EVO OD ČEGA JE ZAISTA UMRO DŽEJ RAMADANOVSKI: Zbog ove PODMUKLE, a veoma OPASNE bolesti, srce mu je iznenada stalo u snu

Prošlo je tri godine otkako nas je napustio legendarni Džej Ramadanovski i to baš u nedelju, dan koji označava velikih hit nepopravljivog boema do smrti.

Lepi & Zdravi
06:51h Autor:
EVO OD ČEGA JE ZAISTA UMRO DŽEJ RAMADANOVSKI: Zbog ove PODMUKLE, a veoma OPASNE bolesti, srce mu je iznenada stalo u snu
Džej Ramadanovski, Foto: Kurir / Dragan Kadić

Džej Ramadanovski je bio pevač satkan od emocija, te iako ga život nije mazio, voleo ga je i cenio. Iz svake bitke za ekzistenciju izlazio je jači, ali i sa sve većim srcem. Kada je zaradio preko potrebni novac, počeo je da pomaže drugima, tako je znao da pokupuje svo pecivo iz pekare i pokači po mestima gde je znao da prolaze beskućnici. A njegove pesme su posebna priča, retko ko nije pustio suzu uz njih, ali i dobro se proveselio.

U svet poznatih uvela ga je čuvena Marina Tucaković uz supruga Futu i dala mu je krila uz pomoć kojih je stigao na sam vrh estrade. Kako kažu Beograđani, Dorćol bez njega više nije isti kraj, ali je imao neverovatan život po kojem će ga svi pamtiti uz večne hitove.

Džej Ramadanovski
foto: Printscreen/youtube

Šta se desilo tog kobnog jutra?

Zoran Jagodić Rule, veliki Džejev prijatelj, otkrio je da je to jutro bilo kao i svako drugo za legendarnog pevača.

- To jutro se Džej probudio oko 10 časova, sa njim u stanu su bile prijateljica Andrijana i spremačica Dara. Andrijana je oko 14 časova otišla do prodavnice, a Džej je Daru zamolio da mu proluftira sobu dok on odspava, pa da ručaju. Posle su ga tako našle - ispričao je Rule.

Džej je imao veoma zahtevnu operaciju srčanih zalizaka nekoliko godina pred smrt, a prema nalazila obdukcije, utvrđeno je da mu je srce stalo u snu.

Džej Ramadanovski
foto: Kurir / Damir Dervišagić

- Džeki je mnogo toga prošao. Bilo je i lepih i manje lepih trenutaka, ali čini mi se da je operacija nešto najteže što mi se dogodilo. Priznajem, život koji sam vodio od najranijeg detinjstva doveo me je do toga da eto, sa pet banki odem pod nož. Bilo je čupavo. Srce je moglo da mi stane. Imao sam ozbiljnu intervenciju srčanih zalizaka i sada moram da povedem računa o svom zdravlju - govorio je o operaciji i nije krio da je bio preplašen:

- U tim trenucima ceo život mi je prošao kroz glavu. Ništa nisam mogao da promenim jer sam, paralizovan od bola i tuge koja me je obuzimala, bio nemoćan. U jednom trenutku pomislio sam da me nema, da legnem i više nikada se ne probudim kako me ujutru ne bi sačekali svi problemi. Nije ti svejedno kada ideš da te seku. Veoma sam zahvalan doktoru što mi je spasio život i što sam uspeo da prebrodim najteži trenutak u životu. Imao sam sreće što mi nisu lomili grudni koš, jer onda ne bih mogao da pevam još četiri meseca. Uradili su te zaliske najnovijom tehnologijom. Sada moram da mirujem što me psihički ubija jer hoću što pre da se vratim pevanju. A svi su govorili kako ne mogu više, kako samo krkljam u mikrofon - govorio je jednom prilikom.

Džej Ramadanovski
foto: ATA Images / Antonio Ahel

Iskreno i bez ustezanja Džej je priznao da je njegov pomalo raskalašan i neumeren način života doveo do posledica opasnih po život.

- Alkohol, cigarete, malo "belog", sve je to doprinelo da uništim srce, ali i glas. Jedva sam govorio, a o pevanju nisam ni razmišljao. Strahovao sam i pitao se šta dalje ako me napusti glas. Ipak, Bog mi je rekao: "Dobar dan, Džeki imam za tebe još jedan plan". Imao sam ja mnogo grehova, ali ne neke velike. Drugima sam pomagao, bio sam dobar za okolinu, a loš za sebe. Sada je sve to iza mene. Promenio sam život, navike. Shvatio sam kako želim da živim jer imam za koga. Unuk i ćerke moja su najveća sreća. Oni su prošli pakao zbog mene. Sada želim da im nadoknadim za sve što su brinuli. Želim da pevam i da se igram sa mojim prevarantom Adrianom. On je moje sunce ljubavi. Vratio sam se posle svega i želim još dugo da pevam i da uživam u ovom životu i svim njegovim blagodetima - zaključio je.

Šta je bolest srčanih zalizaka?

Srce ima četiri zaliska koje omogućavaju da krv teče samo u jednom smeru. Oni se otvaraju kako bi propustili krv u ovaj organ, a onda se čvrsto zatvore kada se mišić srca sakupi.

Džej Ramadanovski
foto: Kurir / Dragan Kadić

Kada je srčani zalistak oštećen (tj. ne može da se pravilno otvori ili zatvori), krv koja protiče nailazi na poteškoće i može da promeni svoj uobičajeni tok. jer zalistak nije u potpunosti zatvoren. Ovo tera srce da radi jače kako bi ispumpalo krv do najudaljenijih delova tela.

Bolesti srčanih zalistaka dovode do poremećaja ventilne funkcije; bilo da kroz njih zbog suženja otežano prolazi krv, bilo da propuštaju krv unatrag. Obzirom da srce zbog toga radi pod većim opterećenjem i da se oštećenje zalistaka pogoršava s vremenom dolazi do srčanog popuštanja i proširivanja srca-srčane insuficijencije.

Simptomi i znakovi bolesti srčanih zalistaka nisu specifični, a zavise od toga koji je zalistak oštećen i na koji način, koliko je zalistak dugo oštećen, kakva je ukupna srčana funkcija, da li postoje i druge bolesti srca (koronarna bolest, hipertenzija) kao i brojni drugim faktori. Najčešće se javlja otežano disanje u opterećenju, kasnije i mirovanju, pritisak u grudima, poremećaji i gubitak svesti, poremećaji srčanog ritma, oticanje nogu i trbuha.

Najčešći uzrok oštećenja srčanih zalistaka danas su degenerativne promene koje nastaju u starosti, a pogoršavaju se kod bolesnika koji imaju nelečen visoki pritisak. Ostali uzroci oštećenja srčanih zalistaka, odnosno okolnih srčanih struktura koje direktno utiču na njihovu funkciju su koronarna (ishemijska) bolest srca, urođene bolesti srca, kardiomiopatije, upalne bolesti srca i srčanih zalistaka, reumatska bolest srčanih zalsitaka (kod bolesnika koji su preboleli reumatsku groznicu) i druge.

Džej Ramadanovski
foto: Kurir / Damir Dervišagić

Po mišljenju najboljih kardiologa, najefikasnije lečenje je operativnim putem. Mitralni zalistak je kod velikog broja bolesnika moguće rekonstruisati, odnosno popraviti. Pri takvoj operaciji koristi se tkivo pacijenta. Međutim, ukoliko to nije moguće, radi se zamena zaliska. To je opcija kod koje bolesnik dobija veštački zalistak koji može biti mehanički ili biološki.

Za razliku od mehaničkih zalistaka, biološki zalisci imaju manju trajnost, ali bolesnik ne mora da uzima antikoagulantnu terapiju.

Sa druge strane, nakon ugradnje veštačkog mehaničkog zaliska potrebno je doživotno lečenje lekovima koji sprečavaju zgrušavanje krvi,ali i antibiotska zaštita kod svakog invazivnog zahvata.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs