DŽEJ O FILMU "NEDELJA": "Zamišljam scenu iz mahale, nedeljni ručak, keva iznosi pitu uvijaču, a mene s njima nema"

Džej Ramadanovski je jednom prilikom govorio kako bi želeo da se o njegovom životu napravi film koji bi nosio naziv "Nedelja" i ta želja mu se ostvarila

Celebrities
13:33h Autor:
DŽEJ O FILMU "NEDELJA": "Zamišljam scenu iz mahale, nedeljni ručak, keva iznosi pitu uvijaču, a mene s njima nema"
Džej Ramadanovski, Foto: preentscreen/Youtube

Ovo je priča o filmskom ostvarenju koje je u najavi nazvano "Nedelja" - filmu inspirisanom životom pokojnog Džeja Ramadanovskog, popularnog pevača narodne muzike.

Snimanje ovog filma, koje se polako privodi kraju, predstavlja značajno biografsko delo u domaćoj filmskoj industriji. Scenario je napisao Stefan Bošković, dok je režiju preuzeo Nemanja Ćeranić. Ulogu Džeja Ramadanovskog tumači Husein Alijević, poznatiji kao Husa, član nekadašnje pop-dens grupe "Beat street".

U nedavno objavljenom videozapisu na Youtjubu, može se videti stari intervju s Džejom dok je još bio živ. U tom razgovoru, Džej je otkrio detalje o svojoj saradnji s redateljem Emirom Kusturicom, muzičarem Goranom Bregovićem te je progovorio o svojim pesmama.

Ono što je posebno zanimljivo jeste njegova izjava o želji da snimi film nazvan "Nedelja". Džej nije želeo samo običan film s spotovima i zabavom, već biografiju koja bi ispričala njegovu životnu priču od detinjstva. Tada je izneo ideju da, iako ne bi bio glumac u tom filmu, želi da se prikaže njegov životni put od detinjstva.

Naglasio je da bi centralna tema filma bila njegova biografija, ističući važnost nedeljnog svečanog ručka u njegovom romskom domu. Džej je podelio sećanje na dane kada su, kao siromašna porodica, nedeljom za ručak jeli pitu uvijaču.

"Nedeljom je svečani ručak. Mi cigani u mahali smo bili siromašni. Nedeljom je za ručak išla pita uvijača. Zamišljam da ide scena kad smo bili u mahali da keva iznosi pitu uvijaču, a da mene s njima nema."

Takođe, u tom videozapisu, Džej je otvoreno govorio o romskoj kulturi i njenim slojevima. Posebno je istakao kako filmovi redatelja Kusturice nisu dovoljno prikazali koliko Romi vole da imaju plave partnerke, posebno bele boje kože.

Džej Ramadanovski
foto: Kurir / Dragan Kadić

"Kusturica nije pokazao koliko cigan voli da ima belu ženu. Cigan je mogao da ima belu ženu ako je lep momak, ako se dobro oblači, ako ima para i ako je Džej. "

Ova izjava pokazuje Džejev otvoreni stav i želju da se prikaže njegov život iz perspektive koja do tada nije bila dovoljno istražena u umetničkom svetu. Njegova vizija filma "Nedelja" dolazi posthumno do ostvarenja.

U trenutku dok je o tome govorio nije ni sanjao da će samo par godina posle njegove smrti da snime film "Nedelja", u kom su svi tu, samo njega nema.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs