Pomaže

ZBOG SLEDEĆIH NAVIKA U ISHRANI KINEZI IZGLEDAJU MNOGO MLAĐE I ZDRAVIJI SU: Štite svoje telo koristeći OVO u kuhinji

U svetu popularna kuhinja ističe namirnice koje su povezane sa zdravljem kao što su povrće, hrana na bazi soje, oštri začini i čaj. Evo kako ih Kinezi pripremaju.

Fitnes & Nutricija
Autor:
ZBOG SLEDEĆIH NAVIKA U ISHRANI KINEZI IZGLEDAJU MNOGO MLAĐE I ZDRAVIJI SU: Štite svoje telo koristeći OVO u kuhinji
Navike u ishrani kineza zbog kojih izgledaju mnogo mlađe, Foto: Profimedia

Kineska hrana je godinama visoko rangirana na listi omiljenih etničkih kuhinja širom sveta. Naravno, ponuda restorana ne odražava uvek tradicionalnu dnevnu hranu koja se jede u Kini. Neke popularne, ali manje zdrave stavke menija - kao što su svinjska rebra i prženi štapići od testa - trebalo bi da budu rezervisane za povremeno uživanje.

Ipak, možete pronaći mnogo zdravih opcija kada posetite kineski restoranu, a nije teško napraviti zdravu kinesku hranu kod kuće, kaže Lilian Čeung za Health Harvard.

KINESKA DOMAĆA KUHINJA

Generalno gledano, tradicionalno kinesko kuvanje ima mnogo zasluga za očuvanje zdravlja, posebno srca.

Tofu
foto: Shutterstock

Mnoge osnovne namirnice, kao što su povrće, tofu i morski plodovi su povezane sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. To se odnosi i na nezasićena ulja kao što su ulja repice, soje ili kikirikija, koja se često koriste za pripremu kineskih jela.

Možda ste probali "pomfrit" napravljen od brokolija ili bok čoja (kineskog kupusa) – fantastičan je. Ako ste u prilici, ne preskačite nikako listove snežnog graška koji se nazivaju i izdanci graška. Veoma su delikatni, blago gorki. A gorka dinja, koja izgleda kao dugačak, bledozeleni krastavac grube teksture, posebno je bogata vitaminom A, kalijumom i folatom.

kineski kupus
foto: Shutterstock

Kinesko povrće možete pronaći u njihovim radnjama, sve češće i u velikim supermarketima.

Oslić, škarpinu ili brancin Kinezi često pripremaju na pari sa đumbirom i mladim lukom. Škampi, školjke i dagnje su dobri izvori proteina i drugih hranljivih materija; obično se kuvaju na pari ili prže uz mešanje, same ili sa povrćem.

Školjke, smatraju Kinezi, su takođe daleko ekološki prihvatljivije za uzgoj od drugih izvora proteina životinjskog porekla kao što su govedina, svinjetina i živina.

kuvane školjke
foto: Shutterstock

Tofu (od sojine surutke) je još jedan zdrav, svestran protein uobičajen u kineskoj ishrani. Da ispržite meki tofu sa lukom i malo sosa od ostriga i prelijte ga sa nekoliko kapi prženog susamovog ulja treba vam samo pet minuta. To je u Kini omiljena brza hrana.

ZDRAVE ZAMENE I DODACI

Iako je beli pirinač ugrađen u azijsku kulturu, stručnjaci za ishranu predlažu da se odlučite za smeđi pirinač jer ima više vlakana i drugih hranljivih materija, a manja je i verovatnoća da će porasti nivo šećera u krvi. Mnogi kineski restorani sada nude smeđi pirinač kao opciju na svojim jelovnicima.

Kinesko kuvanje se oslanja na soja sos i druge slane sosove (od crnog pasulja, ostriga ili hoisin – ljuti roštiljski sos), koji imaju dosta natrijuma.

Soja sos
foto: Shutterstock

Osobe sa visokim krvnim pritiskom treba da vode računa da ne konzumiraju previše natrijuma, koji ima tendenciju da podiže krvni pritisak. Zato kada jedete u kineskom restoranu, zatražite da vaša hrana bude pripremljena bez mononatrijum glutamata (MSG), pojačivača ukusa koji takođe sadrži natrijum.

Za kuvanje kod kuće možete kupiti soja sos sa manje natrijuma. Dodavanje malo limunovog soka ili sirćeta omogućava vam da koristite manje ovog sosa bez žrtvovanja ukusa.

Takođe, aromatični koreni poput luka, belog luka i đumbira mogu dati dodatni ukus hrani.

Zdrava hrana, Začini, Zdrave namirnice, Pasulj, Semenke, Orašasti plodovi, Čili papričice
foto: Shutterstock

Čili paprika, još jedan klasični sastojak kineske kuhinje, isto ima zdravstvene prednosti. Kapsaicin, hemikalija odgovorna za ljutu aromu čili papričica, može da promeni način na koji mozak obrađuje slane ukuse, što dovodi do nižeg unosa natrijuma.

Možete da uživate i u slatkom, ali intenzivnom ukusu kineske mešavine pet začina, zvezdastog anisa, komorača (divlje mirođije), sečuanskog bibera, cimeta i karanfilića.

PIĆE

Slično mnogim kulturama širom sveta, u Kini je čaj prvi izbor.

Čaj, Zeleni čaj
foto: Shutterstock

I zeleni i crni čaj su bogati jedinjenjima zvanim flavonoidi koji pomažu u ublažavanju upala, krivca za nastanak srčanih bolesti.

Takođe, pijenje čaja je povezano sa boljim varenjem, mršavljenjem, nižim holesterolom i poboljšanom funkcijom krvnih sudova.

DESERT

Uobičajen desert je voće, posebno narezane pomorandže.

Ako želite da probate nešto egzotičnije, potražite liči u supermarketima i specijalizovanim radnjama, tropsko voće veličine loptice za golf poreklom iz južne Kine.

Poznat kao aligatorska jagoda, plod ima grubu, ružičasto-crvenu kožu i belo meso sa slatkim, blago cvetnim ukusom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs