"BIĆEŠ POZNATA KAO ŠTO JE TITO": Život su joj obeležila PROROČANSTVA, a ono što joj je BABA VANGA rekla ledi krv

Životna priča Lepe Brene je neverovatna i dostojna je filmskog scenarija.

Vip priča
17:51h Autor:
"BIĆEŠ POZNATA KAO ŠTO JE TITO": Život su joj obeležila PROROČANSTVA, a ono što joj je BABA VANGA rekla ledi krv
Neverovatna životna priča Lepe Brene, Foto: Twitter / Lepa Brena

Lepa Brena obeležila je jednu epohu, a upravo ona je i dokaz da se snovi ostvaruju. Kao devojčica nije ni slutila da će da pokori celu Jugoslaviju, te da će njeno ime biti zvučnije od prvog čoveka Jugoslavije. Moglo bi se reći da je bila poznatija čak i od Tita.

Rođena je u Tuzli, a odrasla u Brčkom. Otac Abid je bio medicinski tehničar, a majka Ifeta krojačica. Rasla je uz stariju sestru Faketu i brata Faruka. Detinjstvo joj je bilo ispunjeno ljubavlju ali nije uvek bilo lako. Često se oskudevalo u svemu, a posebno kada se Brena zbog studija preselila u Beograd.

Lepa Brena
foto: ATA Images / Antonio Ahel

Ipak, bila je odlučna u nameri da uspe. Na tom putu pomogli su joj neosporan talenat i ogromna harizma, ali i volja da se bori i uvek ide napred. Otac i majka su joj bili bezrezervna podrška, a danas pamti jednu nesvakidašnju situaciju koja joj se dogodila kada je bila tek sedmi razred.

"S majkom sam otišla kod komšinice Sene na kafu. Odjednom se na vratima pojavio stariji čovek i tražio čašu vode. Pogledao me je i pitao: ‘Čija si?", a majka mu je odmah odgovorila: ‘Moja je, valjda se vidi da ličimo‘ Tada je rekao: ‘Kao što je poznat Tito, tako će biti poznata i ona.‘Svi smo ga pogledali zgranuto jer smo mislili da priča gluposti. Ali onda je dodao: ‘Nisam lud, bićeš veoma uspešna žena. Putovaćeš dokle ti pogled dopire, imaćeš novca koliko rukama možeš da zgrneš u naručje.‘ Zamolio me je da svaki put kada ga se setim zapalim sveću za njega. To činim i danas!", ispričala je Brena koje se i Beograd preselila 1979. godine.

Lepa Brena
foto: ATA Images / Antonio Ahel

Život je nije mazio, a pevačica nikad nije zaboravila kako su izgledali njeni studentski dani kada je jedva sastavljala kraj s krajem.

"Zahvaljujući ocu, zavolela sam medicinu, ali je taj fakultet bio preskup za nas. Zato sam odlučila da upišem turizam na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. U tom periodu sam teško izlazila na kraj sa troškovima jer je život u velikom gradu bio skup. Nisam mogla sebi da ispunim neke želje, klasične studentske, na primer da sa svojim kolegama otputujem na ekskurziju. Jela sam hleb i jogurt, a ako bih htela nešto slatko, onda bih to pošećerila", rekla je za Informer Brena koja je ipak rešila da se vrati kući.

Lepa Brena
foto: Printscreen Instagram / Lepa Brena

"Stajala sam na autobuskoj stanici tužna i očajna. Nebo je bilo sivo sa tmurnim oblacima. Počela je da pada kiša, a autobusa nije bilo ni na vidiku. Prišao mi je jedan mali pas, tužno me pogledao i šćućurio se pored mojih nogu. Sevnula je munja i udario grom, a meni kao da se nešto prosvetlilo u glavi. Odlučila sam da uzmem sudbinu u svoje ruke. Sačekala sam autobus, otišla onako mokra u stan da se presvučem, uzela kofer i vratila se u Brčko", rekla je pevačica koja je od smrti roditeljka retko odlazika u mesto u kom je odrasla jer nije mogla da se suoči s uspomenama.

Brena je često isticala da su joj roditelji bili velika životna podrška, kao i da su učili pravim vrednostima.

Lepa Brena i Boba, Lepa Brena, Boba Živojinović
foto: Printscreen Youtube/ Lepa Brena

"Negovala se ta hijerarhija da se poštuje otac... Mama je uvek bila oštrija, često smo razgovarali, stalno mi je govorila da budem pametna i ne pravim gluposti. Učila me kako da kuvam, pravim zimnicu, pletem, šijem, čak sam znala da okrečim zidove i da vezem Vilerove goblene. Dan nam je počinjao mirisom kafe i doručka", ispričala je jednom prilikom Brena.

Boba Živojinović, Lepa Brena
foto: Antonio Ahel/ATA

Agonija koja joj je promenila život

"Javili su nam da Stefana možemo otkupiti na dva načina. Živog za 2,5 miliona tadašnjih nemačkih maraka ili mrtvog za pet miliona. Rekli su i da će nam, u slučaju druge mogućnosti, slati deo po deo Stefanova tela", rekla je Brena za 24sata.hr

Upozorili su Živojinoviće da ne zovu policiju i dali im rok od dva dana da skupe novac. Naglasili su im da ne odugovlače s isplatom. Za svaki dan kašnjenja na Stefanovoj će ruci, pretili su, biti jedan prst manje, a ako se ne jave ni nakon 10 dana, Brena i Boba otkupiće mrtvog Stefana.

Lepa Brena
foto: ATA Images / Antonio Ahel

Živojinovići nisu gubili vreme, odmah su skupili novac i Stefana vratili živog kući. Breni još nije jasno kako do danas nije otkriveno ko im je priuštio najgoru noćnu moru u životu.

Proročanstva su obeležila njen život

Lepa Brena je pre više do 30 godina posetila čuvenu bugarsku proročicu Vangeliju Dimitrovu, poznatiju kao Baba Vanga, koja joj je takođe predvidela budućnost. O tome je pevačica često govorila, ali je ipak izostavila jedan detalj, za nju izgleda vrlo bolan. Radi se o otmici njenog sina Stefana. Prema informacijama od Breninih bliskih prijatelja, Vanga je još tada predvidela da će pevačicin naslednik biti kidnapovan i savetovala joj šta treba da radi, ali…

Lepa Brena
foto: Antonio Ahel/ATA

Vangine reči Brena je shvatila tek kad se otmica već dogodila.

– Vanga je Breni rekla da će imati samo mušku decu, što ju je malo i razočaralo, ali i da će se dosta namučiti s jednim sinom. Naravno, ona je tada bila devojka i sve joj je to bilo čudno. Pred sam polazak, kada je već bila na vratima, Breni je Vanga rekla da obavezno mora da počne da pali sveće Svetom Stefanu! Ona se ukopala i pitala je proročicu zašto to treba da radi, ali joj je ona odgovorila: ‘Nema veze, vidim da nećeš to raditi. Ali kad se to bude desilo, onda ćeš se setiti mojih reči i počećeš da pališ sveće Svetom Stefanu.’ I tu se završila Brenina poseta Baba Vangi.

Od momenta kada je Stefan Živojinović spasen iz ruku otmičara Brena stalno odlazi u jedan manastir, gde radi upravo ono što joj je savetovala vidovnjakinja.

1 / 10 Foto: Printscreen Youtube - SABINA SIDRO HOST / PRODUCER

– Kad je Stefan otet, setila se Vanginih reči. Nakon što se sve srećno završilo, odmah je otišla i upalila sveću Svetom Stefanu, jer je bila uverena da je on spasao njenog sina. I sad vrlo često poseti taj manastir, upali sveće, da dobrovoljni prilog. Brena ne voli o tome javno da priča, boli je mnogo ta tema. Naravno da ona nije mogla ništa da promeni, da spreči otmicu deteta, čak joj je i Vanga rekla da će morati to da se desi. Meni je Brena ovaj detalj ispričala tek pre dve godine i bio sam zapanjen kada sam to čuo od nje lično – govorio je jedan od Breninih prijatelja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs