ŠTA SE DEŠAVA SA LJUDSKIM TELOM AKO SPREČITE KIJANJE? Ovo je stvarno opasno, obratite pažnju

Samo ne zaboravite samo da obavezno stavite ruku na usta, ali kijanje nikako ne sprečavajte

Saveti stručnjaka
Autor:
ŠTA SE DEŠAVA SA LJUDSKIM TELOM AKO SPREČITE KIJANJE? Ovo je stvarno opasno, obratite pažnju
Foto: Profimedia

Sigurno vam se dešavalo da, na nekom sastanku, u pozorištu ili na nekom mestu gde ima mnogo prašine ili polena koji vas iritiraju iznenada punim plućima udahnete kako biste jako kinuli, ali shvatite da za to nije pravi trenutak i na silu zaustavite proces. Ubuduće to više nikad nemojte da radite jer nije dobro za zdravlje. Naime, dok kijamo, vazduh kroz naše nozdrve leti brzinom i do 160 kilometara na sat.

Stopiranjem ili sputavanjem kijanja sav pritisak seli se u uši, gde može dovesti do oštećenja bubne opne, a može se pojaviti i gubitak sluha, kao i vrtoglavica koja će potrajati. Zbog pritiska dešava se da pucaju i krvni sudovi u očima, a događa se i da se ošteti dijafragma.

Devojka, proleće, alergija, sinusi, kijanje, maramica
foto: Profimedia

Zaustavljanje kijanja potencijalna je opasnost za vrat, jer se može povrediti, kao i za sveže rane kod ljudi koji su nedavno operisali sinuse ili koji su imali hiruršku intervenciju na bilo kojem delu tela. U najgorem slučaju može doći do pucanja kapilara u mozgu i moždanog udara (šloga), što opet može da dovede do smrti ili da vas, ne daj bože, ostavi nepokretne. Zato, kad vam ubuduće dođe da kinete, ne ustručavajte se, jer cena koju biste mogli platiti nije vredna narušavanja zdravlja, jer nikad ne možemo sa sigurnošću reći da se nama ovo može dogoditi.

kijanje
foto: Shutterstock

Umesto uzdržavanja, stavite maramicu ili dlan na nos i usne i kinite kao čovek. Ako ne stignete da je izvadite iz džepa ili torbe, nos i usta pokrijte podlakticom ili levim dlanom - tako ćete kasnije, ukoliko bude potrebno, moći da se rukujete čistom rukom. A ako iz nekog razloga baš morate da zaustavite kijanje, jednostavno palcem i kažiprstom pritisnite nosnu kost, a jezikom zagolicajte nepce.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs