BIVŠI MUŽ ČUVENE GLUMICE UMRO U 50. GODINI NAKON SRČANOG UDARA: Evo koji simptomi se mogu javiti danima pre infarkta

Bivši muž Eve Longorije umro je nakon srčanog udara, u 50. godini života.

Lepi & Zdravi
Autor:
BIVŠI MUŽ ČUVENE GLUMICE UMRO U 50. GODINI NAKON SRČANOG UDARA: Evo koji simptomi se mogu javiti danima pre infarkta
Foto: PFLA **WORLDRIGHTS** / Most Wanted Pictures / Profimedia

Američki mediji javili su da je glumac Tajler Kristofer preminuo u 51. godini, nakon srčanog udara.

"S velikom tugom objavljujemo vest da je umro Tajler Kristofer. Preminuo je jutros nakon srčanog udara u svom stanu u San Dijegu", napisala je Pola Smit, supruga glumčevog kolege Morisa Benarda koji je glumio sa njim u "Opštoj bolnici", piše People.

Tajler Kristofer iza sebe je ostavio sina Grejsuna i ćerku Bohimi, a imao je dva braka. Pre dve godine se razveo od reporterke Brijen Pedigo, a malo je poznato da je njegova prva supruga bila slavna glumica Eva Longorija, s kojom se razišao u vreme kad je počela da se emituje njena serija "Očajne domaćice", koja joj je donela svetsku slavu.

Kako je jednom prilikom ispričao, njihov odnos se dosta menjao dok nisu pomislili da bi trebalo da ostare zajedno.

- Izlazili smo, pa smo onda bili prijatelji, a potom ponovo izlazili - rekao je Tajler u jednom intervjuu.

Odluku da se venčaju doneli su prilično naglo, a sudbonosno "da" su izgovorili u Las Vegasu 2002. godine.

Eva Longorija
foto: Avalon / Avalon / Profimedia

- Biti u braku bilo je teže nego što smo mislili. Oboje imamo navike kojim nismo hteli da se odreknemo - priznala je Eva u jednom intervjuu.

Samo dve godine kasnije, Eva i Tajler odlučili su da se raziđu, a potom godinama nisu komentarisali svoj razvod. Ipak, glumica je kasnije istakla da nema nijednu ružnu reč o bivšem suprugu.

- On je bio divan čovek, ali sam ja bila previše mlada. Nisam još uvek znala ko sam i borila sam se da uspem kao glumica. Bila sam užasna supruga - istakla je Longorija.

Eva Longorija
foto: Profimedia

Ona je prošle godine u intervjuu za People priznala i da joj je ljubomora oduzimala previše energije i da je nekada imala osećaj da će joj se želudac prevrnuti.

- To je bio najgori osećaj. Zašto bi bilo ko želeo da se oseća tako?! - pitala se glumica.

Nakon Longorije oženio je novinarku Briene Pedigo, s kojom je dobio dvoje dece, sina Grejsuna i ćerku Boheme, a njihov je brak trajao od 2008. do 2021. godine.

Rani simptomi srčanog udara

- Postoji mnogo znakova upozorenja za kardiovaskularne bolesti i nije ih uopšte teško prepoznati. Uglavnom je dramatična neka klinička slika, kad dođe do pojave bolova u grudima, bol u sredrogruđu je sigurno znak, 99 % da se radi o nekom početnom infarktu, ali nikada ne ide infarkt tako drastično. Ide klinička slika koja je ređa nego uobičajene tegobe koje se javljaju možda mesecima pre tog završnog udara - objasnio je doktor Miljko Ristić i dodao:

-Nema pravila koliko ranije može da se javi taj bol, može da se javi i pre sedam dana i pre sedam nedelja, kao i sedam meseci. Ali mi nemamo tu naviku da kad se jave tegobe u tom smislu odemo kod lekara i onda prođe dragoceni deo vremena i onda se angina pektoris manifestuje u svom najgorem obliku. Ne treba čekati taj period kada dobijete jake bolove!

Simptomi visokog krvnog pritiska:

Visok krvni pritisak - Hipertenzija je najznačajniji faktor rizika za niz kardiovaskularnih oboljenja i stanja koja mogu imati smrtni ishod. Povišeni krvni pritisak, pojedinačno gledano, najznačajniji je faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja, i to pre svega srčanog udara (infarkta miokarda), srčane slabosti, iznenadne srčane smrti i šloga (moždanog udara). Povišenje gornjeg krvnog pritiska za svakih 20 mmHg udvostručuje šanse za nastanak ovih neželjnih stanja i bolesti, zbog čega je od presudnog značaja rano prepoznavanje znakova arterijske hipertenzije i adekvatno lečenje.

Simptomi arterijske hipertenzije

Simptomi arterijske hipertenzije mogu biti glavobolja, zujanje u ušima (tinitus), vrtoglavica, mučnina, osećaj težine u grudima, kratak dah, brzo zamaranje, slabija tolerancija napora i smetnje vida. Međutim, ne bi trebalo zaboraviti da bolest često nema nikakvih simptoma, te je zbog toga i zovu ”tihi ubica”. Ponekad nastaje hipertenzivna kriza – nagli skok krvnog pritiska praćen jakom glavoboljom, povraćanjem i prolaznim neurološkim deficitima. To je hitno stanje i zahteva brzu reakciju kako bi se krvni pritisak snizio te sprečile posledice koje mogu biti fatalne.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs