PORODILA SE PRINCEZA DANICA KARAĐORĐEVIĆ: Na svet je donela devojčicu kojoj su dali staro srpsko ime MOĆNOG ZNAČENJA

Kraljevski par je podelio lepe vesti na društvenim mrežama!

Celebrities
Autor:
PORODILA SE PRINCEZA DANICA KARAĐORĐEVIĆ: Na svet je donela devojčicu kojoj su dali staro srpsko ime MOĆNOG ZNAČENJA
Porodila se princeza Danica Karađorđević, Foto: Kurir / Nemanja Nikolić

Princeza Danica Karađorđević je na svet donela ćerku koja je ponela jedno od najlepših srpskih imena. Supruga našeg princa Filipa se danas porodila i ponosni roditelji su na svom instagram profilu podelili ovu radosnu vest sa svojim pratiocima.

Posle abdikacije princa Petra Karađorđevića, njegov mlađi brat Filip poneo je titulu princa naslednika. Novi naslednik srpske krune, koji je od 2017. godine u braku sa Danicom, ćerkom slikara Milana Cileta Marinkovića, nezvanično nosi epitet „princ iz komšiluka”, budući da sa suprugom i sinom živi kao sav običan svet.

Princeza Danica, Princ Filip Karađorđević
foto: Kurir / Dragana Udovičić

"Njihova Kraljevska Visočanstva Naslednik Princ Filip i Princeza Danica sa zadovoljstvom objavljuju rođenje svoje ćerke princeze Marije u nedelju, 05. novembra 2023. godine u 12:31 č. Beba je teška 4,060 kg i dugačka je 55 cm. Mama i beba se osećaju dobro.

Princeza Marija je drugo dete Prinčevskog para i prva princeza rođena u direktnoj naslednoj liniji Kraljevske porodice Karađorđević nakon princeze Jelene (r. 1884), ćerke Kralja Petra I i Kneginje Zorke. Nj. K. V. Princ Naslednik Filip, Princeza Danica i njihov sin Princ Stefan žele svima da se zahvale čestitkama i lepim željama," piše u njihovoj objavi.

Žensko ime Marija kao pravo "biblijsko ime" veoma je zastupljeno u svim hrišćanskim zemljama, ali je i u drugim varijacijama rasprostranjeno i po ostatku nehrišćanskog sveta. Ovo žensko ime je toliko smatrano svetim zbog velikog poštovanja prema Bogorodici. U 15. veku čak bilo i zabranjeno da se daje deci kao krsno ime, a umesto toga je bilo korišćeno kao simbol.

Prema novijim tumačenjima, Marija je izvedeno od egipatske reči “mry”, što znači "voljena", "žena koju Bog voli", "čistota", "duboka ljubav", odnosno “od Boga voljena”, prenosi Hellomagazin.rs

Mladi bračni par skućio se na Vračaru, u blizini Daničinih roditelja, sa kojima se odlično slažu i koji im pružaju bezuslovnu podršku. Njihov jedinac Stefan, koji je rođen 2018. godine, pohađa državni vrtić, a Filip i Danica često se mogu videti kako se igraju sa dečakom u obližnjem parku.

"Privatno, fokusirana sam na iste obaveze koje ima većina žena u Srbiji, jer sam supruga i majka. Živim u skladu sa vrednostima koje zastupam. Porodica je osnov, usidrenje, blago i ljubav. Sva naša pažnja fokusirana je na sina, a najsrećniji smo kada u smiraj dana zajedno prošetamo ulicama Vračara ‒ otkrila je jednom prilikom princeza Danica Karađorđević, koja je prilično vešta i u kuhinji.

Danica Karađorđević, Princ Filip Karađorđević
foto: Kurir / Dragana Udovičić

"I Filip i ja volimo da kuvamo, uživamo u otkrivanju novih recepata i isprobavanju raznih aromatičnih začina. Zdravo se hranimo, a njih dvojica se najviše obraduju kad pripremim ribu, uz koju ide salata sa nekoliko vrsta povrća."

Filip i Danica Karađorđević, u skladu sa svojim statusom, angažovani su na negovanju tradicije i porodičnih vrednosti, a u poslednje vreme posvetili su se i podizanju ekološke svesti stanovnika Srbije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs