104 godine od rođenja

Život pun tragedija čuvene šansonjerke: Majka je napustila, odrasla u javnoj kući, a ćerku (2) tragično izgubila!

Prema slavnoj pevačici život je bio i više nego surov

Vip priča
14:07h Autor:
Život pun tragedija čuvene šansonjerke: Majka je napustila, odrasla u javnoj kući, a  ćerku (2) tragično izgubila!
Foto: Profimedia

Edit Pjaf je bila čuvena francuska pevačica šansona i filmska glumica koja je 50-ih godina prošlog veka osvojila svet.

Rođena je 19. decembra 1915. godine u Parizu, a puno ime joj je Edit Đovana Gason. Težak život pratio ju je od malih nogu.

Rođena je u siromaštvu, majka ju je napustila posle porođaja, a otac otišao u rat. Odgajila ju je baka, poznata"madam“ u Normandiji, te je Edit detinjstvo provela u javnoj kući. Majka joj je pronađena mrtva u kanalizaciji usled prekomerne doze droge.

Od treće do sedme godine života bila je slepa, za što je navodno bila zaslužna upala rožnjače oka.

Biografi Edit Piaf veruju da je odrastanje u ovakvom neprikladnom mestu uticalo na njen pogled na život, a kasnije i na odnose s muškarcima.

"Mislila sam kada muškarac pozove ženu napolje, ona ga ne sme odbiti", priznala je francuska pevačica u nekim kasnijim intervjuima.

Od slomljenog srca se nikad nije oporavila: Ni stotine ljubavnika nije moglo da ga zameni! (FOTO)

foto: Profimedia

S četrnaest godina pridružila se svom ocu, putujućem akrobatu, te je počela da peva na ulici za sitan novac.

Dve godine kasnije upoznala je Luisa Duponta u kojeg se strastveno zaljubila. Dobili su ćerku Marsel, koja je umrla sa samo dve godine od meningitisa.

S ulice do diskografskog uspeha

Edit je stekla veću popularnost 1935. godine kada ju je na ulicama Pariza otkrio vlasnik noćnog kluba "Le Gerny's". Iako je bila nervozna na pozornici, Luis Leple ju je podsticao da peva, a zbog visine od svega 142 centimetara dao joj je nadimak "vrapčić", koji će je pratiti sve do smrti.

Naučio ju je osnove scenskog pokreta, a insistirao je da nosi crnu haljinu na sceni koja je postala njen zaštitni znak.

Nastupi u Le Gerny'su doneli su joj ugovor za snimanje albuma i činilo se kako je na odličnom putu prema slavi. Ali 6. aprila 1936. godine Leple je pronađen mrtav, a Edit se našla među osumnjičenim.

Iako je oslobođena krivice, trebalo joj je da povratiti svoj imidž. Sa piscem Rejmondom Asom upustila se u poslovno-romantičnu vezu. Zajedničkim snagama su stvarali pesme obojene njenim životnim iskustvima.

U posleratnoj Francuskoj postala je jedna od najtraženijih zabavljačica, a proslavila se pesmama "La Vie en rose", "Milord", "Non je ne regrette rien" i "Hymne a l'amour".

I filmske lepotice plaču: Životna priča ikone stila i najlepše žene 20. veka!

foto: Profimedia

Nesrećna u ljubavi

U svom kratkom životu Edit je bila u romansi sa nekoliko slavnih muškaraca. Imala je vezu s francuskim kompozitorom i šansonjerom Čarlsom Aznavourom, a udavala se dva puta.

Žaku Pilu je sudbonosno da izgovorila 1952, ali je zahtev za razvod braka zatražila pet godina kasnije.

Bračnu sreću potražila je i s dvadeset godina mlađim grčkim frizerom i zabavljačem Teom Seraom za kojeg se udala 1962. godine i s kojim je nastupala sve do svoje prerane smrti 1963. godine. Preminula je u 47. godini od unutrašnjeg krvarenja zbog problema s jetrom.

Ipak, bokserskog šampiona Marsela Cerdana smatrala je ljubavlju svog života. Zaljubila se u njega u leto 1948. godine uprkos činjenici da je bio oženjen i imao troje dece, a izgubila ga u tragičnoj avionskoj nesreći godinu dana kasnije.

Prema njenom turbulentnom životu snimljen je hvaljeni film "La vie en Rose" iz 2007. godine, a u njenu kožu ušla je francuska glumica Marion Cotilard, koja je za ovu ulogu dobila i nagradu Oskara.

Imala je nesreću da nadživi sve one koje je volela: Životna priča legendarne Doris Dej! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs