SAVET STRUČNJAKA

Uz ove navike hipertenzija može da se pobedi: 4 saveta čuvenog kardiolog Marka Frenklina za zdravo srce i krvne sudove!

Ako se čvrsto držite ovih navika, sa krvnim pritiskom nećete imati problema

Medicina
Autor:
Uz ove navike hipertenzija može da se pobedi: 4 saveta čuvenog kardiolog Marka Frenklina za zdravo srce i krvne sudove!
Foto: Shuterstock

Povišen krvni pritisak ili hipertenzija se sa razlogom nazivaju "tihi ubica". Uglavnom nema nikakvih simptoma ili se jave neki znakovi koji se uglavnom zanemare, poput glavobolje, zujanje u ušima ili zamućenog vida.

Ukoliko se ne leči adekvatno, povišen krvni pritisak, može da izazove mnoštvo drugih komplikacija kao što su infarkt, oštećenje bubrega, moždani udar, gubitak vida, ali i da ima fatalne posledice.

Ukoliko vam je diganostifikovana hipertenzija, lekari savetuju da se pridržavate:

Promene u načinu života i okretanje ka fizičkim aktivnostima su neophodne. Prekomerna težina opterećuje srca, pa je mršavljenje neophodno, a u nekim slučajevima može biti i jedini način lečenja.

Smanjen unos soli

Hrana koja ima veliki sadržaj soli poput konzerviranih proizvoda i grickalica je neophodno izbegavati.

Kofein i nikotin su najstrože zabranjeni

Kofein dovodi do kratkog, ali dramatičnog porasta krvnog pritiska podjednako kod osoba koje imaju normalan krvni pritisak kao i onih koji boluju od hipertenzije. Osim što može da prouzrokuje porast pritiska, značajno može da oslabi i delovanje lekova.

Nikotin takođe predstavlja faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, jer je metabolički aktivan, što znači da menja nivo hormona u telu kao što je adrenalin, endorfin, hormon rasta, prolaktin i povećava holesterol u krvi što sve dovodi do stvaranja zastoja na krvnim sudovima.

"Ako se pridržavate ovih pravila, na dobrom ste putu. Izlečenje ili ublažavanje posledica i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti je izvesno", kaže kardilog Mark Frenklin.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs