5 PRAVILA ZA SREĆAN I DUGOVEČAN ŽIVOT OD NAJSTARIJEG LEKARA NA SVETU: Sa 101 godinom nastavlja da se aktivno bavi naukom

Prava tajna dugovečnosti leži u jednostavnim stvarima...tvrdi najstariji doktor na svetu.

Saveti stručnjaka
Autor:
5 PRAVILA ZA SREĆAN I DUGOVEČAN ŽIVOT OD NAJSTARIJEG LEKARA NA SVETU: Sa 101 godinom nastavlja da se aktivno bavi naukom
Foto: Printscreen Youtube / Good Morning America

Američki neurolog dr Hauard Taker nastavlja da se bavi medicinom i sa svojom 101. godinom i priznat je kao „najstariji lekar na svetu“. Rođen je davne 1922. godine, u vreme kada je prosečan životni vek muškaraca u Sjedinjenim Državama bio 58 godina.

Međutim, preživeo je prohibiciju, Veliku depresiju, Drugi svetski rat i dečiju paralizu sa globalnom pandemijom zbog COVID-19. O tome je pisao CNBC.

Uz „dobre gene“ i „malo sreće“ koje zaista mogu da „daju prednost“, dr Taker ima i druga pravila kojih se pridržavao tokom celog života. Samo ih je pet. Prava tajna dugovečnosti zapravo leži u jednostavnim stvarima tvrdi on.

Dr. Hauard Taker
foto: Printscreen Youtube / News 5 Cleveland

1. Ne sedite besposleni u penziji.

Ako ste dovoljno srećni da imate karijeru u kojoj uživate i još uvek možete da radite, razmislite o odlaganju penzionisanja, kaže on.

Kao što dr Taker primećuje, mnogi ljudi koji se penzionišu i postanu neaktivni u svom svakodnevnom životu su pod povećanim rizikom od kognitivnog pada.

Inače, tokom pandemije i sam je lečio pacijente 5-6 dana u nedelji, a nakon toga je prešao na obuku štićenika do 3 dana u nedelji.

„Kada ne radim, uživam u vremenu provedenom sa svoje četvoro dece i 10 unučića, gledam sportove u Klivlendu...“ dodaje Taker.

2. Održavajte formu i budite fizički aktivni.

Plivanje, trčanje, hodanje i skijanje u mojim 80-im održali su me jakim i zdravim“, objašnjava gospodin Taker.

I iako on više ne skija i „nije tako aktivan kao što je bio“, on ipak sa svojih 100 godina trči oko 5 km brzim tempom na traci za trčanje većinu dana u nedelji.

„Studije su pokazale da nešto tako jednostavno poput 15-minutne šetnje na svežem vazduhu može smanjiti rizik od prerane smrti za skoro 25%“, kaže doktor.

3. Prekinite da pušite.

Govoreći o pušenju, gospodin Taker retorički pita: „Zašto bi neko želeo da udahne nešto osim svežeg vazduha u svoja pluća kada je život već kratak?

Seća se da je prisustvovao medicinskim sastancima na kojima su lekari, sa cigaretama u ustima, savetovali pacijentima da prestanu da puše jer bi to „smanjilo apetit i smirilo živce“.

„Danas znamo da pušenje cigareta dovodi do raka, moždanog udara, bolesti perifernih arterija, koronarne bolesti srca i drugih plućnih i kardiovaskularnih bolesti“, kaže neurolog.

4. „Ne ograničavam se“

Umerenost omogućava ljudima da žive svoj život punim plućima i takođe sprečava preterano uživanje, što može negativno uticati na naše dugoročno zdravlje, objašnjava dr.

„S vremena na vreme ću popiti martini i pojesti odrezak iz Njujork Stripa, ali ne svaki dan“, rekao je.

Gospodin Taker je dodao da je njegova supruga divna kuvarica i da mu pomaže da održava zdravu i raznovrsnu ishranu. Dakle, jedu salatu uz svaki obrok i vole zelenilo poput brokolija i prokelja.

5. Nikada nemojte prestati da učite i razvijate se.

Doktor kaže da je, budući da se bavi neurologijom više od sedam decenija, bio svedok evolucije medicine od lobotomije do najnovijih tehnika kompjuterskog snimanja. Govoreći o napretku, gospodin Taker dodaje da, dok svoje znanje prenosi drugima, sam pokušava da nauči inovacije.

„Zaista uživam da podučavam svoje studente i mnogo naučim od njih“, kaže doktor.

Njegova supruga Sara se i dalje se bavi psihoanalizom i psihijatrijom i ima 65 godina iskustva.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs