SVE o NEZI KOŽE OD EKSPERTA

Ekspert otkriva: Istina o botoksu, hijaluronu, uklanjanu bora i tome koji su najnoviji trendovi u estetskoj medicini!

Sve neodoumice koje ste imali vezano za tretmane botoksom ili hijaluronom, kao i to kako da sprečite prevremeno starenje i koji su to tretmani dobri baš za vašu kožu za Stil otkriva Dr Nevena Rafailović

Medicina
22:03h Autor:
Ekspert otkriva: Istina o botoksu, hijaluronu, uklanjanu bora i tome koji su najnoviji trendovi u estetskoj medicini!
Dr Nevena Rafailović, Foto: Privatna Arhiva

Mnogo stigme, straha i oprečnih mišljenja, kao i informacija vezano je za modernu estetsku medicinu. Za mnoge je ona i dalje tabu, mnogi veruju da je iz nekog razloga štetna, a neki da nije prikladana ili potrebna. Takođe, među ljudima i dalje postoji strah od eventualnih posledica ili kontraindikacija koje srednje ili minimalno invanzivni estetski tretmani nose sa sobom.

Da bismo rešili sve te nedoumice i razbili mitove o tome da li zaista ima mesta za strah i nesigurnost, konsultovali smo stručnjaka na tom polju- Dr Nevenu Rafailović – lekara iz specijalnosti dermatovenerologije sa višegodišnjim iskustvom na polju estetske medicine, koja nam je objasnila do detalja na koji način koji tretman funkcioniše, kome je namenjen, a kome ne, da li postoje razlozi za strah i zabrinutost, ali i to na koji način da se ponašamo i šta da činimo kako bismo sprečili prerano starenje kože i produžili mladolik i svež izgled kože lica.

Stil: Doktorka, možete li nam za početak možete reći nešto više o botoksu, s obzirom da je to preparat o kome vladaju najoprečnija mišljenja i o čijim se nuspojava ozbiljno spekuliše? Šta je zapravo botok, kome i čemu je namenjen i da li je na bilo koji način nebezbedan ili opasan po zdravlje? Da pokušamo da razbijemo mit o botoksu i razdvojimo činjenice od raznoraznih spekulacija, tipa – skamenjenog lica.

Dr Rafailović:

  • Zašto botoks

Botulinum toksin je prečišćen toksin bakterije Clostridium botulinum koji se dugi niz godina koristi u estetskoj, ali i u drugim granama medicine kao što su na primer neurologija i oftalmologija. Od svih supstanci koje se koriste u estetskoj medicini odgovorno tvrdim da je botoks najprečišćenija i najproverenija supstanca jer je izmedju ostalog registrovana kao lek.

  • Šta radi botoks

On utiče na relaksaciju mimičnih mišića čime se smanjuje nastanak novih bora ali i ublažajlvaju postojeće bore.

  • Kada je pravo vreme da započnete tretiranje bora na čelu i oko očiju

To je individualno. U medicinske svrhe botulinum toksin se koristi čak i kod beba. U estetskoj medicini vodimo se principom da je lakše sprečiti nastanak bora nego ih naknadno lečiti. Nekad je to u dvadesetim, nekad dosta kasnije. Vrlo je individualno.

  • Koliko često se treba podvrgavati tretmanima botoksa

Dejstvo botoksa je 3 do 4 meseca, često čujemo da je dejstvo i do 6 meseci, ali treba napomenuti da je u pitanju odvikavanje mišića da napravi pokret, mišić zahvaljujući botoksu "zaboravi" pokret. Uglavnom proceduru radimo dva do tri puta godišnje. Pauze su neophodne i na taj način rezultati su prirodni bez neželjenih efekata. Najčešće kažemo da koliko je mišić bio inaktivisan isto toliko je potrebno da bude aktivan, kako ne bi došlo do njegove atrofije.

foto: Privatna Arhiva

Stil: Zašto koristimo izraz "IZBOTOKSIRAN" u negativnom kontekstu ?

Dr. Rafailovoć: Kada koristimo Botoks trudimo se da zadržimo optimalnu mimiku kako ne bi došlo do stvaranja tzv. "zaleđenog" izraza lica. Dosta toga u estetskoj medicini ima veze i sa trenutnim trendom - kada se tek počelo sa aplikovanjem botoksa zaleđeno čelo kao i visoko podignuta spoljašnja trećina obrva bili su imperativ. Danas je poželjno uraditi botoks tako da se odsustvo mimike ne primeti. S druge strane, izraz izbotoksiran se često koristi pogrešno kada se opisuje osoba sa prenaglašenim jagodicama i usnama. To nema veze sa botoksom već sa nestručno aplikovanim filerima i preterivanjem.

Stil: Kada su neinvanzivni tretmani revitalizacije zrele kože u pitanju – šta je to što daje najbolje rezultate i koliko često bi žene trebalo da ih primenjuju?

Dr Rafailović: Za kvalitet kože žena u zrelijim godinama smatram da je najbolji izbor biorevitalizacija. Plazma obogaćena trombocitima je na primer odličan tretman jer podrazumeva sopstvene faktore rasta, međutim već nakon 50. godine aktivnost faktora rasta u trombocitima značajno slabi i tada je daleko bolje rešenje biorevitalizacija odnosno kokteli koji u sebi imaju sve ono što je koži neophodno da se regeneriše. Iako se preporučuju 3 tretmana na mesec dana, kod zrelije kože potrebno je inicijalno uraditi 4 ovakave procedure i ponoviti tretman na svaka 3 do 4 meseca. Na taj način koži vraćamo čvrstinu, posebno koži oko očiju, usana i vrata gde je ona uglavnom najtanja i prema tome uvek sklonija borama.

Stil:Kao lekar sa širok iskustvom u dermatologiji i estetskoj medicini, kakav savet, generalno, biste dali ženama u srednjem dobu, vezano za negu kože? Šta su vaše preporuke i šta je ono što je neophodno da bi se očuvalo zdravlje kože i produžila njena mladost i vitalnost?

Dr Rafailović: Prevencija je ono što uvek treba imati na umu. Ukoliko su se bore na čelu i izmedju obrva već "urezale" botoks će ih ublažiti. Ukoliko su prisutni podočnjaci i već primećujete da koža na donjoj vilici visi, dodajte malo volumena hijaluronom. Radite tretmane biorevitalizacije ali i kozmetičke tretmane hidratacije kako bi poboljšali kvalitet kože. Hranite se zdravo - dosta povrća, ribe, koštunjavog voća, umereno voća, najmanje mesa i prostih ugljenih hidrata, unosite dovoljne količine vode. I naravno, uvek koristite kreme sa zaštitnim faktorom.

Stil:Ima li estetska medicina rešenje za ožiljke od akni, bubuljica, fleka od sunca sličnih nepravilnosti na koži?

Dr Rafailović: U zavisnosti od problema sa kojim se neko suočava rešenja mogu biti laserski tretmani, zatim IPL, microneedling (mikro iglice), hemijski i mehanički pilinzi. Kada se obavi pregled, prema svakoj osobi se pravi individualan plan tretmana koji će u najkraćem vremenskom roku dati rezultate. Dakle, akcenat je na tome da je svaka koža specifična i da pristup mora biti individualan. Ne postoji univerzalno rešenje.

foto: Shutterstock

Stil:Šta je ono što vas klijenti najčešće pitaju, čega se najviše plaše i gde se kriju njihove najveće nedoumice kada se odlučuju za neki od estetskih tretmana podmlađivanja kože?

Dr. Rafailović: U našem narodu i dalje postoje predrasude kada se radi o minimalno invazivnim procedurama. Dosta žena, ali i muškaraca smatra da ukoliko pristanete na ove tretmane automatski morate imati "estradni" odnosno prenaglašeni izgled. Naprotiv, danas mnoge žene i muškarci koje poznajete mogu biti kompletno tretirani različitim procedurama, a da to nikad ne saznate. Danas se ceni prirodan, harmonizovan izraz lica.

Stil: Vi ste neko ko je konstanto prisutan na mnogim edukacijama, kako u zemlji tako i u inostranstvu, konstantno unapređujete svoja znanja i idete u korak sa svetskim trendovima na ovom polju, a i konstantno unosite novine u svoju praksu, recite nam šta su noviteti u estetskoj medicini i šta je ono što je trenutni hit u ovom polju i zašto?

Dr Rafailović: Poslednjih nekoliko godina podmladjivanju se pristupa sa mnogo više pažnje i sveobuhvatnije nego ikada ranije. Formulacije preparata koji se nanose na površinu kože kako profesionalni, ali tako i oni za kućnu negu postaju sve napredniji tako da je njihov efekat daleko veći. Neinvazivni tretmani podmladjivanja uglavnom podrazumevaju napredne aparaturne tehnike u vidu visokokoncentrovanog kiseonika, fotodinamske terapije i laserske tehnologije. Što se tiče minimalno invazivnih procedura, tzv. "full face approach" je potpuni hit kako u Holivudu tako i na našim prostorima. On podrazumeva injektovanje pre svega hijaluronskih filera u tačno odredjene tačke na licu, poštujući anatomske karakteristike svakog pojedinca kako bi se ublažile negativne poruke kao što su ljutit, tužan ili umoran izraz lica. Ukoliko se procedura izvede pravilno prirodan, osvežen izgled je zagarantovan, starenje se značajno usporava, a dopunski tretman je potrebno ponoviti uglavnom jednom godišnje. Harmonija svih delova lica je danas imperativ. Prevecija starenja nikada nije bila više prisutna, pa prema tome i minimalne invaznivne procedure, profesionalni tretmani lica ali i pravilna kućna nega mogu u potpunosti odmeniti hirurgiju

Stil:Vaši klijenti su, između ostalog, i brojne poznate ličnosti – za koje to tretmane su naše zvezde najviše zainteresovane?

Dr Rafailović: Za osobe koje su konstantno pred kamerama negovano lice i telo se podrazumeva. Kombinovani tretmani čišćenja, hidratacije i oksigenacije kože lica su najpopularniji među poznatim ličnostima. Bezbolna epilacija je glavni izbor naših dama kada se radi o tretmanima tela jer je praktičnost trajnog uklanjanja dlačica evidentna. Kada se radi o estetskim procedurama biorevitalizacija, podmladjivanje sopstvenim faktorima rasta (PRP i Cellular matrix) su apsolutno izbor broj jedan poznatih!

Stil: Biorevitalizacija, je nešto o čemu se vrlo malo zna kod nas, možete li da nam otkrijete kako ovaj tretman funkcioniše i kakve rezultate daje?

Dr Rafailović: Biorevitalizacija je danas glavni tretman kojim se značajno utiče na kvalitet kože. Ovim tretmanom koži dajemo sve neophodne gradivne elemente kako bi se ona sama regenerisala. Novostvoreni kolagen, elastin i hijaluronska kiselina vratiće koži čvrstinu, jedrinu i elastičnost. Preventivno može se raditi i u dvadesetim godinama kao prvi korak u prevenciji starenja kože. Ovi specijalni sterilni rastvori vitamina, hijaluronske kiseline, peptida i faktora rasta injektuju se najtanjim iglicama mezoterapijskom metodom. Prednost u odnosu na mezoterapiju je u nadogradđenoj formulaciji koja za daleko manji broj tretmana, daje daleko bolje rezultate. Obično se preporučuje tretiranje kože na proleće kao priprema za vrele letnje dane kada je koža značajno više izložena UV i infracrvenom zračenju i ponavljanje barem jednog tretmana u jesenjem ili zimskom periodu kako bi se održavao postignuti efekat. Razmišljajte o biorevitalizaciji kao o eliksiru mladosti za vašu kožu.

Stil: Kako izgledaju estetske procedure koje podrazumevaju injektovanje preparata – da li su bolne, da li imaju neželjena dejstva i da li potrebno da se nakon toga pridržavamo nekih posebnih mera i ukoliko da – kojih? Šta je ono najvažije što žene treba da znaju na tu temu, pogotovo ona grupa koja ima određene strahove, predrasude ili su neodlične u vezi sa ovom vrstom tretmana?

Dr Rafailović: Pre svega moramo shvatiti da su u pitanju medicinsko estetske procedure i da one nose i određeni rizik od komplikacija. Svaki tretman koji podrazumeva narušavanje kožne barijere odnosno injektovanje u i pod kožu podrazumeva da moramo da poštujemo odredene preporuke. Narednih nekoliko dana ne preporučuje se odlazak na more, bazene, saune, teretane kao i depilacija tretiranih regija odnosno masaže i tretmani lica. Isto tako, nekoliko dana pre ovakvih tretmana izbegavaju se stomatološke procedure, od lekova izbegavati aspirin ali i suplemente koji sadrže vitamin C koji mogu produžiti vreme krvarenja. Injektabilne procedure same po sebi nisu previše bolne, a u svakom slučaju se prethodno na kožu nanosi anestetska krema koja dodatno olakšava proces. Danas je sve više prisutna primena mikrokanila (igla sa tupim vrhom) kada se radi o primeni hijaluronakih filera, čime je bolnost ali i mogućnost povredjivanja krvih sudova svedena na minimum.

Stil: Šta razlikuje botoks i hijaluronsku kiselinu i koja je njena primena, efekti i na koji vremenski period ljudi koji se odluče na ovaj tretman mogu da računaju da će hijeluron imati efekta? U kojim slučajevima ga vi preporučujete, a kada i kod koga, eventualno, neće imati efekta?

Dr Rafailović: Hijaluronska kiselina predstavlja glavnu supstancu koja je zaslužna za jedrinu naše kože. Najzastupljenija je u dermisu, središnjem delu kože i predstavlja osnovnu supstancu u međućelijskom matriksu u koji su uronjena kolagena i elastična vlakna. Već od 25. godine njena koncentracija u koži značajno opada. Hijaluronski fileri predstavljaju sterilan gel hijaluronske kiseline sličan našem prirodnom hijaluronu. Prema tome, naš organizam postepeno razgrađuje ovu supstancu, i kroz 12 ili 18 meseci ona u potpunosti nestaje. Sposobnost da hijaluronska kiselina vezuje za sebe velike količine vode iskorišćena je u estetskoj medicini za volumenizaciju tkiva i hidrataciju. Prema tome, svakoj osobi kod koje su značajno prisutni znaci starenja kao što su opuštena, umorna koža, lice koje "pada" preporučuju se hijaluronski fileri kao metoda koja odmenjuje fejs lifting. Ukoliko je, ipak, koža lica previše opuštena ili koža očnih kapaka u nekim slučajevima se ipak prepručuju hirurške metode podmladjivanja.

Stil: Kako funkcioniše tretman mezoterapije i čemu i kome je ona tačno namenjena?

Mezoterapija se godinama koristi kao prvi vid antiejdžinga, odnosno tretman kojim možemo uticati na kvalitet naše kože.

U pitanju su sterilni rastvori vitaminskih kompleksa, antioksidanasa, minerala, aminokiselina, hijaluronske kiseline i ekstrakta biljaka koji imaju blagotvorno dejstvo na našu kožu. Mezoterapijski kokteli mogu povoljno uticati i na rast kose kao i tretiranje ožiljaka, pigmentacija, akni. Ono što moramo da shvatimo je da mezoterapija ima svoja ograničenja i da ne može zameniti hijaluronske filere kada se radi o nadoknadi volumena i "zatezanja" čitavog lica, kao ni botoks kada se radi o tretiranju mimičnih bora.

Stil: Što se tiče nege problematične kože, kakve su vaše preporuke što se profesionalnih tretmana tiče, ali i što se tiče propratne kućne nege? Koliko je bitna da ta nega između tremana bude adekvatna i kakvi preparati se preporučuju?

Dr Rafailović: Naš estetski centar se izdvojio u odnosu na ostale upravo po odličnim rezultatima kada se radi o lečenju akni. U zavisnosti od vrsti akni koje neka osoba ima postoje različiti protokoli koje preporučujemo. Higijenski tretman čišćenja lica, dubinsko čišćenje kao naš zaštitni znak, zatim hemijski piling ali i tretmani visokokoncentrovanim kiseonikom imaju jako delotvorno dejstvo na sve oblike akni. U kućnoj nezi podrazumeva se da se koriste preparati prilagođeni aknoznoj koži i na njima bi trebalo da piše da su nekomedogeni. Nekad je međutim ipak potrebno uvesti i pravu dermatološku terapiju kako bi rezultati bili što pre vidjlljivi.

Stil: Da li bite mogli da izdvojite pet najpopularnijih i najtraženijih tretmana – onih kojima se vaši klijenti najčešće podvrgavaju?

Dr Rafailović: Kada se radi o kozmetičkim tretmanima najpopularniji tretmani su Oxy Royal Jet Pro, Dubinsko čišćenje, TCA piling, Kavitacija i naravno laserska epilacija. Što se tiče estetskih procedura hijaluronski fileri, botoks, biorevitalizacija, PRP i mezoterapija Dermapen-om .

Stil:Da li postoji određeno vreme kada se preporučuje da se počne sa tretmanima botoksom i hijaluronom ili to zavisi od osobe do osobe?

Dr Rafailović: Korekcija bora botoksom je zaista individualna. Genetika igra značajnu ulogu pa tako se dešava da nekad devojke u dvadesetim godinama imaju dublje bore na čelu od sredovečnih žena. Tada se tretman botoksom itekako preporučuje jer je uvek bolje sprečiti nastanak dubljih, statičkih bora (u miru). Procedure hijaluronskim filerima su takodje nešto što bi trebalo započeti čim se primeti prvi znaci da je starenje i dubljih struktura osim kože (masno tkivo, kost) prisutno. Na taj način sprečavamo nastanak ozbiljnijih promena koje je nekad i nemoguće korigovati minimalno invazivnim procedurama, već je neophodna hirurška intervencija.

Stil:Da li je važno koju vrstu kozmetike za lice koristimo i kako da saznamo koji preparat je adekvatan baš za naš tip kože?

Dr Rafailović: Smatram da je svako od nas najbolji poznavalac svoje kože. Ponekad je ipak potreban savet stručnih lica i tada je najbolje uraditi pregled i aparaturnu analizu čime se utvrđuje stepen hidriranosti, masnoće i elatičnosti kože. Na osnovu svih ovih parametara preporučujemo adekvatnu kućnu negu. U svakom slučaju, kožu ne bi trebalo preopteretiti velikim brojem različitih kozmetičkih preparata već joj samo dodati ono što je potrebno da se sama vrati u ravnotežu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs