životna priča

Neverovatan život kraljice popa: Imala sam samo jednu ambiciju - da vladam svetom! (FOTO)

Popularna muzička zvezda Madona, koja je 16. avgusta napunila 59 godina, već tri i po decenije je u samom vrhu svetske muzičke scene, a osim pevanja posvećuje se i drugim interesovanjima i ne mora da brine da li će pritom zaraditi – jer je velika verovatnoća da hoće...

Vip priča
21:15h Autor:
Neverovatan život kraljice popa:  Imala sam samo jednu ambiciju - da vladam svetom! (FOTO)
Madona, Foto: Profimedia

Sa imenom Madona mogla je da postane samo opatica ili ono što je i danas – kraljica popa koja je prodala više od trista miliona primeraka albuma, glumica koja je 1997. osvojila Zlatni globus za ulogu Evite Peron u filmu "Evita", filmska rediteljka, spisateljica…

Punim imenom Madona Luiza Čikone, rođena je u gradiću Bej Siti u okolini Detroita u Mičigenu. Otac Silvio Čikone, mašinski inženjer italijanskog porekla, radio je u automobilskoj firmi "General Motors", a majka Madona Luiza francusko-kanadskih korena bila je domaćica.

Madona opisala stravičan zločin: Sa 19 sam silovana i to na sred ulice!

foto: Profimedia

Madona je bila najstarija ćerka u porodici sa šestoro dece i sobu je delila s dve mlađe sestre. Bilo joj je samo šest godina kad je njena majka 1964. umrla od raka dojke. Bolest je bila rano otkrivena, ali kako je tada bila trudna s najmlađom kćerkom, Melani, počela je da se leči tek pošto se porodila – a tada je bilo prekasno.

– Bila sam tužna devojčica kojoj je nedostajala majka i njena ljubav – ispričala je Madona.

Kako je bila najstarija, na nju je u ranoj mladosti pao dobar deo kućnih obaveza i briga za mlađu braću i sestre, ali nju su već tada zanimale druge stvari.

Kad se 1965. upisala u katoličku osnovnu školu, počela je da pohađa i časove klavira i modernog baleta. Svet muzike i zabave odmah joj se svideo pa je poželela više: priključila se školskom horu, ekipi navijačica, dramskoj grupi… Kad se otac 1974. ponovo oženio, s kućnom pomoćnicom Džoan Gustafson, s kojom je dobio još dvoje dece, Madona je već bila buntovna tinejdžerka i u početku joj se nije svidela ideja da će neka druga žena zameniti njenu pokojnu majku.

– Nisam mogla da prihvatim novu mamu. Danas, doduše, shvatam kako joj nije bilo lako, ali ni nama deci nje bilo bolje – rekla je kasnije priznajući da joj je ipak bilo malo lakše kad se otac ponovo oženio jer je nova žena preuzela kućne poslove.

Madona dozvoljava ćerki da proba drogu: Neću joj reći da ne radi to!

foto: Profimedia

U to doba porodica se preselila u Ročester, takođe u Mičigenu, pa je Madona morala da se privikne na novu sredinu i novu školu, ali tamo nije dugo ostala.

Kao odlična učenica i nadarena plesačica dobila je stipendiju za studije plesa na univerzitetu Mičigen u En Arboru, gradiću u blizini Detroita. Upisala je balet, ali nikada nije diplomirala jer je 1977. skupila hrabrost, prekinula studije i s 34 dolara u džepu uputila se u Njujork, nadajući se da će tamo početi karijeru kao plesačica i pevačica.

– Imala sam samo 19 godina i prvi put sam letela avionom. U Njujorku nisam nikoga poznavala, ali sam imala vere u sebe i znala da ću uspeti – rekla je kasnije.

U početku je živela u napuštenim stanovima i radila kao konobarica, plesala po malim klubovima, učila da svira gitaru i odlazila na audicije.

Često je imala novca samo za kokice, odevala se u seknd hend prodavnicama i maštala kako će jednoga dana biti zvezda.

Ljubav ne zna za godine: Madona u vezi sa 30 godina mlađim plesačem

foto: Profimedia

Sreća joj se osmehnula kad je dobila angažman kao prateća pevačica Patrika Ernandeza, koji je tih godina osvojio top-liste hitom "Born to be Alive". S njim je 1979. otišla i na turneju po Evropi – i započela vezu s Ernandezovim gitaristom Denom Gilrojem, s kojim je posle povratka 1980. osnovala bend "Breakfast Club".

Sastav nije postigao nikakav uspeh, ali je Madona zahvaljujući njemu privukla pažnju producenta diskografske kuće "Sire" za koju je 1982. objavila prvi singl, "Everybody".

Pesma je postigla uspeh koji je iznenadio i nju – dospela je na treće mesto Billboardove top-liste dens hitova. Već sledeće godine objavila je i prvi album "Madonna" i publika je poludela i za njenom muzikom, i za njenim stilom odevanja, s čipkastim topovima, kapri pantalonama preko kojih je nosila suknju, lančićima s krstovima…

A kad je 1984. objavila drugi album "Like a Virgin", postala je svetska zvezda. Album je samo u Sjedinjenim Državama prodat u osam miliona primeraka, a naslovna pesma zadržala se punih šest nedelja na prvom mestu Billboardove liste singlova.

I one su varale svoje muževe: Madona, Dženifer Lopez i Meg Rajan​​​​​​​

foto: Profimedia

U to doba, 1985, započela je i glumačku karijeru, u filmu "U očajničkoj potrazi za Suzan". A iako se filmski kritičari nisu mogli načuditi njenom uspehu, tvrdeći da im nije jasno kako neko ko tako loše glumi ipak privlači publiku (slično su, doduše, tvrdili i muzički kritičarida ne zna da peva, ali da ipak snima hit za hitom), ona se na to nije obazirala.

Samouverena i ambiciozna, poverovala je da je dovoljno dobra da glumi u pozorištu i 1986. prihvatila je angažman u predstavi "Goose and Tom-Tom". Predstava je, kao što se moglo i očekivati, ipak nešto drukčije od filma i Madona je posle mnogo ciničnih kritika na svoj račun a i zbog slabe posećenosti shvatila da se možda zaletela u nešto čemu nije dorasla.

Ipak, angažman je imao pozitivnu stranu – u predstavi je glumila pored svog supruga Šona Pena, mladog holivudskog glumca u usponu, za kojeg se udala posle samo tri meseca veze, 16. avgusta 1985, na svoj 27. rođendan.

Godinu kasnije njih dvoje su zajedno glumili u filmu "Iznenađenje u Šangaju", koji je neslavno propao u bioskopima, ali je Madoni razočaranje ublaženo uspehom albuma "True Blue", prodatog u više od dvadeset miliona primeraka, za koji je dobila i pet MTV nagrada.

A najseksepilniji videospotovi svih vremena su...​​​​​​​

foto: Profimedia

Shvativši da joj je puno pametnije držati se muzike, Madona je, barem na neko vreme, odustala od glumačke karijere i krenula na prvu svetsku turneju.

Bio je to, na neki način, i bekstvo od bračnih problema. I Šon Pen i ona, naime, bili su podjednako temperamentni i egocentrični, pa im je bračni život bio pun burnih svađa, a navodno i fizičkih obračuna. Razišli su se nakon samo dve godine, a razveli 1989.

Madona je nakon kraha braka menjala partnere tako često da je zbunjivala i paparace koji su je sledili gde god bi se pojavila.

U to doba, priznala je kasnije, osetila je zov majčinstva, ali nijedan od partnera nije bio zadovoljavajući materijal za oca. Neko vreme bila je u vezi s porno-zvezdom i manekenom Tonijem Vordom, potom s košarkašem Denisom Rodmanom čiji se raspored utakmica nije poklapao s njenim ovulacijama, pa s reperom Vanila Ajsom, zatim nekoliko meseci s holivudskim zavodnikom Vorenom Bitijem, s kojim je glumila u filmu "Dick Tracy"…

Neko vreme se činilo da će se smiriti u vezi s plesačem i devet godina mlađim trenerom fitnesa kubanskog porekla Karlosom Leonom, s kojim je na kraju zanela i 14. oktobra 1996. rodila devojčicu Lurdes Mariju Čikone Leon, koju svi zovu Lola.

Ona je uspela da ukroti najvećeg zavodnika 20. veka: Ja sam se u njega zaljubila i želela da budem sa njim do kraja života! (FOTO)​​​​​​​

foto: Profimedia

– Osećala sam da će dolazak Lurdes za mene biti iskustvo poput izlečenja, jer sam odrasla bez majke. Znala sam isto tako da je moja sudbina da rodim devojčicu, ali nisam mogla da znam kako je divno biti majka – otkrila je tada.

Ni veza s Leonom nije potrajala. Nakon razlaza pisalo se kako je htela da ga isplati da bi odustao od deljenja starateljstva nad ćerkom i zabranila da o njihovoj vezi govori u medijima, ali paparaci su ga kasnije često snimali u šetnji s kćerkom.

Lolin otac je prisutan u njenom životu i dobri smo prijatelji. Srećna sam zbog toga, iako nam je trebalo vremena da izgradimo taj odnos. Ali, za sve u životu treba vremena, volje i discipline – rekla je.

Neko vreme se zabavljala s Endijem Birdom, koji je posle zaradio milione dolara prodavši medijima sočnu priču o životu s kraljicom popa.

Možda se tada zasitila muškaraca: sredinom devedesetih njen brat Kristofer Čikone u knjizi o slavnoj srestri napisao je kako je "jedini muškarac u njenom životu Ingrid Kasares", žena s kojom je Madona bliska više od dvadeset godina, što je pokrenulo niz glasina o njenim lezbijskim vezama. Šuškalo se da su joj partnerke bile slavni model Naomi Kembel, glumica Sara Bernard… I ona je dolila ulje na vatru izjavivši kako je "možda gej muškarac zatočen u ženskom telu".

Eva Peron, najstilizovanija prva dama ikada: Žena koja se pamti! (FOTO)

foto: Profimedia

No, mnogi su takve njene istupe u javnosti tumačili kao veštu marketinšku manipulaciju uoči izdavanje albuma. Na primer, 1998, uoči objavljivanja albuma "Ray of Light", izjavila je :

– Otkako sam postala svesna sebe, još kao devojčica, imala sam samo jednu ambiciju: da vladam svetom. Želela sam da budem poput Gandija, Martina Lutera Kinga ili Džona Lenona, ali za razliku od njih, ostaću živa.

I ovaj album, kao i sledeći, "Music", objavljen 2000, postigao je milionske tiraže, a pevačica je priznala kako je, bez obzira na sve uspehe, u sebi i dalje prestrašena.

– Znam da će mi malo ko poverovati, ali ja sam vrlo nesigurna. Stalno sam preplavljena strahom od neuspeha, 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji.

Neki upravo tim strahom objašnjavali su njeno okretanje kabali, srednjovekovnoj jevrejskoj nauci. A osim opčinjenošću kabalom, pevačica je početkom novog milenijuma izazvala pažnju i novom vezom, s deset godina mlađim britanskim filmskim rediteljem Gajem Ričijem, kojeg je upoznala 1998. na zabavi kod zajedničkog prijatelja Stinga.

U avgustu 2000. rodila je sina Roka, a za njegovog oca udala se nekoliko meseci kasnije, 22. decembra, u dvorcu "Scibo" u škotskom mestašcu Dornok.

Nosila je venčanicu koju je dizajnirala Stela Makartni, dok je Riči, u skladu sa svojim škotskim korenima, bio odeven u kilt od Makintoš tartana.

Šta se dešava ako nosite crveni konac na ruci: Nema veze sa verom u Boga!​​​​​​​

foto: Profimedia

Venčanje je koštalo gotovo tri miliona dolara, a zlobnici su tvrdili da je najveći deo novca otišao na mere obezbeđenja, kako bi mladenci i njihovi slavni gosti, među kojima su bili glumci Džordž Kluni, Bred Pit i Gvinet Paltrou, bili zaštićeni od pogleda javnosti.

Zbog Ričija, a i zbog toga što je htela da Lurdes stekne solidno britansko obrazovanje, preselila se u Englesku. Nije zanemarila ni karijeru, ali album "American Life", objavljen 2003, prodat je u samo četiri miliona primeraka – premalo za njena očekivanja. No, nalazila je satisfakciju u drugim stvarima. Pošto je 2006. s mužem kupila ogromno imanje u Vilširu, činilo se da uživa u životu dame iz britanskog visokog društva: jahala je, gađala glinene golubove, čak je napisala knjigu za decu koju je promovisala odevena u haljinu s cvetnim uzorkom.

Ali, u braku su se pojavile prve pukotine: smetalo joj je što on premalo vremena provodi s njom i decom (u to doba već je bila usvojila Davida Bandu), a on je shvatio da život sa ženom koja stalno radi, opsesivno pazi na liniju, tiraniše porodicu makrobiotičkom ishranom i uopšte ne pije alkohol i nije toliko uzbudljiv kao što mu se isprva činilo.

Najteži period u Madoninom životu: Udarac koji kraljica popa nije očekivala! (FOTO)​​​​​​​

foto: Profimedia

Riči nije odobravao usvajanje Davida Bande iz Malavija, pogotovo što su se mediji raspisali da u procesu usvajanja nije poštovana zakonska procedura, već da je pop-zvezda iskoristila slavu i bogatstvo kako bi "preko reda" dobila dečaka koji joj je privukao pažnju kad je posetila sirotište u kojem je on bio smešten. Osim toga, smatrao je i kako njegova žena treba više pažnje da posvećuje mužu. U skladu s tradicijom britanskih viših klasa, želeo je da deca idu u internat, ali Madona nije pristala.

Engleska epizoda u životu pop-dive završila se 2008, razvodom od Ričija.

Već sledeće godine usvojila je u Malaviju još jedno dete, devojčicu Mersi Džejms, i vratila se u Ameriku. Sledećih godina sasvim se posvetila karijeri i mudro ulagala u druge poslove. Osnovala je diskografsku kuću "Maverick" i bila producentkinja i drugim izvođačima, učestvovala u reklamnim kampanjama firmi kao što su BMW i "Max Factor", ulagala u nekretnine…

Neko vreme bila je u vezi s bejzbol igračem Aleksom Rodrigezom, što joj je javnost zamerala jer je bio oženjen, ali kritike se nisu ni stišale, a ona je već našla novog dečka – 28 godina mlađeg brazilskog modela Hešusa Luža. Čak je i njegova majka bila 14 godina mlađa od Madone. Ni Luž nije dugo potrajao, ali je posle prekida još neko vreme dobijao dobre angažmane kao model, a onda je pao u zaborav.

Tajna prljavih telefonskih razgovora: Ovu ženu je Džeki Kenedi mrzela iz dna duše! (FOTO)​​​​​​​

foto: Profimedia

Madona mu je brzo našla zamenu – plesača Braima Zaibata od kojeg je starija 29 godina. I toj vezi mnogi su predviđali kratak vek, ali ona je potrajala do decembra 2013. Neko vreme se govorkalo da ju je Braim i zaprosio, a da ona nije pristala niti ga je pak odbila nego odlučila da pričeka, tvrdeći kako je rano za takav korak.

A zbog zabavljanja sa mlađim muškarcima, Madona je počela da izaziva podsmeh javnosti. Ipak, to je nije mnogo opterećivalo.

– Nisam čula da postoji zakon koji određuje kolika treba da bude razlika u godinama između muškarca i žene. Pa i da postoji – ja bih ga kršila. Živela sam i po zakonu, i po emocijama, udavala se i imala veze. Ne odričem se uživanja u ljubavi, ali kad ljubav postane mora, kad strast zamene svađe i ljubomora, onda za to više nemam ni vremena, ni želje. Tada moram nešto da promenim, a bar tu privilegiju mogu sebi da priuštim – da menjam i da biram.

Poznate Lavice: One su jake, lepe i rođene liderke! (FOTO)

foto: Profimedia

A čini se da može da bira i decu jer je u februaru 2017. usvojila dve devojčice, ponovo, iz Malavija. U pitanju su četvorogodišnje bliznakinje Ester i Stela čija je majka preminula na porođaju, a o kojima je do sada brinula baka, koja više to nije u stanju pa su devojčice smeštene u sirotište.

Madona bi trebalo da u narednih godinu dana podnese podatke o uslovima u kojima će deca živeti, kako bi usvajanje bilo i zakonski finalizovano.

– Srećna sam što sam mogla da usvojim decu, a takođe i što sam dvoje rodila. Divno je osetiti trudnoću, to je jedinstveno iskustvo. Drago mi je što imam i žensku i mušku decu, to me obogaćuje različitim ali podjednako snažnim osećanjima. Mislim da oni koji me znaju vide da sam dobra majka i mojoj i usvojenoj deci.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs