DECU SU BACALI U CRNE KUTIJE, A GLUMICE MORALE DA ABORTIRAJU I VADE ZUBE: Jezive tajne zlatnog doba Holivuda lede krv

Mnoge mračne tajne događale su se iza kulisa grandioznih studija Holivuda koje su se vešto zataškavale.

Vip priča
Autor:
DECU SU BACALI U CRNE KUTIJE, A GLUMICE MORALE DA ABORTIRAJU I VADE ZUBE: Jezive tajne zlatnog doba Holivuda lede krv
Mračne tajne zlatnog doba Holivuda, Foto: Profimedia

Zlatno doba Holivuda iznedrila je neke od najboljih filmova ikada snimljenih, do filmskih zvezda koje i dan danas obožava ceo svet.

"Fabrika snova" se često svojski trudila da američkoj publici, ali i ostatku sveta, održi taj imidž mesta gde se snovi ostvaruju, i da u tom svetu nema negativnih pojava. Ipak, budući da su i tamo radili samo ljudi od krvi i mesa, to nije bilo naročito moguće, a mnoge uznemirujuće činjenice o određenim ličnostima i događajima iz tog perioda, dešavale su iza kulisa svog tog glamura i sjaja.

Holivud je za mnoge oduvek bio fabrika snova i mesto gd eje sve savršeno
Holivud je za mnoge oduvek bio fabrika snova i mesto gd eje sve savršeno foto: Shutterstock

Na listi stvari koje su se dešavale tokom 20. veka, u navodnom zlatnom dobu Holivuda, nalaze se prilično velike bizarnosti i nenormalni uslovi za glumce i glumice koji su danas gotovo nezamislivi, navodi portal Buzz Feed.

Glumci su često bili slabo plaćeni, loše tretirani i od njih se očekivalo da izvedu neke opasne vratolomije u ime filmske magije.

Dakle, imajući to na umu, evo samo nekoliko zaista uznemirujućih priča o prošlosti Holivuda:

1. Širli Templ otkrila je uznemirujuću kaznu za decu glumce

U svojoj autobiografiji, "Child Star", Širli Templ se prisetila da su deca glumci bila naterana da sede na bloku leda kada su se loše ponašali, nazvavši kaznu „crnom kutijom“.

Širli Templ
foto: Profimedia

2. Tipi Hedren je bila traumatizovana na „brutalan i ružan i nemilosrdan“ način tokom procesa snimanja kultne scene u kojoj je napadnuta u Pticama.

U Hičkohovom čuvenom hitu, za Tipi Hedren su vezali žive ptice, a takođe su ih bacali na nju kako bi se snimila legendarna scena. Kad je posetio set, Keri Grant joj je navodno rekao: „Ti si najhrabrija žena koju sam ikad video.

Tipi Hedren
foto: Profimedia

3. Ava Gardner je abortirala nakon što je zatrudnela sa Frenom Sinatrom, jer bi u suprotnom njena karijera bila uništena

Ugovori su u to vreme imali „moralnu klauzulu“ koja je glumice obavezivala da se ne udaju i da moraju da abortiraju ako zatrudne. Ta je klauzula postojala kako bi „sprečila zvezde da unište svoju vrednost skandalima“. Navodno su Lana Tarner, Džudi Garland i Dženet MekDonald tajno abortirale, a u javnosti se pričalo kako su u bolnici zbog operacije slepog creva ili infekcije uva.

Ava Gardner, Frenk Sinatra, ava gardner i frenk sinatra
foto: Profimedia

4. Mnogi glumci su bili izloženi azbestu, koji se obično koristio kao lažni sneg, nakon što su studiji utvrdili da je pamuk opasan od požara.

Jedna od najvećih scena sa azbestnim snegom je u Čarobnjaku iz Oza, gde sneg budi Doroti i njene prijatelje iz čarolije Zle veštice. Neki su se glumci, poput Stiva Mekvina, kasnije u životu zbog upotrebe azbesta teško razboleli.

5. Iako su postojale „politike zabrane upotrebe droga“ velikih holivudskih studija, glumci su bili povezani sa lekarima koji su davali „vitamine“ kako bi pomogli talentima da održe korak sa napornim rasporedom.

Džudi Garland je rekla svom biografu: „Dali bi meni i Mikiju Runiju tablete da nas drže na nogama dugo nakon što smo iscrpljeni. Onda bi nas odveli u studijsku bolnicu i nokautirali tabletama za spavanje.“

Džudi Garland
foto: Profimedia

„Onda bi nas posle četiri sata probudili i ponovo bi nam dali pilule da bismo mogli da radimo 72 sata zaredom“, nastavila je Garland. „Pola vremena nismo znali gde se nalazimo, ali to je za nas bio način života.

6. Džoun Kraford je izvadila zadnje zube kako bi imala lepši oblik vilice.

„Imala sam samo 23 godine. To se zvalo kopča, kad uklonite zadnje zube, vilica vam se zavija na elegantniji način. Agent mi je rekao da, ako želim da radim nakon 25. godine, moram da investiram u sebe pa sam to uradila. To nije bila retkost tada“, ispričala je ona svojevremeno.

Džoun je takođe, navodno, svake nedelje na očne kapke stavljala bornu kiselinu kako bi joj oči blistale.

Džoun Kraford
foto: Profimedia

7. Džeki Kuper je u svojoj biografiji otkrio da nije mogao da zaplače u ključnoj sceni kad su snimali film „Skippy“ pa mu je reditelj (koji je mu je inače bio ujak) zapretio da će ubiti njegovog psa ako ne bude plakao.

Kuper je inače 1931. za tu ulogu bio nominovan za Oskara. Bilo mu je samo devet godina. Do dana današnjeg to je najmlađa nominovana osoba u istoriji Oskara.

(Stil/Nova.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs