Uživajte u divnom plodu

Malo kalorija, mnogo vitamina C, a toliko ukusan: Evo zašto ove jeseni treba da jedete kestenje!

Jedna od najboljih strana dolaska jeseni svakako je - kestenje. Volimo ih pečene, u pireu, u kolačima ili mermeladama. Uživajmo u njima bez griže savesti, jer dokazano imaju bezbroj blagotvornih efekata na naše zdravlje

Fitnes & Nutricija
Autor:
Malo kalorija, mnogo vitamina C, a toliko ukusan: Evo zašto ove jeseni treba da jedete kestenje!
Foto: Shutterstock

Jel ste znali da je kestenje jedna od prvih namirnica koje je čovek upoznao i konzumirao u svojoj istoriji? Ni mi nismo znali, ali već danima čekamo da se gradom proširi miris pečenih kestena. Vesele nas ideje o šetnjama po hladnoći kad nam ruke greju samo hrskavi kestenovi! Osim što je ukusno, kestenje je dobro za naše zdravlje. Imaju ceo niz blagotvornih efekata na ljudski organizam, a ovo su najvažniji:

1. Jedini je orašasti plod sa malo masti

Kesten je, poput većine ostaih orašastih plodova, kaloričniji od tipičnog voća. Sto grama sirovog kestena ima oko 130 kalorija. Po svom sastavu jako je sličan smeđem pirinču, sadrži mnogo skroba, ali istovremeno je jedini orašasti plod koji ima malo masti. Zbog prisutnosti skroba odličan je za decu i sportiste kao i sve ostale izložene većim fizičkim naporima.

Poboljšajte zdravlje prirodnim putem: Biljke i začini protiv visokog pritiska!

foto: Profimedia

2. Ima puno vitamina C

Jeste li znali da je kesten jedino orašasto voće s vitaminom C? Zapravo, toliko je bogat vitaminom C da svega 100 grama kestena pokriva više od 50 posto dnevne potrebe za vitaminom C. Osim toga, sadrži vitamine A i B kao i brojne minerale među kojima se ističe kalcijum. Važno je reći da se ovi nutritivni elementi ne gube pri termičkoj obradi kestena. Plod, naime, štiti debela kora koja sprečava gubitak tih važnih materija. 3. Prepun je folne kiseline

Oko sto grama kestena nudi 62 mikro grama folata. Folna kiselina je jako važna za rast ćelija, sintezu DNA i normalan rad nervnog sistema. Sve to zapravo vodi ka tome da je posebno važna za trudnice, jer omogućava pravilan razvoj deteta. Dakle, ako ste trudni, na listu trudničkih želja svakako uvrstite porciju kestena dnevno. Mogao bi da vas spase (ne baš toliko ukusnih) tableta s folnom kiselinom!

Podmlađuju i usporavaju proces starenja: Ove namirnice će vam produžiti život!

foto: Shutterstock

4. Važan izvor vlakana

Za razliku od nekih drugih orašastih plodova, kesten nije teško probavljiv. Navodno ne zadaje poteškoće ni ljudima koji imaju probleme s probavom. Tako nešto je i očekivano zbog visokog procenta vlakana u plodu. U funkciji unosa vlakana, kesten privremeno može da zameni jabuke kojih ćete se tokom duge zime svakako najesti.

5. Pomaže izabacivanju viška vode iz tela

Ako imate problema sa zadržavanjem viška vode u organizmu, kesten je vaš saveznik. Podstaći će izbacivanje viška vode i delovati protivupalno. Preporučuje se, poput lubenice, bubrežnim bolesnicima. I ženama u PMS-u, ako smemo da dodamo!

Želite da smanjite količinu soli u hrani? Poslušajte naše savete i uživajte u neverovatnim ukusima!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs