DA LI JE OVO MOGUĆE

IMALA JE SAMO 16 GODINA KADA SU MUŠKARCI U HOLIVUDU POČELI DA OSTAVLJAJU ŽENE ZBOG NJE: A onda je počeo pakao

Elizabet Tejlor je u to vreme imala samo 14 godina, dečja zvezda u studiju MGM koja je istopila srca igrajući slatke devojčice u filmovima kao što su "Lesi se vraća kući".

Vip priča
Autor:
IMALA JE SAMO 16 GODINA KADA SU MUŠKARCI U HOLIVUDU POČELI DA OSTAVLJAJU ŽENE ZBOG NJE: A onda je počeo pakao
Elizabet Tejlor, Foto: Profimedia

Dve godine ranije, Elizabet Tejlor je postala zvezda sa samo 12 godina kada je glumila smelu mladu heroinu "National Velveta", jašući svog voljenog konja, a u istoimenom filmu nagrađenog Oskarom igrao je i 24-godišnji Miki Runi kao bivši džokeja koji joj pomaže.

Nije bilo neprirodno da će glumaca postati njegova prijateljica, ali i pored toga, Runijeva trudna druga supruga, Beti Džejn, bila je pomalo zatečena kada je otvorila vrata njegove svlačionice u holivudskom filmskom studiju u junu 1946.

Prema rečima bliskog prijatelja gospođe Runi, Tejlor je bila na kolenima upuštajući se u seksualni čin sa svojim bivšim kolegom.

„Posle toga je nastao pakao“, kaže Pam Meklenatan, stara prijateljica i poverenica gospođe Runi koja je otkrila aferu autorima nove Runijeve biografije.

„Beti Džejn je bila trudna sa njihovim drugim sinom. Dobila je vrhunskog advokata i veliku nagodbu, ali nije bila srećna. Želela je vernog muža.’

Tada je otišla kod pogrešnog muškarca, pošto je sićušni Runi bio jedan od najozloglašenijih holivudskih ženskaroša. Ženio se osam puta, kao i Elizabet Tejlor.

Ali otkrića koja su se kasnije saznala su bila daleko šokantnija u vezi sa njom.

Zvezda rođena u Britaniji je imala jedan od najburnijih ljubavnih života u istoriji šou-biznisa, ali ideja da je započela seksualno osvajanje Holivuda u ranim tinejdžerskim godinama će potresti mnoge njene fanove.

Nedavna Tejlorova biografija tvrdi da je kao tinejdžerka izgubila nevinost sa 15 godina sa britanskim glumcem Piterom Loforddom, da je imala svađe sa Ronaldom Reganom i Erolom Flinom, da ju je grubo zaveo Orson Vels i čak da je uživala u trojci sa Džonom F. Kenedijem.

Autori - Danfort Prins i Darvin Porter - takođe navode da je Elizabet Tejlor imala samo 11 godina kada ju je njen bliski prijatelj, gej britanski glumac Rodi Mekdauol, zvezda filma "Lesi vrati se kući", naučio kako da zadovolji muškarce, a da ne spava sa njima.

Ove zapanjujuće tvrdnje su bile do skoro ne potvrđene i uključivale su samo preminule ljude i bile su, iskreno, previše nečuvene da bi u njih mnogi mogli da poveruju.

Tejlor je provela skoro 20 godina u Holivudu pod ugovorom sa MGM-om, opisujući sebe kao studijsku „nekretninu“: kontrolisali su šta je nosila, gde je išla, pa čak i koje je sastanke birala. Ali upućeni su se složili da je ona uvek imala jak buntovnički karakter.

Da li je porok studijskog sistema mogao da spreči da procure skandali oko njihove najvrednije dečije zvezde?

U nedostatku rasnih alternativa, biografi su generalno odlučili da prihvate „zvaničnu“ verziju Tejlorinog ranog života – da je, nadgledana od strane njene žestoko zaštitničke, nasrtljive majke, i da je još uvek bila nevina kada se udala za svog prvog muža, socijalistu Konrada Hiltona Mlađeg kada je imala 18 godina.

U intervjuima, tinejdžerka je malo pokazivala da je uopšte zainteresovana za mlade muškarce, tvrdeći da su oni njenih godina ionako previše uplašeni da joj priđu.

Ali ako je imala aferu sa Mikijem Runijem sa samo 14 godina, sigurno je sve moguće.

Ono što se nikada nije poricalo jeste da je mlada Tejlor, iako mala za svoje godine, bila zrela, duboko ambiciozna i seksualno zrela. Imala je samo 11 godina kada je bila na audiciji za ulogu Velvet Braun u filmu "National Velvet".

Kada su joj producenti rekli da nema grudi kako bi glumila adolescentkinju, Tejlor je prkosno odgovorila: „Ne brini. Imaćeš svoje grudi.’ Tri meseca kasnije vratila se i, podižući džemper, pokazala novostečeno poprsje B-korpe za koje je verovala da je postigla korišćenjem krema za „brzi rast“, ​​specijalnom ishranom sa visokim sadržajem masti i rigoroznim vežbama za razvoj grudi. Uspelo je i ona je dobila ulogu.

Časopis Tajm je prokomentarisao Tejlorovu „predadolescentnu seksualnost“ na ekranu. Nisu bili jedini koji su to primetili. Oni koji su radili s njom u prethodnim filmovima rekli su da je iznenadna slava iz "National Velveta" oduzela njenu detinjastu slatkoću i stidljivost.

Čak i dok su se druge devojčice njenih godina još uvek igrale lutkama, Tejlor je odjednom postala veoma svesna njenog uticaja na muškarce. Kako je rekla Meri Astor, glumica koja je radila sa mladom Tejlorom, „postojao je pogled u tim ljubičastim očima koji je bio pomalo proračunat, kao da je tačno znala šta želi i bila je sasvim sigurna da će to dobiti“.

Kada je imala 14 godina, Tejlor je lakirala nokte u crveno i nosila seljačke bluze sa dubokim izrezima. Stisnula bi svoj ionako sićušni struk i izbacila grudi.

Tejlor je priznala da je „želela da bude žena… Razmetala sam se figurom peščanog sata u fazi kada je većina mladih devojaka još bila u razvoju“. Noću bi ležala budna vežbajući svoje francusko ljubljenje na svojim satenskim jastucima.

„Ona je najlepše stvorenje koje sam ikada video u svom životu“, rekao je pisac Džej Di Selindžer nakon što ju je upoznao. Čak i na filmskim setovima, muškarci su imali poteškoća da kontrolišu svoja osećanja - Robert Tejlor, koji je 16-godišnjoj Elizabeti dao njen prvi romantični poljubac na ekranu dok je snimao britanski triler "Conspirator", postao je toliko uzbuđen snimajući jednu scenu da je pozvao kamermana da snimi kadar samo od pojasa naviše.

Tejlor je uživala u pažnji starijih muškaraca, ili bar nekih od njih. Kada je imala 15 godina, rekla je jednom radio novinaru da su joj dečaci njenih godina „dosadili“, ali je priznala da je „želela da radi lude, glupe stvari“ sa „muškarcima“ koji su bili malo stariji od nje.

Upravo je napunila 15 godina kada ju je Orson Vels ugledao u MGM-a. Bila je 'neverovatna', rekao je u intervjuu mnogo godina kasnije. „Za razliku od drugih ličnosti u Holivudu, mene nikada nisu privlačile mlade devojke“, rekao je reditelj filma "Građanin Kejn".

„Ali Elizabet Tejlor imala je nešto što je prevazilazilo starost. Nikada neću zaboraviti kako se kretala, držeći poslužavnik sa hranom. Žudeo sam za tom mladom devojkom i osećao sam se, prvi put u životu, kao prljavi starac.' On je, međutim, negirao da je ikada nešto preduzeo po tom pitanju.

U knjizipod naslovom "Elizabet Tejlor: Ne postoji ništa kao dama" – u kojoj se tvrdilo da je Vels bio među nizom poznatih muškaraca koji su se viđai sa tinejdžerkom Tejlor. U knjizi se tvrdi da je Tejlor imala 15 godina kada je izgubila nevinost od aristokratskog britanskog glumca Pitera Loforda, budućeg zeta Džona F. Kenedija i čoveka u koga je bila veoma zaljubljena.

Navodno se to dogodilo dok su Loford i Tejlor delili limuzinu na putu do velike kalifornijske kuće medijskog mogula Vilijama Rendolfa Hersta.

Zakon u toj državi za stupanje u seksualne odnose bio je - i ostao - 18 godina, što znači da bi Loford tehnički bio kriv za silovanje.

Tvrdi se da je Tejlor upoznala Ronalda Regana kada je pokušavala da dobije glavnu ulogu (koja je na kraju pripala Širli Templ) u filmu iz 1947. godine. Glumac i budući američki predsednik, tada 36-godišnji i otuđen od supruge Džejn Vajman, navodno ju je zaveo na svojoj sofi nakon što ju je pozvao na večeru uz sveće koju je pripremio u svojoj kući u Holivudu.

Regan jedva da je bio jedan od poznatih holivudskih jurilica za suknjama, pa da li je to moguće da je istina?

Eizabet Tejlor očigledno nije ispričala prijateljima svoju priču sve do osamdesetih, što je navelo skeptike da zaključe da ju je izmislila u besu zbog Reganovog neuspeha kao predsednika da učini više u borbi protiv epidemije side, njenog cilja kojem se posvetila od osamdesetih godina pa sve to svoje smrti.

Ali Regan je u to vreme bio između brakova. A glumica Pajper Lori je u svojim memoarima tvrdila da ju je Roni zaveo kao tinejdžerku - imala je 18 godina i još uvek je bila nevina - dok su zajedno snimali film "Louis" iz 1950. godine. Što se tiče Orsona Velsa, Elizabet Tejlor je navodno rekla prijateljima da ju je naterao u svojoj svlačionici nakon što ju je namamio tamo obećavajući filmsku ulogu.

Errol Flin, holivudski savršeni filander, takođe je bio jedan od prvih u njenom krevetu, tvrdi knjiga. Tejlor se pridružila reditelju Majklu Kertizu na projekciji filma u Flinovoj holivudskoj kući, samo da bi otkrila - kada su se svetla na kraju upalila da je Kertis nestala i da je bila sama sa glumcem.

Imala je još 15 godina i navodno su završili u krevetu nakon što ju je napio ružičastim šampanjcem, što teško da bi bilo iznenađujuće s obzirom na Flinovu skandaloznu reputaciju. Poznato je da je imao spavaću sobu u kojoj je krevet bio na platformi poput prestola, dok su zidovi i plafon bili prekriveni ogledalima.

Njihova afera je trajala samo dve nedelje - uprkos tome što je Flin tvrdio da želi da je oženi.

Tejlor je imala skoro 16 godina kada je snimila filmski mjuzikl "Sastanak sa Džudi". Robert Stak, jedan od njenih kolega, navodno je postao još jedan ljubavnik i ponovo je upoznao Tejlor sa prijateljem, mladim kongresmenom po imenu Džon F. Kenedi.

Prema autorima Porteru i Prinsu, Tejlor je prvi put nakratko upoznala JFK-ja kao devojčica kada su njeni roditelji bili pozvani u rezidenciju američkog ambasadora u Londonu gde je njegov otac tada bio ambasador. Kažu da je Tejlor rekla prijateljima da je prilikom njihovog drugog susreta - kada je još uvek bila samo tinejdžerka - završila u trojci u bazenu sa JFK-om i još jednim muškarcem.

Regan, Flin, Loford, Kenedi — tvrdnje se povećavaju.

Teško je verovati da ništa od ovoga ranije nije izašlo na videlo, ali opet je prilično teško prihvatiti da bi tinejdžerka lepotica tako visoko seksualizovana i kao što je Tejlor ostala nevina - u Holivudu - do njene prve bračne noći.

Studio je „odobrio“ dve blago romantične veze koje je imala kao tinejdžerka - sa glumcem po imenu Maršal Tompson i zvezdom američkog fudbala po imenu Glen Dejvis - ali oni koji su umešani insistirali su da nijedan od njih nije napredovao sa njom dalje od ljubljenja.

Sa 16 godina, Tejlor je proganjao ekscentrični tajkun Hauard Hjuz koji je ponudio da plati miraz od milion dolara i otvori sopstveni filmski studio ako bi se udala za njega. Čak je prosuo kutiju dragulja preko njenog golog stomaka dok je ležala pored bazena, ali ona nije mogla da ga podnese.

Godinu dana kasnije, ona se verila za zgodnog i neizmerno bogatog naftnog naslednika, Bila Poulija, ali njegova porodica sa dobrim vezama je to zaustavila, užasnuta što je hteo da se oženi sa ženom koja nosi tako dekoltirane haljine i ima tako pohlepne roditelje.

Jedan poznati glumac koji je priznao prijateljima da je odveo tinejdžerku Liz Tejlor u krevet bio je gej ikona Montgomeri Klift.

Zaljubila se u zgodnu zvezdu dok su snimali film "Mesto na suncem".

Tejlor je tada imala 18 godina i prijatelji kažu da ju je – kao i kod Roka Hadsona i Džejmsa Dina – možda privukao Klift zato što je njen otac takođe bio homoseksualac.

Klift je rekao osobi od poverenja da su pokušali, ali nisu uspeli da imaju seks, da bi godinama kasnije pokušali ponovo i uspeli.

Iste godine, Tejlor se udala za Konrada „Nikija“ Hiltona mlađeg, alkoholičara i zavisnika od heroina i kockanja. Brak je trajao svih osam meseci pre nego što ga je Tejlor napustila, okrivljujući njegovo „kockanje, piće i nasilno ponašanje“.

Bio je to početak decenija brakova i afera sa nekim od najbogatijih i najpoznatijih ljudi na svetu.

„Prestala sam da budem dete čim sam počela da radim na filmu“, jednom je Elizabet Tejlor rekla piscu Polu Teruu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs