ANA KARINA I ŽAN-LIK GODAR

Životna priča harizmatične francuske heroine 60-ih: On je bio i ostao najveća ljubav u mom životu! (FOTO)

Ana Karina (22. septembar 1940) je francuska filmska glumica rođena u Danskoj, koja je poznata po svom radu sa Godarom 1960-ih. Sa izražajnim, blistavim očima i sjajnim prisustvom, izgledala je kao nečujna filmska zvezda, a istovremeno oslikavala je samouveren duh generacije 60-ih godina

Vip priča
09:12h Autor:
Životna priča harizmatične francuske heroine 60-ih: On je bio i ostao najveća ljubav u mom životu! (FOTO)
Ana Karina, Foto: Profimedia

Francuski novi talas (La Nouvelle Vague) je zajednički naziv za grupu reditelja francuskog filma, koji su bili aktivni od kraja 1950-ih do 1960-ih. Iako nije bio formalno organizovani pokret, filmaši novog talasa su bili povezani svesnim odbacivanjem književnih dela francuskih romanopisaca, zajedno sa duhom mladog ikonoborstva, željom za snimanjem društveno relevantnih tema, za njihov period, i namera da eksperimentišu sa filmskim formama, piše Kultivisise.rs.

Novi talas je primer evropskog umetničkog filma. Mnogi su eksperimentisali sa političkim porukama, montažom, vizuelnim stilom i narativom, kao i napuštanjem konzervativne paradigme filma tog perioda. Spoj objektivnog i subjetkivnog realizma, i komentari autora stvorili su narativ podela, u smislu da pitanja koja film postavi ne moraju nužno biti odgovorena na kraju.

Serž i Džejn Birkin: Divlja i neobuzdana ljubav o kojoj se i danas priča! (FOTO, VIDEO)

foto: Profimedia

Časopis "Cahiers du cinema" je postavio temelje za kretanje kada su sredinom 1950-ih, mladi kritičari, koji su pisali za isti, okupirali za temeljne promene u koncepciji filma, posebno za efikasniji i jeftiniji način za proizvodnju filma, koji može biti povezan s nezavisnim filmom.

Najznačajniji filmski autori ovog perioda su Andre Bazin, Žan-Lik Godard, Fransoa Trifo, Erik Romer, Klod Šabrol, Žak Riet, Agnss Varda, Luj Mal i Žak Demi.

Nezadovoljno detinjstvo Ane Karine

Ana Karina je rođena Hane Karin Blarke Bajer u Kopenhagenu 22. septembra 1940. godine. Njen otac je bio kapetan broda, napustio je majku dok je još bila beba. Njene babe su je prvo podigle do četvrte godine, nakon čega je život provela u domovima i izvan domova, pre nego što se vratila da živi sa svojom majkom i njenim novim mužem od osme godine.

Osećajući se neželjenom, Ana je pokušavala da pronađe brodove koji bi je odveli u Švedsku ili čak u Ameriku, bilo gde daleko od Kopenhagena.

Ani je jedini san bio da postane glumica, ali dramska škola u Danskoj nije počinjala za mlade sve do dvadeset prve godine, što se činilo kao večnost. Retko je pohađala školu, a kada se pojavila na ispitu za sertifikate, škola je odbila da veruje da je postigla dobre ocene bez varanja.

Nepravda je bila prevelika za nju, a sa četrnaest je otišla iz škole. Našla je posao kao pomoćnik ilustratoru.

Nekoliko godina radila je kao filmski statista i čak je glumila u kratkom filmu režisera Ibra Šedesa, koji joj je prišao na ulici i ubacio je kao predvodnika u njegov četrdesetominutni film "The Girl With Shoes".

Međutim, situacija kod kuće postajala je sve teža. Jedne večeri, dok ju je očuh tukao, sada već redovno, rekla je svojoj majci da odlazi. Sa iznosom od oko 15 dolara u džepu koji joj je dao deda, otišla je u Pariz, gde su neki od glumaca sa kojima je radila kao statista sada bili.

Ledena kraljica Francuske: Izgubila sestru, igrala u eksplicitnim filmovima, ludo volela! (FOTO)

foto: Profimedia

Novi početak

Kada je stigla u Pariz leta 1958. godine, uglavnom autostopom, stigla je do Šanzelizea gde joj je mladi sveštenik pronašao sobu na ulici Pave, odmah iza Bastilje. Skoro da je gladovala i govorila je vrlo malo francuski. Onda je jednoga dana njeno lutanje odnelo na Sen Žermen. Sela je na trenutak u "Les Deux Magots", kafiću koji je poznat po Žan Pol Sartru.

Žena koja se zove Ketrin Harle prišla joj je i pitala je da li će biti spremna da napravi neke fotografije. Ana je bila sumnjičava na početku, ali kada je saznala da je to profesionalno snimanje za modni časopis "Jours de France", složila se. Na kraju snimanja, Harle joj je rekla da nije mnogo talentovana, ali joj je ipak dala neke adrese drugih kontakata.

Za kratko vreme, Ana se pokazala kao jedan od najboljih modela i primljena je za stalni rad. Jedan od njih bio je snimak za magazin "Elle". Na setu je upoznala legendarnu Koko Šanel, koja ju je pitala šta želi da uradi sa svojim životom. Kada je Ana objasnila da želi da bude glumica, Koko je pitala za njeno ime. Hana Karina Bajer, odgovorila je Ana. „Ne možete postati glumica sa takvim imenom.“ Pre nego što je napustila snimanje, Koko ju je preimenovala u Karinu.

Iako je i dalje bila premlada da bi čak posedovala ček, Ana je sada zarađivala znatnu količinu novca i bila je u mogućnosti da se preseli u stan iz Šanzelizea. Njen san je bio da ide u dramsku školu, ali prvo je morala da poboljša francuski jezik, što je radila u bioskopima, gledajući filmove ponovo i ponovo dok nije shvatala šta se govori.

Harizmatična diva Isabela Roselini (65) progovorila o teškom periodu: Bilo je bolno! (FOTO)

foto: Profimedia

Poziv na kasting

Žan Lik Godar je prvi put video Karinu u oglasu za sapune, za "Palmolive", u kojoj se pojavila u kadi do vrata u sapunici. U to vreme on je bio u sredini snimanja "À bout de souffle" (Breathless) i trebala mu je glumica da igra malu ulogu prethodne devojke Mišel Poicard (Jean-Paul Belmondo).

Poslao joj je telegram u kome je tražio da dođe u ured. Kada se pojavila, saznala je da je režiser čeka. Pogledao je kroz svoje tamne naočare i rekao joj da ima posao.

„Pazite se“, reče on, „moraćete da skinete odeću.“ Ana je odmah odgovorila oštro i rekla mu da ni pod kojim uslovima neće skinuti odeću. Godar je odgovorio: „ Ali video sam te u oglasu za sapun. “ Odgovorila je: „Jesi li lud? Bila sam u potpunosti obučena u tim oglasima, a sapunica mi je otišla do vrata. U mislima ti je da sam bila sasvim naga.“ Ona je onda otišla.

Kasnije 1959. godine, nakon što je završio snimanje filma "Bout de souffle", Godar joj je poslao drugi telegram: „Gospođice, ovoga puta je za glavnu ulogu.“ Ana je u početku bila nevoljna, ali prijatelji, uključujući i glumicu Klod Brasur rekli su: Godar, po izveštajima za štampu i prvim privatnim projekcijama njegovog debitantskog filma, bio je novi režiser o kome se najviše govorilo u gradu.

Karina se predstavila na audiciji. Godard joj je rekao: „Pogodna si za ulogu. Sutra ćemo potpisati ugovor.“ Ana je bila šokirana. Pitala ga je o čemu se radi. Rekao joj je da je to politički film. „Ali ne znam ništa o politici“, rekla je. „Sve što treba da učinite je ono što vam kažem“, bio je njegov odgovor. Tada se Ana setila da kao maloletnik nije mogla da potpiše ugovor. „Pa onda, tvoja majka može da potpiše.“

Sedam odličnih dokumentaraca o inspirativnim ženama: Hrabre, kreativne i mudre! (VIDEO)

foto: Profimedia

Ana je objasnila da je njena majka živela u Kopenhagenu i još uvek je bila ljuta na nju. Godar je rekao da će je dovesti avionom i predao Ani telefon. Godinu dana nije razgovarala s majkom i ona joj je spustila slušalicu. Ali još jedan telefonski poziv ubedio ju je, a sledećeg dana je stigla avionom.

Do još jedne krize je došlo kada je Frank Soar, najpopularniji list tada, objavio neke tračeve koji su navodili da je Žan-Lik Godar pronašao svoju ami za svoj sledeći film. Kada je Ana pročitala ovo, ona je bila besna zbog toga što je dobila ulogu postavši devojka reditelja. Ona je u suzama otišla u producentsku kancelariju i rekla im: „Neću snimiti ovaj film.“

Brzo nakon njenog dolaska u kancelariju, Godar je došao sa pedeset crvenih ruža. Objasnio je da je došao do ideje o oglašavanju za ulogu u novinama, "La Cinématheque Francaise", pre nego što joj je dao ulogu. Pročitao je svoj oglas: „Žan Lik Godar koji je upravo završio Breathless i koji je u pretprodukciji Le Petit Soldat traži mladu ženu između 18 i 27 godina koja će biti nova glumica (interprète) i njegov prijatelj (ami).“ Shvativši da je ona pogrešno protumačila, Ana je ponovo prihvatila ulogu.

"Le Petit Soldat" je snimljen u proleće 1960. godine u Ženevi, sa niskim budžetom. Osmišljen protiv nasilnih događaja alžirskog rata nezavisnosti, film govori o Bruno Forestieru, kojeg je igrao Mišel Subor, pristalici desničarske OAS u bekstvu iz Francuske i angažovanom u tajnom ratu u Švajcarskoj. Ana Karina je odigrala ulogu Veronike Drejer, pro-alžirske aktivistkinje koja se zaljubljuje u njega.

Njen dečko, Ghislain Dusart, zaposlen kao jedini fotograf, pratio je Anu tokom snimanja. Produkcija filma bila je duga. Neki posmatrači verovali su da je Godar uzeo više vremena kako bi mogao da bude što duže u Karinom prisustvu. Kasnije se ona setila da je bilo puno kontakata očima na snimanju, ali ništa više.

Francuskinja nežnog glasa: Zavodila najbolje frajere, bila je oličenje šika 60-tih! (FOTO)

foto: Profimedia

Tajni sastanak

Usred snimanja, čitava ekipa se skupila na večeru u Lozani. Anin dečko je bio na čelu stola sa Godarom sa leve strane i Ane s desne strane, okrenuti jedni prema drugima. Na pola večere, Ana je osetila ruku ispod stola i nešto u njoj. Godar je potom ustao i rekao da odlazi. Pre nego što je otišao, dok je Ana ulazila u drugu sobu, videla je šta joj je dao. Poruka na papiru je glasila: „Volim te. Rendez-vous u Café de la Paix u ponoć.“

Ali njen dečko je požurio za njom i zgrabio papir iz ruke. Zamolio ju je da ne ide, ali tad je shvatila da je i ona zaljubljena u Godara i morala je da ode do njega. U kafiću, Godar je čitao novine. Ana je sela ispred njega i sačekala da ih spusti. Na kraju je to i učinio. Rekao je: „Idemo.“ Par je bio nerazdvojiv ostatak snimanja.

Ana se preselila u Alesiju, hotel gde je živio Godar. Zatim, nakon nekoliko nedelja, zatražio je od nje da im nađe stan, a iznajmili su jedan u ulici Paskuier. Njihova prva godina zajedno bila je najsrećnija. Oni su se vozili ili hodali po Parizu noću; gledali filmove i posećivali prijatelje.

Čak su kupili i par pasa koje je Ana imenovala kao "Pousse Pousse Blanc" i "PoussePousse Noir". U isto vreme karakterne su osobine – u Godarovom slučaju ljubomora, a u Karininom slučaju, očajna usamljenost – počele da se pojavljuju, što ih je na kraju i razdvojilo.

Od slomljenog srca se nikad nije oporavila: Ni stotine ljubavnika nije moglo da ga zameni! (FOTO)

foto: Profimedia

Problem za problemom

"Une femme est une femme" (Žena je žena, 1961) bila je potpuna promena žanra i raspoloženja Godara. Bila je to muzička komedija, ali sa realnim okruženjem o striptizeti po imenu Anđela, koju je igrala Karina, koja je odlučna da ima bebu i uceni svog dečka kojeg je Žan-Klod Brili odigrao, i aferu sa svojim prijateljem Alfredom (Žan-Pol Belmondo).

Tokom snimanja, odnosi između Godara i Karine često su bili burni. Godar je imao skicu za scenario za film pre nego što je upoznao Karinu i prvobitno je nameravao da bude komedija, ali prilagođavanja tokom snimanja učinila su priču autobiografskom, konkretno u vezi sa njegovom vezom sa Karinom. Koristio je komedijski okvir da izrazi teške istine o njihovom odnosu.

Opsednut radom, provodio bi svoje vreme u kancelariji ili izlazio na neke izlete i vraćao se tri nedelje kasnije.

U međuvremenu, Ana je često ostajala sama u stanu čekajući da telefon zvoni. Zatim, jedne noći u proleće 1961. godine, Godar se vratio kući da bi je pronašao u velikoj nevolji, pobacila je. Ona je pobegla, a zdravlje joj je bilo u opasnosti. Posle boravka u bolnici, oporavila se kod kuće. Međutim, Godar, nesposoban da se izbori sa situacijom, ostavio ju je nekoliko nedelja.

Žan-Lik Godar: Bio je ludački zaljubljen samo u jednu ženu, a više od svega je voleo film! (FOTO)

foto: Profimedia

U junu 1961. Godar i Karina bili su na otvaranju filma "Une femme est une femme" na Berlinskom filmskom festivalu. Karina i film su osvojili nagrade. To je bila prva projekcija u svetu za Karinu (Ce Soir ou jamais još nije pušten i Le Petit Soldat je zabranjen zbog svog političkog sadržaja), a kada je film objavljen u septembru te godine postala je za trenutak zvezda. Jedan kritičar ju je nazvao „nespornom i prirodnom, koja osvaja profesionalizam Brialija i Belmonda“.

U septembru 1961. započela je rad na "Le Soleil dans l’oeil" (Sun in the eyes) u režiji Žaka Bourdona. Tokom snimanja, započela je vezu sa zvezdom Žakom Perinom i odlučila da se želi udati za njega. Rekla je Godaru da namerava da ga ostavi na kraju snimanja. U časovima koji su usledili, Godar je fizički uništio sve stvari u stanu i otišao.

Kasnije te večeri, Ana je uzela velike doze barbiturata. Bila je hospitalizovana i puštena nekoliko dana kasnije. Novine su objavile da će se Godard i Karina razvesti i da će se Karina udati za Perina. Ali u januaru 1962. objavljeno je da su se Godar i Karina pomirili i da će se pojaviti u novom filmu "Vivre sa vie" (My Life to Live).

Buran život najfatalnije francuske dive: Zaljubljivala se, raskidala, udavala i razvodila! (FOTO)

foto: Profimedia

Tragični portreti

"Vivre sa vie" je bio proboj i za Godara i Karinu i pokazao se među najvišim tačkama njihove karijere. Žanr ovog puta bio je tragedija; mračna priča o spuštanju mlade žene u prostituciju i eventualno ubistvo. Godar je zamišljao film kao izložbu talenta svoje žene; i pokušaj, možda, da spasu svoj brak kroz filmsku saradnju.

U tom slučaju, dobro mu je otplaćivala, pružajući neverovatne performanse, istinite i pokretne. Međutim, uprkos zajedničkom postignuću i priznanju, Karina se žalila zbog njenog pojavljivanja u filmu. „Bila je besna “, pozvao se Godar kasnije, „jer je mislila da sam je učinio ružnom, da sam napravio značajnu grešku time što sam napravio film; to je bio početak našeg raspada.

Po završetku filma, pojavila se prilika da Karina ispuni svoju ambiciju da radi u pozorištu. Žak Rivet je napisao adaptaciju romana "Den Religijeuse" (The Nun) iz osamnaestog veka Denisa Diderota. Još nije odlučio da glumica igra glavnu ulogu, ali nakon večere sa Anom i Žan Likom shvatio je da će Karina biti savršena. Kasnije te godine Ana je otputovala u Španiju da igra glavnu ulogu u istorijskoj fantaziji, "Scheherazade".

Životna priča Glorije Vanderbilt (93): Bogata naslednica kojoj je sudbina zadala najteže udarce! (FOTO)

foto: Profimedia

Tokom snimanja u Rimu, Godar se često vraćao u Pariz da je vidi vikendom. Karina je, pak, posetila njega u Rimu. Jednom prilikom su otišli u noćni klub zajedno, neko je pozvao Anu na ples, otišla je s njim, a kada se vratila, Godar ju je pred svima ošamario. Ali nije bila ljuta, jer je to bio dokaz njegove ljubavi u njenim očima:

„To je bila luda ljubav. Ljubav, ljubomora, osveta. Obožavali smo se. Bili smo strastveni, ali imali smo krize ljubomore“ , rekla je ona kasnije.

Heroina mekog srca

Novi film, zasnovan na američkom romanu o kriminalu pod nazivom "Fool’s Gold", imao je mnogo toga za Godara. Uspeh bi pomogao da se uspostavi njegova nova produkcijska kuća, "Anouchka Films", kao i da se ponovo pojavi kao komercijalni direktor. Što je još važnije, Ana bi bila upečatljiva i time pomogla u osiguranju braka.

Te zime, kako je Godar radio na pretprodukciji za "Bande à part", Karina je pokušala ponovo da izvrši samoubistvo. Ovog puta bila je sama celog vikenda i umrla bi da italijanski slikar, koji je ukrašavao kuću nije zaboravio ključeve i vratio se kako bi ih vratio. U ovom trenutku, Godar ju je odveo u mentalnu bolnicu.

Oni su pomerali granice: Ljubavni parovi sa najviše stila! (FOTO)

foto: Profimedia

Uprkos njenoj skorašnjoj traumi, Ana je pokazala svoju svestranost kao glumica u "Bande-u", igrajući Odil, mladu ženu koja se uključuje u romantični trougao sa dva sitna kriminalca koje igraju Klod Braseur i Semi Frej. Ona se kasnije seća svog stanja u vreme snimanja:

„Izašla sam iz bolnice. Bio je to bolan trenutak. U to doba sam izgubila ukus za život. U međuvremenu sam izgubila težinu, nisam dobro radila. Istina je: film mi je spasao život. Nisam imala više želje za životom. Radila sam vrlo, veoma loše. Ovaj film mi je spasao život.“

Tokom izrade "Bande-a", Godar i Karina pomirili su se, prešli u novi stan u Latinskom kvartu. Karina je nastavila raditi prihvativši ulogu u filmu "De l’amour", snimanog aprila 1964. godine, i ulogu sa Mauris Ronetom u filmu "Le Voleur de Tibidabo" (The Thief of Tibidabo). Tokom snimanja, Ronet i Karina su imali aferu. Godar i Karina su se razdvojili i podneli zahtev za razvod.

Francuskinje se ne goje: Ovo su tajne kraljica pretvaranja!

foto: Profimedia

Bez obzira na njihovu separaciju, Ana i Žan-Lik su se složili da ponovo sarađuju na sci-fi noir trileru "Alphaville". Iako je razvod postao pravosnažni 21. decembra 1964. godine, Godar nije odustao od nade da će ih filmska saradnja vratiti zajedno. U film je uvukao svoje lične probleme.

Ljubav, mržnja, akcija, nasilje, smrt

"Pierrot le fou" bila je Godarova dramatizacija onoga što je video kao Karininu izdaju. Tokom snimanja, par je teško mogao da razgovara jedno s drugim. Uprkos ovim poteškoćama, film se pokazao kao najbolji od svih njihovih saradnji i postao je prepoznatljiv kao jedan od najvećih i najuticajnijih remek-dela u bioskopima.

Karina je sarađivala s italijanskim neorealističkim režiserom Valerijom Zurlinijem na filmu "Le Soldatesse" (Camp Followers, 1965), kao jedna od grupe prostitutki koje putuju kroz planine kako bi služile u bordelima za italijanske vojnike u Albaniji. Film je inicijalno zabranio ministar informisanja francuske vlade, dok su Godar i Šabrol orkestrirali protest u štampi, izdajući manifesto u odbranu.

Na kraju, ministar kulture, Andre Malrou, je i dozvolio da se film pojavljuje u Kanu. Tamo je dobila zvučni aplauz od publike i priznanje kritičara, što je došlo do samog predsednika De Gola, da ukine zabranu filma. Na kraju je objavljen 26. jula 1967. godine i pokazao i komercijalni uspeh.

Kraljice mode: Žene koje stilom prkose godinama! (FOTO)

foto: Profimedia

U leto 1966. Ana se vratila na posao sa Žan-Lik Godardom. Osim kratkometražnog filma koji je nastao sledeće godine, to je bio poslednji put kada su radili zajedno. U intervjuu nekoliko godina kasnije, Karina je rekla:

„On je bio i ostao najveća ljubav u mom životu.“

Međunarodna zvezda

Harizmatični pevač / scenarista Serž Genzbur je Karinin sledeći saradnik na TV mjuziklu pod nazivom "Anna", koji je posebno napisao za nju. Film, koji je uključivao i hitove, "Sous le soleil exactement" i "Roller Girl", oba je pevala Karina, i od tada postaju kultni favoriti.

Sada uspostavljeno ime zbog svog rada sa Godarom, Karina je sve više dobijala ponude za rad van Francuske. Tokom narednih godina sarađivala je sa nekim od najpoznatijih svetskih reditelja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs