"MISLIO SAM DA JE ZDRAVO, A UGOJIO SAM SE 10 KILOGRAMA": Doktor otkriva svoju najveću grešku vezanu za DORUČAK

Dr Tim Spektor otrkiva važnost eksperimentisanja i koliko je sve individualno kada je u pitanju hrana i reakcija tela na nju

Lepi & Zdravi
Autor:
"MISLIO SAM DA JE ZDRAVO, A UGOJIO SAM SE 10 KILOGRAMA": Doktor otkriva svoju najveću grešku vezanu za DORUČAK
Doručak koji goji, Foto: Printscreen Youtube / ZOE

Svima nam je dobro poznato da je doručak najvažniji obrok u danu, koji telu osigurava prekopotrebnu energiju.

Osim što je važno da ujutru jedete, od presudne važnosti je i šta jedete, jer nije baš 100 % tačno da će se sve sagoreti tokom dana. To je na svom primeru iskusio i doktor Tim Spektor, koji je mislio da može da doručkuje šta god poželi, bez posledica.

On kaže kako je tokom deset godina praktikovanja istog doručka dobio ukupno deset kilograma, i da je zbog pogrešnog izbora hrane dolazilo do naglih skokova šećera u krvi.

"Mislio sam da jedem zdravo, a ugojio sam se 10 kilograma", rekao je Spektor za BBC.

Njegov doručak se sastojao od tosta i marmelade, uz šoljicu čaja i čašu ceđenog soka od pomorandže, piše Espreso. To ga je navelo da počne da isprobava druge kombinacije namirnica, dok ne otkrije šta je dobro za njegovo telo. Istovremeno, telo njegove supruge nije reagovalo na isti način na istu vrstu doručka.

Nakon što se u to lično uverio, dr Spektor je još jednom podvukao kako je sve individualno, kako svako telo može da reaguje drugačije i zašto je individualno eksperimentisanje važno.

Kada je shvatio da ga njegov standardni doručak goji, posle dugog isprobavanja shvatio je da mu najviše prija da konzumiranje doručka sa visokim sadržajem masti. Najčešće se odlučuje za punomasni jogurt sa orasima, semenkama i bobičastim voćem. Umesto čaja, počeo je da pije kafu.

"Bila je to radikalna razlika. Nisam imao skokove šećera u krvi. Takođe, nisam osećao glad na poslu već u 11 sati, kao posle tosta sa marmeladom i čajem", rekao je doktor. Osim toga, dr Spektor je uspeo da izgubi deo kilograma koji mu je prethodni doručak doneo.

Bonus video

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs