LEGENDARNA ODRI HEPBERN JE ŽALILA ZBOG "ŽIVOTNE PREKRETNICE": A nosila je epitet prave dive i najlepše žene svog vremena

Zbog ovoga je na kraju zažalila poznata glumica i jedna od najvećih dama zlatnog doba Holivuda.

Celebrities
Autor:
LEGENDARNA ODRI HEPBERN JE ŽALILA ZBOG "ŽIVOTNE PREKRETNICE": A nosila je epitet prave dive i najlepše žene svog vremena
Foto: Profimedia

Glumica Odri Hepbern se smatra ikonom elegancije i divom iz zlatnog doba Holivuda. Njena izuzetna karijera ostavila je neizbrisiv trag u umetnosti filma.

Bila je kraljica među glumicama, rođena je u Belgiji 4. maja 1929. godine kao jedino dete baronice Ele van Hemstre i engleskog bankara Džozefa Viktora Enthonija Rastona. Od najranijeg detinjstva učili su je bontonu, a majka joj je govorila kako njeno najjače oružje treba da budu ženstvenost i osmeh.

Odri Hepbern, Vilijam Holden
foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Stoga ne treba da čudi to što je važila za jednu od najlepših žena i najvećih dama svog vremena i stekla epitet prave dive.

Slavu je stekla 1950-ih i 1960-ih, osvajajući srca publike širom sveta svojom gracioznošću, lepotom i svestranim glumačkim veštinama.

Filmovi poput Praznika u Rimu (Roman Holiday), za koje je osvojila Oskara, Sabrina i Doručak kod Tifanija (Breakfast at Tiffany’s), pokazali su njen raspon i dubinu njenih izvedbi.

Odri Hepbern
foto: Profimedia

Uprkos dugoj i uspešnoj karijeri, Odri je dugo žalila zbog filma „Životna prekretnica“ (The Turning Point) iz 1977. godine u režiji Herberta Rosa.

Režiser je u ovoj drami zaronio u svet njujorškog baleta upoređujući živote dve balerine – DiDi Rodžers, koja je odustala od baleta da bi se posvetila porodici, i Eme Džeklin, koja je ceo život posvetila baletu. Inspiracija za scenario bile su balerine Izabel Mirou Braun i Nora Kej.

Odri je bila prvi izbor za ulogu Eme Džeklin, ali do 1977. glumica je polako počela da se udaljava od filmske umetnosti jer je bila fokusirana na porodični život i humanitarni rad.

U početku nije bila zainteresovana za film, posebno kada je čula da će glumiti uz Grejs Keli, kojoj je ponuđena uloga DiDi.

Odri Hepbern
foto: Profimedia

Nakon što je Grejs Keli odbila ulogu zbog kraljevskih dužnosti u Monaku, Hepbern je odlučila da ne želi da se pojavi u „Životnoj prekretnici“, zbog čega je kasnije zažalila.

Umesto nje, ulogu Eme dobila je En Benkroft, dok je DiDi oličila Širli Meklejn.

„Životna prekretnica“ osvojila je opšte priznanje kritike, a na dodeli Oskara dobila je čak 11 nominacija, uključujući i jednu u kategoriji najboljeg filma, prenosi Danas.rs

Odri Hepbern
foto: Profimedia

Odri Hepbern preminula je 20. januara 1993. godine, sahranjena je u Švajcarskoj gde joj brojni obožavaoci i poštovaoci njenog lika i dela i danas svakodnevno ostavljaju cveće na grob.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs