NJU JE OBOŽAVAO, RODILA MU 2 DECE I ZBOG MNOGIH NEVERSTAVA OSTAVILA: Priznao je greh, pa oženio 20 GODINA MLAĐU lepoticu

Rade Šerbedžija je veliki gospodin i šarmer kako na sceni, tako i u privatnom životu. A njegovoj harizmi nije odolela ni 20 godina mlađa dama.

Celebrities
11:57h Autor:
NJU JE OBOŽAVAO, RODILA MU 2 DECE I ZBOG MNOGIH NEVERSTAVA OSTAVILA: Priznao je greh, pa oženio 20 GODINA MLAĐU lepoticu
Kako je Rade Šerbedžija osvojio 20 godina mlađu ženu?, Foto: ATA Images

Svetski, a naš glumac Rade Šerbedžija ostvario je impresivne uspehe u dosadašnjoj glumačkoj karijeri, a njegovom radu se dive mnogi cenjeni umetnici. Neospornim talentom i trudom utabao je put do scena u mnogim zemljama u inostranstvu i velikih priznanja, ali nikada nije zaboravio svoje korene.

A u vikendu za nama porodica čuvenog Šerbedžije imala je veliki povod za slavlje! Ponosni tata je udao ćerku Ninu, koji nije mogao da obuzda emocije dok ju je vodio do oltara, čvrsto je držeći za ruku.

Nina je svom dugogodišnjem partneru, inače našem glumcu Filipu Đuriću obećala večnu ljubav pred Bogom, a ceremonija i slavlje se odigralo u Novom Sadu. Sreću nije krila ni mama Lenka, koja se sve vreme veselila.

Radetov životni put

Rođen je 27. jula 1946. godine u srpskoj porodici u ličkom selu Bunić, kod Titove Korenice u današnjoj Republici Hrvatskoj. Otac Danilo je pred raspad Jugoslavije bio šef Udbe u Vinkovcima,odakle se sa suprugom Stanom sklonio u Srbiju 1991. godine.

Detinjstvo je proveo u Sloveniji, u Vinkovcima, gde je završio i gimnaziju, a potom je diplomirao 1969. na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Zagrebu. Nakon završetka studija ubrzo je dobio angažman u zagrebačkom dramskom pozorištu "Gavela".

Nadaren, posebne glumačke tehnike, i racionalan i temperamentan, sugestivan, vrsne dikcije, s lakoćom izvodeći i fizički najteže scene, pokazao se raznim žanrovima, i u pozitivnim i u negativnim likovima. Prva filmska uloga bila mu je u ostvarenju "Iluzija" 1967. godine, a kao glavni lik na platnu se pojavio u "Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata". Upravo ona mu je uvrstila među najbolje i najpersmektivnije mlade jugoslovnske glumce kojima je predviđana blistava karijera.

Najuspešnija filmska godina za Šerbedžiju je verovatno bila 1986, kada mu dve uloge u filmovima dobijaju titulu najuspešnijih na Pulskom festivalu: revolucionara koji se ne snalazi u poratnom vremenu u Večernjim zvonima Lordana Zafranovića (Zlatna arena) i radnika ogorčenog siromaštvom i životnim nedaćama u Snu o ruži Ž. Tadića (Velika povelja u Nišu).

Osvajanje Amerike

Kratko je živeo u Ljubljani, a onda se seli u Ameriku 1992. godine, gde posdiže izvanredan uspeh. Do tada je već imao iza sebe snimljenih osamdesetak filmova koji su pobrali pohvale širom bivše Jugoslavije, ali to je sve stavio po strani i krenup ispočetka na novom tržištu.

Proboj u svetske vode zadobio je filmom "Hanin rat" (1988) i "Pre kiše" (1994) Milča Mančevskog. Potom su usledile uloge u vodećim holivudskim filmskim ostvarenjima u filmovima "Svemirski kauboji", "Nemoguća misija 2", "Moćni Džo Jang", "Sneč". Radio je s mnogim velikim imenima kao što su Vanesa Redgrejv, Filip Nojs ili Tom Kruz, Stenli Kjubrik i Klint Istvud.

Anđelina Džoli, Rade Šerbedžija
foto: Twitter

Poznat je i po čitanju poezije, a i po pozorišnim predstavama. Pokrenuo je i novi teatar „Ulisis“

Nije hteo da bude glumac

Pre nekoliko godina Rade Šerbedžija je iznenadio publiku otkrićem da zapravo nije želeo da bude glumac, već rukometaš.

- To je jako smešna priča. Uvek sam želeo da budem rukometaš, fudbal je takođe bila moja velika strast. Planirao sam i da budem pisac, da se bavim književnošću, jer sam dosta tokom mladosti čitao, ali put me je odveo na drugu stranu. I dalje se bavim glumom, ali zbog ljubavi prema poeziji pišem pesme. Uzor mi je Arsen Dedić, njega sam obožavao i kad su bili najpopularniji Bitlsi - rekao je Rade.

Osvrnuo se i na današnja vremena za koja smatra da uopšte nisu laka.

- Današnje vreme ne može da se meri sa mojom mladošću, danas je mnogo teže, život je postao mnogo komplikovan. Ljudi su umorni i vrlo je teško mladim ljudima. Danas je sve postalo užasno brzo i žao mi je mladih ljudi, mada se oni odlično snalaze u celoj toj brzini - zaključio je

1 / 7 Foto: Profimedia

Prva velika ljubav i brak

Pripadnice lepšeg pola uvek su ga smatrale vrlo privlačnim muškarcem, a u prvi brak stupio je veoma mlad. Njegova izabranica Ivana Cerovac, koju je od milja zvao svojom balerinom, i on su imali jedva 23 godine.

Te 1969. godine, Rade je diplomirao na Akademiji, a Ivanka u Školi za ritmiku i ples. Bila je to prava, iskrena mladalačka ljubav, ali, mada su bili srodne duše, nije im bilo suđeno da njihov brak opstane.

Prve godine obeležili su i njihovi prvi profesionalni uspesi. Šerbedžija je brzo dobio angažman u gradskom pozorištu “Gavella”, a Ivanka je postala plesni koreograf u Zagrebačkom pozorištu mladih.

Dobili su dvoje dece - 1971. godine rodio im se sin Danilo, koji je ime dobio po Radetovom ocu, a dve godine kasnije i ćerka Lucija.

Međutim, kako je rasla Radetova slava, tako je kriza u braku postajala sve veća, a porodični dom je počeo da se urušava.

A čuveni glumac je baš kroz stihove priznao krivicu za krah te ljubavi. Naime, u pesmi "Hamlet mašina", koja je nastala 1992. godine, pisao je o "veš-mašini" koju je posle venčanja kupio svojoj voljenoj.

- Iskra ili Olimpija, tako se nekako zvala i uredno i vredno prala, zatim se već kod mojih prvih sitnih neverstava počela kvariti... - napisao je Rade.

Razveli su se 1987, a prvoj supruzi posvetio je i zbirku pesama u kojoj je napisao dirljive stihove: "od nas ništa nije ostalo osim dvoje odrasle dece koja nas svojim životima uveravaju da sve to nije bio tek san i privid".

Bivši supružnici ostali su prijatelji i posle razvoda i tako je ostalo sve do 2010. godine kad je Ivanka iznenada preminula od moždanog udara u 63. godini života.

Rade Šerbedžija, Lenka Šerbedžija
foto: ATA

Drugi brak sa mnogo mlađom damom

Rade je danas oženjen Lenkom Udovički sa kojom ima troje dece: Milicu, Ninu i Vanju. Otkako su se 1990. upoznali u Subotici, bilo je jasno da su stvoreni jedno za drugo. Venčali su se kada je on imao 43, a ona 23 godine.

Već nakon nekoliko dana su počeli da žive zajedno, a Lenka danas tvrdi da dugo nije htela nikome da prizna da je u vezi sa njim.

Rade Šerbedžija
foto: Profimedia

- Uvek su mi se sviđali muškarci koji su stariji od mene, koji imaju više životnog iskustva. Sve je išlo jako brzo, iako nisam očekivala da će prerasti u ljubavnu vezu - rekla je Udovički.

U skladnom braku su više od 3 decenije.

- S njom nikad nije dosadno. Lenka na moje koncerte ne dolazi jer ima tremu zbog mene, nema tremu kad glumim, ali kad pevam ima tremu... Hoću li se zbuniti, hoću li ispasti iz ritma, pa reko šta ako ispadnem iz ritma, ja pevam, oni me prate - zaključio je legendarni Šerbedžija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs