ ukočenost vrata posledica je urođenog skraćenja jednog ili više bočnih mišića vrata koje je uzrokovano upalom mišićnih vlakana tokom embrionalnog razvoja ili hematomom (krvarenjem u mišić) nastalim tokom prolaska kroz porođajni kanal. Simptomi miogene ukočenosti su bolan i iskrivljen vrat (nagnut na jednu stranu) i ograničeni ili čak potpuno onemogućeni pokreti glavom.

Lečenje: Za akutni bol koriste se analgetici, najčešće nesteroidni antireumatici. Upotrebljavaju se led i hladne obloge, a u težim slučajevima se može primeniti i privremena imobilizacija vrata kragnom. Lekovi za opuštanje mišića i masaža takođe mogu biti od pomoći. Ako bol ne prolazi nakon nedelju dana, svakako se javite svom lekaru.

U kasnijoj fazi preporučuju se vežbe istezanja, lagane manualne tehnike obavljane od strane stručnjaka i sprovodi se edukacija pacijenta kako bi se sprečilo ponavljanje stanja. U teškim hroničnim slučajevima kada se nije uspelo postići poboljšanje pomoću gore navedenih mera, kao i u slučajevima miogene ukočenosti vrata, može se učiniti hirurški zahvat, koji se sastoji od presecanja skraćenog mišića.

Vežbe čuvenog dr Regana za bolan i ukočen vrat: Preporodićete se za nekoliko dana!

vrat, bol u vratu
foto: Shuterstock

2. Artroza potiljka

Artroza je degenerativna bolest zglobova koja nastaje kao posledica degenerativnih promena u zglobnoj hrskavici. Kao posledica oštećenja (degeneracije) zglobne hrskavice dolazi do promena oblika samih zglobnih tela (čašice i glavice), uz eventualno stvaranje koštanih trnova i posledične upale mekih tkiva u neposrednoj okolini zgloba. Bolest se javlja gotovo uvek kod osoba starijih od pedeset godina, ali može se javiti i ranije. Degenerativne bolesti imaju hronični tok, mogu biti podstaknute nekom inicijalnom traumom, ali to nije direktan uzrok. Simptomi koji se javljaju su vrtoglavica, glavobolja i ukočenost vrata. Tačna dijagnoza se može postaviti pomoću anamneze, rentgena, ultrazvučnog pregleda ili skenera i magnetne rezonance.

Lečenje: Najdelotvornije lečenje je lagana gimnastika (kružni pokreti vratom). U akutnoj fazi bolesti mogu se uzimati lekovi protiv bolova i za opuštanje mišića. Postoje i lekovi protiv artroze koji deluju na hrskavicu zglobova i mogu pomoći u zaustavljanju bolesti.

3. Hernija diska

Hernija (dislokacija) diska je stanje kad se elastična i potporna struktura između dva pršljena (disk) koji ima ulogu "jastučića", deformiše i pomeri sa svog mesta. Usled tog pomeranja dolazi do stvaranja pritiska na koren nerava koji izlaze iz kičmene moždine. Taj pritisak izaziva snažne bolove u vratu i rukama.

Lečenje: Zasniva se na vežbama rehabilitacije, lekovima protiv bola i upale, a u slučaju hernije diska na vratnoj kičmi, može biti neophodna imobilizacija vrata posebnim krutim ortopedskim okovratnikom. U slučaju da bolovi nikako ne prestanu, katkad može biti potreban hirurški zahvat.

Bol u vratu nakon buđenja nije naivna stvar: Evo na koju bolest može da ukaže!

Vrat, Vežbe, Bol u vratu, Vežbanje, Istezanje
foto: Shutterstock

4. Ciste na vratu

Ciste na vratu mogu biti prisutne već od rođenja, kao posledica promena u razvoju struktura u embrionalnom stadijumu. Ciste su male kesice, mogu ostati prazne celog života, ali mogu prerasti i u prave ciste koje su ispunjene tečnošću. Najčešće su smeštene na bočnoj strani vrata. U slučaju da se upale, počinju da stvaraju probleme. Do upale može doći u bilo kojem životnom dobu. Javljaju se otečenost i snažan bol, a dolazi i do stvaranja male rupice iz koje izlazi tečnost. Najveća opasnost je infekcija.

Lečenje: U slučaju infekcije upaljene ciste leče se antibioticima, a problem se može definitivno rešiti samo hirurškim odstranjivanjem cele ciste.

5. Otečenost limfnih čvorova

Akutna upala limfnih čvorova vrata može biti posledica infekcije u ždrelu, ustima, uhu. Javljaju se jedan ili više otečenih čvorova na bočnoj strani vrata. Bol je ograničen, ali ponekad snažan. Otečenost može potrajati mnogo duže od bolesti koja ju je izazvala. Dijagnozu postavlja lekar nakon pažljivog pregleda i palpacije bolnog dela.

Lečenje: Leči se lekovima protiv bola i upale, a u slučajevima bakterijske infekcije, antibioticima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs