SAZNAJTE VIŠE

OD SVIH DIJETA SE ODUSTANE, OSIM OD OVE: Najbolja dijeta svih vremena nimalo nije naporna - EVO ŠTA PODRAZUMEVA

Intuitivno jedenje je filozofija ishrane zbog koje postajete stručnjak osluškujući svoje telo i njegove signale gladi. U suštini razlikuje se od tradicionalne ishrane jer ne nameće smernice o tome šta jesti, a šta izbegavati i kada jesti.

Fitnes & Nutricija
Autor:
OD SVIH DIJETA SE ODUSTANE, OSIM OD OVE: Najbolja dijeta svih vremena nimalo nije naporna - EVO ŠTA PODRAZUMEVA
Foto: Shutterstock

Cilj intuitivne ishrane jeste da jedete samo onda kada ste gladni. Čim jednom osetite da ste siti, treba da prestanete da jedete iako vam je u tanjiru ostao još jedan ili dva zalogaja.

Iako bi ovaj proces trebalo da bude intuitivan i poznat svima, u suštini za mnoge ljude nije. Često jedemo i onda kada nismo gladni – iz utehe, da ne bacimo hranu ili nam je toliko ukusna da ne možemo da se suzdržimo od još jednog zalogaja koji je često višak našem organizmu.

Ovaj način ishrane uči vas da ste vi najbolja osoba i jedina osoba koja može doneti najbolji izbor za svoje telo. Ona promoviše zdrav odnos prema hrani i svom telu. Potrebno je samo osluškivati telo i njegove potrebe.

Razmatranje različitih vrsta dijeta i čitanje članaka i knjiga o tome šta, kada i kako jesti može vas odvesti dalje od razvijanja vaše intuicije o ishrani i obrocima.

Dijeta, Hrana, Žena, Devojka
foto: Shutterstock

Vrste gladi – fizička i emocionalna glad

Da biste jeli intuitivno možda ćete morati ponovo da naučite da verujete svom telu, a osvešćivanjem njegovih potreba s vremenom ćete naučiti da razlikujete emocionalnu i fizičku glad. A to je ono najvažnije u procesu intuitivnog jedenja.

FIZIČKA GLAD

Fizička glad biološki je poriv koji vam govori da napunite telo hranjivim materijama kako bi ono imalo potrebno gorivo za obavljanje svakodnevnih zadataka. Fizička glad često nam je signalizovana različitim simptomima poput krčenja u želucu, umora i razdražljivosti. Kada unesete u telo hranu osećate se zadovoljno, a fizički simptomi nestaju.

EMOCIONALNA GLAD

Emocionalna glad najčešće je podstaknuta emocionalnom potrebom. Tuga, usamljenost i dosada neki su od osećaja koji mogu izazvati žudnju za hranom, koja često dovodi do toga da jedemo iz utehe i to često onu hranu koja je puna šećera ili loših masti. Jedenje u tim trenucima uzrokuje grižu savesti i krivicu, a obično se vrtimo u krug.

Devojka, Devojka Jede, Hleb, Hrana, Ishrana, prejedanje
foto: Shutterstock

Istorija intuitivnog jedenja

Pojam intuitivnog jedenja konstruiran je 1995. godine kad je izašla knjiga pod istim imenom autora Evelin Tribol i Elise Reš. Međutim, sam koncept vuče korene iz ranijih vremena.

Rani pioniri intuitivnog jedenja vezuju se uz Suzi Orbah, koja je 1978. godine objavila knjigu “Fat is a Feminist Issue” i Dženin Rut, koja je pisala o emocionalnom prejedanju 1982. godine.

Pre toga, Telma Vejler je 1973. godine osnovala program upravljanja težinom pod nazivom “Green Mountain” u Foks Runu, sa sedištem u Vermontu. Program je izgrađen na principu da dijete ne deluju i da je za dugoročno zdravlje važno promeniti način života i brinuti više o zdravlju i zdravim navikama.

10 ključnih principa intuitivnog jedenja

U svojoj knjizi “Intuitive Eating”, Tribol i Reš izlažu 10 osnovnih principa filozofije intuitivnog jedenja.

1. ODBACITE IDEJE O DIJETAMA

U slučaju da pratite dijete i volite takav način održavanja linije, sada je pravo vreme da osvestite kako takav način života nije dobar. Intuitivno jedenje je protiv vođenja dijeta.

Šetnja, Hodanje
foto: Shutterstock

2. POŠTUJTE SVOJU GLAD

Vreme je da prestanete da glad smatrate vašim najgorim neprijateljem. Ako ste gladni, jedite. Važno je na glad odgovoriti odmah kod prvih znakova jer biste se ako preterano ogladnite mogli prejesti.

3. POMIRITE SE S HRANOM

Hrana nije vaš najveći neprijatelj i nema potrebe da ratujete s njom. Ne postoji dobra i loša hrana – rešite se ideja o tome što biste trebali ili ne biste trebali da jedete.

4. NEMOJTE GLUMITI POLICAJCA ZA HRANU

Naravno na prethodnu tačku, hrana nije dobra ili loša i vi niste dobri ili loši zbog onoga što jedete ili ne jedete. Rešite se tih misli i počnite da uživate u hrani na pravi način.

5. POŠTUJTE TRENUTKE SITOSTI

Baš kao što vam telo govori kada je gladno, tako vam govori i kada je sito. Osluškujte signale svoga tela i kod ugodne sitosti prestanite da jedete. Važno je da osvestite trenutak kada ste siti.

U trenucima kada jedete, uživajte u okusu hrane i preispitujete svoju sitost. S vremenom ćete to moći da radite nesvesno.

Mediteranska Ishrana
foto: Shutterstock

6. OTKRIJTE FAKTOR ZADOVOLJSTVA U OBROKU

Učinite svoje obroke ugodnim iskustvom. Zastanite, predahnite, sedite i pojedite u obrok miru. Neka obroci postanu vaši mali rituali sreće u danu.

Pojedite ono što volite i šta vam je ukusno. Kada svoje obroke učinite ugodnim iskustvom, otkrićete da vam je potrebno mnoo manje hrane da zadovoljite svoju glad.

7. SUOČITE SE SA SVOJIM OSEĆAJIMA BEZ HRANE

Emocionalno prejedanje je strategija suočavanja s osećajima. Pronađite načine kako da se rešite negativnih misli bez upotrebe hrane zbog koje se osećate bolje. Naučite da se nosite sa svojim osećajima na pravi način – idite u šetnju, meditirajte, vodite dnevnik ili izađite s prijateljicom na kafu.

Osvestite situacije u kojima biste mogli da hranite emocije, a ne svoj želudac i telo.

8. POŠTUJTE SVOJE TELO

Telo je vaš hram, jedino ono koje imate. Umesto da ga kritikujete zbog toga kako izgleda i tražite mu mane, uživajte u njemu onakvo kakvo jest. Prigrlite svoje sitne nesavršenosti koje vidite samo vi i niko drugi.

Mediteranska Ishrana
foto: Shutterstock

9. VEŽBAJTE I OSETITE RAZLIKU

Pronađite svoje omiljene načine za kretanje. Ako ste tip za duge šetnje, ne morate da idete na trčanje. Odaberite fizičku aktivnost koju volite i uživajte u njoj. Prebacite fokus s gubitka težine na osećaj energije, života i snage koju vam ono donosi.

10. BUDITE ZAHVALNI NA ZDRAVLJU ZBOG ZDRAVE ISHRANE

Hrana koju konzumirate mora da bude prijatnog ukusa i nakon obroka se morate osećati dobro. Zapamtite da vaše glavne prehrambene navike ustvari oblikuju vaše ukupno zdravlje.

Jedan loš obrok ili međuobrok neće vam narušiti zdravlje, zato bazirajte ishranu na 80% zdrave hrane od koje se preporučuje najviše ona mediteranska, a onih 20% ostavite za vama omiljene namirnice u kojima ćete povremeno uživati i nakon kojih nećete imati osećaj griže savesti.

Telo, Plaža, Devojka, Leto
foto: Shutterstock

Prednosti intuitivnog jedenja

Istraživanja na temu intuitivne ishrane još uvek su u toku, a većina do sada učinjenih bazira se na ženama. Dosadašnje studije intuitivno jedenje povezuju s uravnoteženim mentalnim zdravljem, nižim indeksom telesne mase (BMI) i održavanjem težine.

Ono što je do sada zaključeno jeste da je jedna od glavnih prednosti bolje mentalno zdravlje. Učesnici istraživanja poboljšali su odnos prema samim sebima, zdravu sliku o sebi i svom telu ali su podigli i ukupnu kvalitet života. U isto vreme patili su od pojave nižeg postotka depresije i anksioznosti.

Takođe, zaključeno je da je velika verovatnoća da će se svi koji jednom probaju da baziraju ishranu na intuitivnim načelima, nastaviti držati je i dalje što nije slučaj s dijetama kojima su u prošlosti bili podvrgnuti.

Telo, Kupaći, Bikini, Žena, Devojka, Mršavljenje
foto: Shutterstock

Intuitivna prehrana – kako započeti

Da biste započeli s intuitivnom ishranom i otkrili njene prednosti, dovoljno je za početak beležiti svoje ponašanje tokom obroka i stavove o hrani. U trenucima kada jedete zapitajte se da li osećate fizičku ili emocionalnu glad.

Intuitivno jedenje – zaključak

Kod intuitivne ishrane jednako je važno kako jedete i ono što jedete. Uživajte u hrani, a u isto vreme osvestite unutrašnje znakove gladi i sitosti da vode vaše planiranje obroka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs