DOK SU JE DRUGI SANJALI ZBOG NESTVARNE LEPOTE, BEOGRADSKI PLEJBOJ JOJ JE NAŠAO MANE: Juga je zanemela kad se UBILA

Nikica Marinović iz Dubrovnika je najlepša žena ikada sa naših prostora

Celebrities
09:57h Autor:
DOK SU JE DRUGI SANJALI ZBOG NESTVARNE LEPOTE, BEOGRADSKI PLEJBOJ JOJ JE NAŠAO MANE: Juga je zanemela kad se UBILA
Foto: ÂTopFoto / Topfoto / Profimedia

Još kao srednjoškolka,koja nije bila ni punoletna, Nikica Marinović je osvojila čitav svet svojom lepotom.

Bila je prva Jugoslovenka na izboru za Mis sveta 1966. godine, a titula najlepše joj je izmakla samo iz tadašnjih političkih razloga - jer je došla iz zemlje komunističkog bloka. Svakako, njen uspeh nijedna devojka sa ovih porstora nije nadmašila do danas.

Dubrovčanka je bila predstavnica ondašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u Londonu. Iako se na takmičenju našla sasvim slučajno, bez ikakvog prethodnog iskustva u svetu modelinga, pošlo joj je za rukom da očara planetu svojim izgledom. Zvanično nije osvojila kurnu, ali po mišlljenju mnogih kao da jeste.

Jugoslavija je danima brujala je o tome ko je Jugoslovenka koja je osvojila drugo mesto i postala prva pratilja Indijke Reite Farije. Naiime, u vreme kada se organizovao izbor za Mis Jugoslavije, ženski nedeljnik “Bazar” preuzeo je organizaciju. Međutim, glavna urednica nije bila zadovoljna prijavljenim kandidatkinjama.

Zato je odlučila da sama krene u potragu za anonimnim devojkama. Srela je Nikicu Marinović, tada još uvek maloletnu učenicu dubrovačke Ekonomske škole. Jedva je uspela da ubedi njene konzervativne roditelje da je puste da učestvuje, a upravo je ona ostavila za sobom sve druge jugoslovenske lepotice, a onda i najlepše iz celog sveta.

Nikica se posle trijumfa na izboru za Mis sveta preselila u Beograd. Prepričavalo se kako je odbila slavnog fil­­mskog producenta Dina de Laurentisa, koji joj je nudio ispunjenje holivudskog sna. Nije želela da se oproba u glumačkoj profesiji, jer je smatrala da nema talenta za to, te mu je upravo tako i objasnila zašto odbija ponudu.

Sad druge strane, ne postoji naslovnica koju nije krasilo njeno prelepo lice. Godinama je čitateljkama delila savete o modi i lepoti. A svojom posebnom harizmom i energijom, ali i skromnošću, uspevala je da zavede svakog koga bi srela.

Ljubav sa Vukom Vučom

Nikica u početku nije želela ni da čuje za ovog književnika i reditelja. Spekulisalo se kako se ovaj književnik žalio prijateljima da su sve žene pre ove manekenke bile tek obična razonoda, a da je ona jedina koja mu je zarobila srce.

Ipak, upornost i udvaranje dugo godinu dana dali su rezultata, pa je par na koncu svega nakon kratkog zabavljanja razmenio bračne zavete, a kasnije su dobili i sina Đorđa, koji je danas arhitekta i radi i živi u Americi.

Posle pet godina usledio je razvod, a Vučo je umeo da prokomentariše da je to bio pogrešan izbor.

"U prvi mah sam mislio da sam našao ženu s kojom ću provesti čitav svoj život. Već posle nekoliko meseci našeg braka uvideo sam da sam opet pogrešio. U to su me uverile njene diskusije s našim prijateljima koje su se uglavnom odnosile na književnost i slikarstvo... U svim tim diskusijama Nikica je vodila glavnu reč. Međutim, vremenom sam shvatio da ona nije pročitala nijednu knjigu već je samo znala naslove istih", rekao je jednom prilikom u ispovesti koju je objavio stari erotski magazin "Čik" 1972. godine.

Kasnije je Vučo priznao da se već tokom braka sa Nikicom zaljubio u drugu ženu i sa njom otpočeo aferu, a radilo se ponovo o pravoj lepotici - misici i glumici Milji Vujanović.

Nikica Marinović
foto: PrintscreenJutjub/ British Pathé

Po drugi put, Nikica je sudbonosno “da” izrekla čuvenom reditelju Zdravku Šotri, a iz njihove ljubavi se rodio sina Marko. Ali i taj brak je doživeo krah 1980. godine.

Nikica se potom poptuno posvetila vođenju butika u Knez Mihailovoj u kojem bi neretko bivala gužva, jer su mnogi dolazili samo kako bi je možda videli.

Odjednom joj se gubi svaki trag, posebna lepotica je na pragu sedme decenije prekinula kontakt i sa bliskim prijateljima, vodila je život daleko od očiju javnosti. Glasine da se bori sa depresiojom i da posećuje psihijatrijske ustanove su bile sve jače.

Nikica Marinović
foto: ÂTopFoto / Topfoto / Profimedia

Iako to niko nije mogao ni da pretpostavi, kao bomba odjeknula je strašna vest 11. novembra 2008. godine, a Nikica se ponovo se našla na naslovnicama - iz najstrašnijeg mogućeg razloga.

Popila je smrtonosnu dozu tableta za spavanje ne ostavivši za sobom oproštajno pismo ni poruku iz koje bi se moglo zaključiti zašto je izvršila samoubistvo u 61. godini. Cela Jugoslavija je patila ta njenim tragičnim odlaskom, a Nikicina lepota nikad nije pala u zaborav.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs