INTRIGANTNI DETALJI IZ ŽIVOTA FATALNE KREATORKE: Genijalna Šanel je volela aristokratiju i bila dvostruki AGENT godinama

Imala je kodno ime kao nacistički agent i živela onako kako je želela uprkos svim problemima u kojima se našla.

Celebrities
16:14h Autor:
INTRIGANTNI DETALJI IZ ŽIVOTA FATALNE KREATORKE: Genijalna Šanel je volela aristokratiju i bila dvostruki AGENT godinama
Životna priča Koko Šanel, Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Modna ikona i najuticajnija dizajnerka svih vremena, Koko Šanel, imala je izuzetno interesantnu prošlost i život prepleten kontroverzama.

Sve vreme okupacije Francuske, provela je u hotelu Ric sa nacističkim rukovodstvom. Bila je ljubitelj aristokratije, milionera i nacista.

Vraćajući se u Pariz samo dva meseca nakon nacističke invazije, zatekla je potpuno drugačiji grad od onog u kojem je pokrenula svoju svetski poznatu modnu kuću.

Trupe su se spuštale niz ulice a ulični natpisi su sada bili na nemačkom jeziku. Čak je i njen dugogodišnji dom - raskošan apartman u hotelu Ritz - preuzeo Hitlerov vrhovni štab.

Koko Šanel
foto: Profimedia

U avgustu 1940. mnogi su Parižani su pobegli iz okupiranog glavnog grada. Koko je bila među njima, ali nije dugo mogla da podnese da se drži podalje od grada koji je toliko volela,

Pa što ako je na Ritzu visila zastava sa kukastim krstom i hotel je pun visoko rangiranih nacista? Odlučila je da nastavi život onako kako ona želi pa se smestila u tri manje sobe ovog luksuznog hotela.

Ona je bila dobra prijateljica Vinstona Čerčila, kojeg je poznavala još od 20-ih godina. Jednom prilikom je čak plakao na njenom ramenu skrhan emocijama nakon abdikacije britanskog kralja Edvarda VIII. 1936.godine.

Koko Šanel
foto: Frank Rust/ANL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Odlučila je da ostavi otvoren i svoj butik gde su nacisti dolazili da kupuju ćuveni Chanel 5 za svoje devojke, iako je među prvima zatvorila svoju modnu kuću.

Nakon nekoliko meseci započela je vezu s visokim nemačkim oficirom. Zvao se Hans Ginter fon Dinklage. Nije mogla odoleti naočitom muškarcu, ili ga odbiti samo zato što je nacista. Bio je visok, zgodan i atletski građen. Pre nego su započeli vezu ona ga je zamolila da joj spasi omiljenog nećaka koji je završio u logoru za ratne zarobljenike. On je to i učinio.

Dok su se družili, bili su diskretni i nenametljivi i izbegavali su odlazak u poznate restorane gde su nacisti povremeno vodili svoje francuske devojke.

Ako joj je i palo na pamet da će je Francuzi prozvati 'saradnikom okupatora' nije je previše zabrinjavalo, međutim, francuski Pokret Otpora ju je posmatrao.

U rano jutro 1941, dva pripadnika otpora upala su u njen apartman. Odveli su je na tajnu lokaciju i ispitivali o njenoj vezi sa nemačkim oficirom.

Upozorili su je da bi mogla upasti u velike probleme ukoliko ne promeni ponašanje. Pretili su joj čak i smrću.

Koko Šanel
foto: Profimedia

Ali nisu uspeli da je zastraše. Ona je samo slegala ramenima, potom se vratila u Ritz i nije odustala od svog 13 godina mlađeg plavokosog arijevskog ljubavnika. Koliko god da je volela Francusku niko, pa ni Pokret otpora - nije mogao da joj govori kako da živi svoj život.

Kada su saveznici oslobodili Francusku 1944, njen ljubavnik je pobegao. Hteo je da je povede sa sobom, ali je ona odbila.

Pokret Otpora je odveo naciste pred svoj komitet, koji je odlučivao o sudbini onih koji su sarađivali sa nacistima. Puštena je nekoliko sati kasnije.

Pravo je čudo je da je slavna dizajnerka uspela tako lako da se izvuče, a i dan-danas se ne zna ko ju je i šta zapravo spasao. Mogao je to biti Čerčil.

Hiljade drugih Francuskinja optuženih za "horizontalnu saradnju", tj. spavanje sa neprijateljem nisu prošle tako glatko. Obrijali su im glave, skinuli ih, namazali katranom i tako su morale šetati gradom, dok su ih drugi gađali kamenjem, udarali, tukli, pljuvali, a neke čak i ubili.

Koko Šanel
foto: AP

Prema nekim drugim objavljenim dokumentima Koko je bila nacistički špijun. Regrutovala ju je nacistička obaveštajna jedinica Abvehr i dodelila joj broj F-7124. Takođe, dobila je i kodno ime - Vestminster - zbog njene afere sa Vojvodom od Vestminstera koju je imala dvadeset godina ranije.

Nacistički dokumenti, koji su poslužili za jedan francuski dokumentarac, potvrđuju ono o čemu se godinama nagađalo.

Nakon završetka rata francuska Vlada je tvrdila da su se brojna poznata lica pridružila Pokretu otpora ili da su u najmanju ruku bojkotovali naciste, ali sada se čini da su stvari bile sasvim drugačije.

"Otkrića o Koko Šanel dokazuju da su tvrdnje o bojkotu nacista bile lažne", rekao je istoričar Henri Gidel.

Koko Šanel
foto: Hatami / Shutterstock Editorial / Profimedia

Povodom veze između Šanel i nacista oglasio se i američki istoričar Hal Von.

"Šanel nije verovala ni u šta drugo osim u modu. Verovala je u svoju odeću i posao, a Hitler i nacisti uopšte nisu bili zainteresovani za nju", rekao je on i dodao da joj samo bilo potrebno da bude bliska izvoru moći, koji su nacisti imali u to vreme.

Njen ljubavnik Hans Ginter fon Dinklage bio je šef špijunskih operacija u Francuskoj tridesetih godina prošlog veka. Britanske tajne službe znale su da je Šanel bukvalno "skočila u krevet neprijatelja" jer im je jedan čovek ispričao sve o njenim sastancima u Berlinu.

Prema tim dokumentima ona je nakon rata zaista otišla sa svojim nacističkim ljubavnikom. Pobegli su u Šajcarsku. Zauvek se vratila u Pariz 1954. i živela je u Ritzu sve do svoje smrti sedamnaest godina kasnije, prenosi 24sata.hr

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs