KAKO PODSTAĆI RAD "HORMONA MLADOSTI"? Na sledeća 3 načina aktivirajte proizvodnju MELATONINA i regulišite san

Podstaknite rad melatonina na sledeća tri načina i podmladite se spvajući.

Lepi & Zdravi
23:07h Autor:
KAKO PODSTAĆI RAD "HORMONA MLADOSTI"? Na sledeća 3 načina aktivirajte proizvodnju MELATONINA i regulišite san
Kako da aktivirate melatonin ?, Foto: Shutterstock

Melatonin je hormon koji reguliše naše cirkadijalne ritmove, odnosno, unutrašnji sat koji je odgovoran ne samo za smenu budnosti i spavanja već i za kontrolu različitih aspekata sna. Više ga ima u organizmu kada je napolju mrak, a manje kada je dan.

1. Prva tajna je dobar san.

„Noćna sova“ je izraz koji je odavno postalo deo naših života.

Švedski psiholog O. Okvist je 1970. godine identifikovao tri glavna tipa ljudskog bioritma: rani - "šava", kasni - "sove" i srednji između njih - "golubovi".

Ali kako stoje stvari sa biološke tačke gledišta?

Priroda je suptilno rasporedila svrhu svake vrste na Zemlji. Noćnim grabljivicama je dala oštar njuh, budnost i oštar sluh. Čovek je svega ovoga lišen. Čovek je „dnevni grablivac“. “Lovimo” tokom dana, hranu dobijamo na poslu.

Sastavni delovi našeg hormonskog sistema hipofiza i epifiza konfigurisani su da rade tokom dana. To znači da sa početkom noći epifiza daje komandu za oslobađanje specifičnog hormona, koji pokreće procese obnove i podmlađivanja u telu.

Dok spavamo, telo radi. Mišići se opuštaju, protok krvi se poboljšava, a bubrezi se uključuju u proces. Noću aktivno uklanjaju iz tela sve proizvode raspadanja akumulirane tokom dana. Srce nastavlja da pumpa krv. Ritam je malo spor, ali radi!

Jetra radi 24 sata. Ona tokom noći pregleda telo, neutrališe mrtve ćelije i zajedno sa žuči ih uklanja iz tela. Noć je za nju vreme za „prolećno čišćenje“. Od 23 do 02 sata, hipofiza aktivira sintezu hormona rasta i celo naše telo počinje da raste nove ćelije. A za sve to zadužena je epifiza, koja u krv ispušta "hormon mladosti" - melatonin.

Melatonin je magični hormon koji se oslobađa u malim količinama i to samo noću. Ali čak i ova količina je dovoljna da pokrene i poveže procese samoizlečenja tela.

I hormon rasta i hormon mladosti se proizvode skoro sinhrono između 23 sata i 2 sata ujutro. Do pet ujutru njihova aktivnost opada, a sa prvim zracima sunca zamenjuje ih hormon budnosti i dobrog raspoloženja - serotonin.

Nismo stvoreni da budemo noćne ptice pa da bi smo ostali mladoliki, moramo ranije ići u krevet.

spavanje, žena spava
foto: Shutterstock

2. Druga tajna je jesti proteine uveče.

Nažalost, životni ritmovi su izgubljeni. Uveče gledamo TV i sedimo za kompjuterom ili listamo aplikacije na mobilnim telefonima.

Da li se prepoznajete?

Sinteza melatonina zahteva noć. Najmanja svetlost koja ulazi u mrežnjaču oka blokira ovaj proces. Melatonin se ne oslobađa - hormon rasta prestaje da se sintetiše. I, kao rezultat toga, nadbubrežne žlezde nastavljaju da luče hormon stresa.

Kako obnoviti i regulisati ovaj proces.

Melatonin se proizvodi iz jedne aminokiseline, triptofana, koja se nalazi u životinjskim proizvodima. Pre svega, to su namirnice sa visokim sadržajem proteina - mleko, sveži sir, meso.

Zato je neophodno u večernju ishranu uključiti namirnice bogate proteinima kako bi vaš san bio zdrav i miran, a epifiza mirno proizvodila hormon naše mladosti.

Proteini
foto: Shutterstock

3. Treća tajna je masaža vrata.

Svetlost koja pogađa mrežnjaču prenosi stimulaciju kroz brojne optičke nerve do moždane kore. Ali melatoninu je potreban mrak; najmanja iskra svetlosti usporava proces njenog oslobađanja.

Postoji poseban "optički" nerv koji stimuliše oko. Lagani kružni pokreti masaže u ovoj oblasti pomoći će vam da se uključite u zdrav san. I ništa ne može sprečiti telo da se podmladi dok spavamo.

Tajne podmlađivanja su jednostavne i upravo takve sistematske i svakodnevne akcije će dati željeni rezultat.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs