Ozbiljni zdravstveni problemi

Nakon radosnih vesti Kejt Midlton zabrinula sve: Život joj ugrožen zbog poremećaja od kojeg pati!

Ona pati stanja koje pogađa 1 do 3 odsto trudnica, a zbog toga je bila hospitalizovana i u prvoj i u drugoj trudnoći

Vip priča
18:11h Autor:
Nakon radosnih vesti Kejt Midlton zabrinula sve: Život joj ugrožen zbog poremećaja od kojeg pati!
Foto: Reuters / Yves Herman

Vojvotkinja Kejt Midlton je treći put trudna, ali njene trudnoće nisu nimalo lake. Ona pati od Hyperemesis gravidarum, trudničke hiperemeze, stanja koje pogađa 1 do 3 odsto trudnica. Karakterišu ga teške mučnine i povraćanja, a mogu se ponoviti i do 50 puta dnevno. Zbog toga je bila hospitalizovana i u prvoj i u drugoj trudnoći.

"Jutarnja mučnina u trudnoći ne može da se upoređuje s Hyperemesis gravidarum. To je kao da neko upoređuje udarac u lakat s višestrukim lomom ruke", opisuju majke koje pate od ovog stanja.

Teške mučnine, neprestana povraćanja i osećaj slabosti i nemoći ove majke bukvalno preseli u toalet na duže vreme. Kod većine ovi simptomi nastupaju s trećom nedeljom trudnoće i ne prestaju minimum do 15. nedeljea. Kod nekih traju čak i duže. Vrlo retko, teške mučnine i povraćanja traju do samog porođaja, nakon čega potpuno nestaju.

Zbog ovog stanja trudnice ni na koji način ne mogu da rade i već u početku trudnoće moraju da izostaju s posla.

Dostojna naslednica princeze Dajane: Kejt Midlton svojim postupkom oduševila svet! (FOTO)

foto: AP / Steffi Loos

Rezultat učestalog povraćanja neretko je i dehidracija, pa je jedino rešenje za ove majke infuzija i intravenozno davanje lekova protiv mučnine. Lekari sugerišu što više intravenozne nadoknade tečnosti kako bi sprečili moguća oštećenja ploda i pomogli majci da se oporavi.

Infuzija se za sada smatra najboljom pomoći jer ne šteti ni mami ni bebi. Jedini je problem što vrlo brzo trudnicama ponovno bude muka i začarani krug se nastavlja.

U ruralnim sredinama u Velikoj Britaniji sve je češća praksa dostavljanja trudnicama infuzije kući kako bi im maksimalno olakšali.

Zašto ovo stanje nastaje?

U početku trudnoće jajnici, a kasnije i posteljica počinju da proizvode vrlo visoke nivoe estrogena i progesterona. Taj visoki nivo estrogena utiče na deo mozga koji se zove hemoreceptor i uzrokuje mučnine. U trudnoći, nivoi estrogena mogu da narastu sa 100 na 1.000 puta više nego što su tokom normalnog menstrualnog ciklusa, objasnio je dr Džejms Liu, direktor ginekologije i opstetricije u medicinskom centru UH Klivelend za Si-En-En.

Stručnjaci za sada veruju da je ovo mogući uzrok i da na neke trudnice naglo množenje hormona tako utiče.

Kejt Midlton konačno otvorila dušu: Pretvaramo se da je sve savršeno! (FOTO)

foto: Shutterstock

Simptomi Hyperemesis gravidarum:

teške mučnine

vrlo često povraćanje

nemogućnost zadržavanja tečnosti

apetit postoji, ali hrana se ne zadržava

vrtoglavica

glavobolje

ošamućenost

letargija

nesvestica

Šta učiniti?

Ginekolozi preporučuju male obroke, izbegavanje masne ili začinjene hrane i puno tečnosti. Tablete protiv mučnine mogu da se uzimaju ukoliko vaš lekar proceni da je sigurno. Razgovarajte sa svojim lekarom o infuziji i koliko često je možete dobiti.

10 koraka do zdravlja: Prvo tromesečje trudnoće i kako ga preživeti! (FOTO)

foto: Shutterstock

Kako to zapravo izgleda?

"Hiperemeza nije samo normalni nalet mučnine i povremeno povraćanje koje većina žena oseti u ranoj trudnoći. Ta mučnina je toliko intenzivna i obuzima celo telo da imate osećaj da ste otrovani. Povraćanje je toliko teško da vam grlo krvari, a mišići stomaka se razdiru. Čulo mirisa je toliko snažno i izvitopereno da partner ni ne može da vam priđe blizu da vas uteši, a da vam se želudac ne okrene. Nisam mogla da progutam svoju sopstvenu pljuvačku, a da se ne ispovraćam", ispričala je Kejtlin Din za Guardian, jedna od žena koje su iskusile ovakvu trudnoću.

Žene su nekad umirale od ovog stanja

U istoriji je trudnička hiperemeza bila jedan od vodećih uzroka smrtnosti trudnica u ranoj trudnoći. Pre infuzije i lekova protiv mučnine, jedini tretman je bio pobačaj. S napretkom medicine i to se promenilo, pa je smrtnost trudnica smanjena.

Ali budući da dugo nisu mogli da shvate razlog tog teškog stanja, žene su optuživane da mentalno odbijaju fetus, a "terapije" su uključivale izolaciju i ispitivanje.

foto: Shutterstock

Uprkos brojnim naučnim dokazima da ovo nije psihološko stanje, odnos prema trudnicama je i dalje godinama bio loš. Danas znamo da će to stanje proći, i najčešće potraje do kraja prvog tromesečja trudnoće. Ali znamo i da lečenje u obliku infuzija i lekova protiv mučnina olakšavaju ovaj period.

Dehidracija je najozbiljnija kod hiperemeze jer ugrožava život trudnice, a time i bebe. Ali žene koje većinu trudnoće pate od ovih mučnina mogu da razviju brojne poteškoće sa zdravljem uključujući anemiju, žuticu, druge bolesti jetre, otkazivanje bubrega, atrofiju mišića, hipoglikemiju. Depresija i PTSP često su propratne pojave ovog stanja. Trudnicama je posebno potrebna emocionalna podrška bližnjih i lekarsko prepoznavanje stvarnog stanja.

Kako utiče na bebe?

Za sada statistike pokazuju da žene koje su se ugojile manje od sedam kilograma u trudnoći češće rađaju decu s manjom porođajnom težinom, rađaju se premaleni za svoju gestacijsku starost i češće se rađaju pre 37 nedelja trudnoće. Bebe majki koje su patile od trudničke hiperemeze, a koje su se ugojile više od 7 kg, nisu imale nikakve neuobičajene komplikacije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs