OSTAĆETE U ŠOKU KAD VIDITE KO SU NAŠE NAJOBRAZOVANIJE POZNATE LIČNOSTI: Za njega kažu da je PRIMITIVAC, a ima 3 diplome

Iako se najveće muzičke zvezde ne mogu baš pohvaliti visokim obrazovanjem, među ima njudi koji su brilljirali na fakultetu, a neki su došli i do zvanja doktora nauka.

Celebrities
16:49h Autor:
OSTAĆETE U ŠOKU KAD VIDITE KO SU NAŠE NAJOBRAZOVANIJE POZNATE LIČNOSTI: Za njega kažu da je PRIMITIVAC, a ima 3 diplome
Foto: Printscreen Youtube / suzanamancicofficial / bulat.marko / milena_bogdan

Mnoge istaknute ličnosti u našoj zemlji nemaju fakultetske diplome, neke od njih, čak, ni završenu srednju školu, a iza sebe imaju ogromne karijere. Međutim, među onima za koje nikada ne biste rekli da su visoko obrazovani ima brojnih iznenađenja.

Ko je najobrazovaniji?

Prvo mesto dele Lea Kiš i Neda Ukraden. Naime, dok se voditeljka može pohvaliti titulom doktora nauka, vlasnica brojnih hitova je završila, čak, dva fakulteta. Međutim, pre nekoliko godina se pojavila informacija da DJ Krmak ima, verovali ili ne, tri univerzitetske diplome, što ga je stavilo na čelo liste najobrazovanijih!

1. Neda Ukraden

Rano je počela profesionalno da se bavi muzikom, sa 17 godina snimila je prve pesme i postala slavna u celoj bivšoj Jugoslaviji. Iako je imala blistavu karijeru, nije odustajala od obrazovanja. Najpre je upisala studije engleskog jezika, koje je u roku završila i bila jedan od najboljih studenata.

Neda Ukraden
foto: ATA Images

- Kad je došlo vreme da upišem fakultet, bila sam u strašnoj dilemi. Htela sam da upišem pravo, a moji su želeli da studiram medicinu. Međutim, moje društvo je upisalo jezike, pa sam ja zbog njih odlučila da upišem engleski, a s druge strane, bila sam oduševljena anglosaksonskom književnošću, pesmama, piscima, Šekspirom pogotovo. Otac mi je govorio: „Ti ćeš po podne i uveče da budeš pevačica, a šta ćeš da radiš pre podne? Od čega ćeš da živiš?“ Bili su razočarani što nisam učila za lekara, pogotovo moja baka, koja mi je govorila: „Šta će ti engleski, možeš da odeš u Englesku i tako naučiš jezik, a ne da studiraš“ - prisetila se Neda za "Kurir".

2. Lea Kiš

Jedna je od naših najpoznatijih televizijskih lica, autor je i voditelj raznih emisija, ali uporedno je radila i na svom znanju. Nije se zadovoljila samo diplomom Akademije lepih umetnosti, smer menadžment u novinarstvu, već je i magistrirala komunikologiju, ali i doktorirala na Fakultetu dramskih umetnosti, u oblasti kulture i medija.

Tek što je završila studije i posvetila se muzičkoj karijeri, dešava se preokret. Odlučila je preko noći da ispuni san i upiše Pravni fakultet.

Lea Kiš, Kuća Lee Kiš
foto: Printscreen/youtube/ Grand News Online

- Pozvali su me da pevam na brucoškoj večeri na Pravnom. I onako, kroz razgovor s jednim od asistenata, ja kažem: „E, mogla sam ja biti vaš kolega, ali eto, otišla sam na filozofiju.“ On mi odgovori: „Pa nije ti ni sad kasno. Šta ti fali, imaš tek 26 godina.“ Kad sam malo bolje razmislila, onda sam samoj sebi rekla: „Pa stvarno, šta bi mi falilo da sad upišem prava.“ I tako i uradim. Muzička karijera mi je krenula, nastupam širom zemlje, a došlo vreme da učim i polažem ispite. Prvi ispit sam prijavila kod Đorđa Samardžića, veoma težak i obiman predmet. Znala sam da mi je ogroman minus što se bavim pevanjem i da će me profesor s podozrenjem i omaložavanjem gledati, a toga je bilo mnogo. Toliko sam bila u strahu da se ne obrukam pred profesorom da sam ceo udžbenik, čije je Samardžić bio autor, naučila napamet. Dobila sam desetku! Čovek je ustao i čestitao mi, svi su bili u šoku - priča Neda.

Lea Kiš
foto: ATA Images / G.G.

A onda je otkrila da je radila i kao asistent.

- Legle su mi studije prava, pa sam znala i po 17 sati da učim. Bila sam kampanjac jer nisam išla na predavanja nego sam vanredno polagala. Kad sam završila fakultet s visokim prosekom, ostavili su me na međunarodnom pravu da budem asistent. Kad sam primala diplomu, rekla sam sebi: „Nedo, pa ti si stvarno čudo. Sad treba da okačiš mikrofon o klin i da lepo negde radiš kao ambasador.“ Nisam otišla u diplomatiju, ali jesam postala ambasador svoje zemlje zahvaljujući muzici koju pevam - zaključila je pevačica.

3. DJ Krmak

Jedno od najvećih iznenađenja je pevač Goran Žižak, poznatiji kao DJ Krmak. Godinama gradi muzičku karijeru na neobičan i autentičan način, a zaštitni znak mu je šarena kosa.

Iako intrigira javnost zbog svoj ekscentričnog ponašanja, malo ko zna da je upravo on najobrazovaniji - ima završena, čak, tri fakulteta: Pravni, Filozofski i Pravoslavni bogoslovski.

DJ KRMAK
foto: Printscreen Youtube/ Happy Tv

Pre toga je uspešno završio osnovnu i srednju školu, međutim u javnosti nikada nije pričao o svojim diplomama.

4. Suzana Mančić

Suzana je završila osnovnu školu „Đura Strugar“ i Petu beogradsku gimnaziju. Uvek je bila jedan od najboljih učenika u razredu. Uporedo je išla u srednju baletsku školu „Lujo Davičo“ i želela je da postane balerina, ali ruski pedagog joj je rekao da je previše krupna i da bi trebalo da trenira košarku.

Pred kraj gimnazije je postala članica muzičke grupe "Trag "sa kojom je snimila ploču i nastupala na koncertima i festivalima. Nakon toga je upisala Pravni fakultet, koji je zbog estradne karijere, završila posle deset godina. Tokom studija se zaljubila u jednog od direktora Energoinvesta sa kim je živela u Kuvajtu.

1 / 5 Foto: preentscreen/Instagram

Preko noći je postala velika zvezda, ali nije dozvolila da je popularnost promeni, a odustajanje od fakulteta nije dolazilo u obzir.

5. Zdravko Čolić

Zdravko Čolić studirao je u bosanskoj prestonici.

Miljenik ženskog dela publike diplomirao je na Ekonomskom fakultetu, ali je, na sreću mnogobrojnih obožavateljki, ipak odlučio da mu pevanje bude primarni poziv.

Zdravko Čolić
foto: ATA Images

6. Nada Obrić

Nada Obrić započela je muzičku karijeru 1971. još kao student Pravnog fakulteta u Sarajevu. Bavljenje pevanjem njeni roditelji su shvatali kao hobi i dodatni posao. Zato je Obrićeva odmah po sticanju diplome pravnika prihvatila posao u opštini Centar u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, gde je radila punih 11 godina.

- Radila sam kao pravnik i, bez lažne skromnosti, bila sam veoma uspešna u tome. Čak sam rešavala i sporove, kao sudija, između ljudi. Tada je tako bilo. Nisam imala nijedan problem zbog toga što sam bila poznata pevačica, kolege na poslu nisu obraćale pažnju na to. Mada, moram da priznam da je u početku bilo negodovanja "kako će ona da radi kad peva, da li će postići na poslu" i tome slično - prisetila se Nada u emisiji "Iz profila".

Nada Obrić
foto: Kurir / Marina Lopičić

7. Milena Popović

Milena Popović je rođena u Kosovskoj Mitrovici, a odrasla je u radničkoj, patrijarhalnoj porodici. U rodnom gradu završila osnovnu i srednju školu, kao i fakultet - diplomirala je na Filozofskom fakultetu istoriju umetnosti. Uža specijalnost joj je nacionalna srednjovekovna istorija umetnosti. Doktorske studije je upisala na Univerzitetu Megatrend u Beogradu. Bila je asistent na Akademiji umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. Predavala je istoriju umetnosti vajarima, grafičkim dizajnerima i slikarima.

1 / 8 Foto: Printscreen Instagram / milena_bogdan

8. Miloš Bojanić

Miloš Bojanić je rođen u Bijeljini, a odrastao je na selu gde je naučio da radi mnoge poslove. Uprkos tome, po završetku osnovne škole se preselio u Novi Sad gde je radio kao fizički radnik. Vanredno je upisao i završio srednju Saobraćajnu školu i time dobio posao saobraćajnog inspektora. Cilj mu je bio da diplomira, pa je upisao Saobraćani fakultet u Novom Sadu.

Ubrzo nakon sticanja diplome postao je direktor Gradskog preduzeća „Parking“. Uporedo sa tim se bavio muzikom, ali se prekretnica dogodila tek 1985. godine. Shvativši da može lepo da živi radeći ono što voli, napustio je posao i potpuno se posvetio pevanju.

Miloš Bojanić
foto: Kurir / Dragan Kadić

9. Adil Maksutović

Vlasnik nekih od najemotivnijih balada, može se pohvaliti fakultetskom diplomom.

Adil Maksutović je po struci diplomirani kriminolog, a ovo zvanje stekao je na Kriminalističko-policijskoj akademiji. Pevač smatra da je obrazovanje veoma važno, pa se pisalo i o tome da je poželeo da se dodatno edukuje, te je upisao i Pravni fakultet.

Ana Ramadanovski, Adil Maksutović
foto: Kurir / Zorana Jevtić

10. Marko Bulat

Osim toga što je zaljubljenik u serijal filmova “Ratovi zvezda”, folk pevač Marko Bulat ima još jednu strast – oslikavanje ikona.

Marko Bulat
foto: Prntscreen Instagram / Marko Bulat

Izrada ikona jedan je od njegovih omiljenih hobija, što i ne treba da čudi, budući da je diplomirao likovnu umetnost na Akademiji Srpske pravoslavne crkve za umetnost i koncervaciju.

11. Zorica Brunclik

Pevačica narodne muzike Zorica Brunclik ima pregršt hitova koje su nezaobilazni deo svakog slavlja, a njene pesme slušaju sve generacije. Ipak, njena publika bi bila uskraćena za vanvremenske hitove da je pevačica odlučila da se bavi svojim primarnim zanimanjem.

Zorica Brunclik
foto: PrintscreenJutjub/ RTS Šou program - Zvanični kanal

Zorica je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Nišu, a pokušala je da upiše i Pravni fakultet.

Sa druge strane, neke od naših najvećih zvezda koje haraju širom regiona, a mnoge od njih imaju mesecima unapred zakazane nastupe i svuda po inostranstvu jedva imaju završenu i srednju školi, poput: Jelene Karleuše, Lepe Brene, Dragana Mirković. Međutim, ima i onih koji su ostali i na osnovnoj, te se često piše o tome kako trenutno najtraženija mlada pevačica Aleksandra Prijović ne može da se pohvali zavidnim formalnim obrazovanjem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs