SVE DOBRO ORGANIZOVANO!

BEČU SE UVEK SVI VRAĆAJU: Zbog ovih 10 razloga život u austrijskoj prestonici je kvalitetan i ISPUNJEN! (FOTO)

Britanski časopis „The Economist“ je, čak, dva puta, izabrao Beč za najbolji grad za život.

Galerije
Autor:
1 / 11 Foto: Shutterstock

Beč, prestonica Austrije, mnogima zvuči primamljivo za sadržajan i lagodan život. A pre nekoliko meseci Kancelarija Grada Beča u Beogradu sastavila je listu od 10 glavnih razloga zbog kojih se u Beču kvalitetno živi.

Pogledajte u nastavku šta su sve istakli!

1. Ceo grad pokriven redovnim gradskim prevozom

Javni gradski prevoz je brz, pouzdan i ekološki prihvatljiv, a dnevno prelazi rutu od ukupno 1.150 kilometara. Putnici se voze prevozom do najudaljenijih delova Beča i to po niskoj ceni.

2. Voda kao sa izvora

Najbolje piće u Beču (osim bečkog vina) dolazi direktno iz česme: sveža planinska voda. Dva cevovoda sa Alpa, iz Donje Austrije i Štajerske, svakog dana snabdevaju grad sa 400.000 metara kubnih sveže vode.

3. Zelene površine

Beč spada u jedan od najzelenijih većih gradova sa preko 53 odsto zelenih površina.

4. Veliki izbor fizičkih aktivnosti u prirodi

Bečka šuma je raj za šetače i bicikliste sa ukupno 11 obeleženih staza unutar gradske zone. Na brdu Kalenberg nalazi se avanturistički park kao i 3D park za ljubitelje streljaštva. Bečki bazeni i Dunav nude mogućnosti za kupanje na više lokacija.

5. Veoma razvijena poljoprivreda

Beč ima veoma razvijen poljoprivredni sektor: trećina zelene površine i 15 odsto ukupne gradske površine se ustupa uzgoju. Oko 645 bašti, vinograda, polja i voćnjaka snabdevaju grad voćem, povrćem, žitaricama i vinom.

6. Mišelinove zvezdice

Bečka kuhinja je jedina na svetu koja nosi ime po nekom gradu. Ali taj grad nije mesto na kome se lako drži dijeta.

U Beču ima nekoliko restorana nagrađenih Mišelinovim zvezdicama koji spremaju jela po razumnim cenama. Pored velikog broja restorana, pabova i gostionica, u Beču ima i mnogo tradicionalnih mesta kao što je „Café Landtmann“ iz 1873. godine ili restoran „Zum Figlmüller“ koji je duže od 110 godina poznat kao „dom bečke šnicle“.

7. Superheroji u narandžastom

Gradska čistoća u Beču uživa kultni status.

8. Beč nikada ne prestaje da uči

Oko 200.000 studenata pohađa 20 različitih univerziteta, što Beč čini najvećim studentskim gradom na nemačkom govornom području. Beč se ponosi kvalitetom svojih univerziteta – bečka Muzička akademija spada u najbolje u svetu.

9. Ceo svet u jednom gradu

Beč spada u najpopularniji konferencijski centar sveta i raspolaže kompletnom infrastrukturom za ovakve događaje: odličnim lokacijama – od modernih zgrada do baroknih zdanja, dobrim prevozom i visokim stepenom bezbednosti za posetioce iz celog sveta.

10. Umetnost na dlanu

Bečki muzeji ističu se najvećim kolekcijama Gustava Klimta, Egona Šilea i Brojgela.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs