fatalna

JEDINA ŽENA BEZ OBLINA KOJA JE SVETU POKAZALA NEŠTO VIŠE: Bila je ljubomorna kao pas, a za starije muškarce FATALNA

Životna priča Džejn Birkin puna je turbulencija, a neodoljivo podseća na one filmske.

Celebrities
19:09h Autor:
JEDINA ŽENA BEZ OBLINA KOJA JE SVETU POKAZALA NEŠTO VIŠE: Bila je ljubomorna kao pas, a za starije muškarce FATALNA
Životna priča Džejn Birkin, Foto: Profimedia

Džejn Birnkin bila je jedna od omiljenoih dama Francuske, a uspela je da postane ikona stila. Pamtimo je po vanvremenskoj lepoti, simpatičnom razmaku između zuba i velikoj ljubavi sa Seržom Gejnzburgom. Suštinja njene seksepilnosti ležala je u čvrstom stavu koji je negovala.

Danas uveliko gazi 8. deceniju, ali uprkos moždanom udaru koji je preživela, nije izgubila vedrinu.

Zanimljivo je da je jedna od retkih Engleskinja koju su Francuzi prihvatili i zavoleli, a iz obe kulture uspela je da izvuče najbolje zbog čega je i postala jedna od najšarmantnijih žena. Krasio ju je stil koji se samo mogao videti na ulicama Pariza, dok je mnogima postala velika inspiracija.

Džejn Birkin
Džejn Birkinfoto: Profimedia

"I Engleskinje kao i Francuskinje imaju iste komade u osnovi, samo što Francuskinje od osnovnih umeju da naprave savršen, kul šik, a Britanke jedan užasan spoj. Uvek sam kao tinejdžerka uspevala da prepoznam sunarodnice u Parizu, jer Parižanka će izgled osvežiti ležerno zavezanom maramom i beretkom, a mi ćemo sve upropastiti sa grandž kačketom i košuljom oko struka visi kao obešena. Ali to ne znači da Engleskinje nemaju stil, samo da je njihov senzibilitet potpuno drugačiji.", rekla je ona u jednom intervjuu i dodala:

"Francuskinje imaju taj šik, a Engleskinje taj rustični seoski momenat. Pa setite se samo Džuli Endrus kako je stilizovana u trenč, ispod kog nosi svileni pidžama kostim a na nogama su joj gumenjaci. To je toliko engleski! Ali najvažnije, najbitnije od svega je samopouzdanje! Niko ne može da bude stilizovan ako nije samouveren."

Džejn je takođe bila prepoznatljiva po karakterističnim trepavicama, a tajna njihovog izgleda ležala je u slojevitom nanošenju maskare.

Džejn Birkin
Džejn Birkinfoto: Profimedia

Rođena je 14. decembra 1946. godine kao ćerka Dejvida Berkina, kapetana Britanske kraljevske ratne mornarice i glumice Džudi Kembel. Roditelji su nju, sestru i brata odgajali po strogim pravila kojih su morale da se drže. Otac ju je poslao na školovanje u internat na ostrvu Vajt, gde se nije najbolje osećala.

"Govore mi da sam dečko, a ne devojčica. Moram, moram, moram poboljšati grudi", pisala je u svom dnevniku u tom periodu.

Međutim, uprkos činjenici da nikada nije imala velike grudi - a mogla je, bila je jedna od naseksepilnijih i najzgodnijih žena. Zapravo je svetu pokazala da ženu ne čine samo obline već mnogo više od toga.

Magnet za ljubav

Na jednoj od zabava koju je organizovao filmski režiser Roman Polanski, upoznala je Džona Barija koji je tada imao 30 godina, a takođe je bio ostvaren u svakom smislu. Džejn je tada imala 17 godina i bila je zadivljena činjenicom da je od toliko devojaka Džon izabrao baš nju.

Nije joj smetalo što on iza sebe ima jedan propali brak, a ni to što su se njeni roditelji protivili toj vezi. Kad ju je zaprosio, pristala je bez razmišljanja i s 18 godina otišla pred oltar. Prvi meseci su bili idilični, ali vrlo brzo je shvatila da njih dvoje ipak nemaju toliko toga zajedničkog.

Džejn Birkin
Džejn Birkinfoto: Profimedia

"Odjednom sam puna energije, koju on nema. Jadnik. Govori mi da budem tiha, pa zatim plačem i osećam se glupo", žalila se Birkin u svojem dnevniku, priznavši da su problemi nastali i u krevetu.

"Imam 19 godina i osećam se tako staro. Jedno vođenje ljubavi, samo jedno, učinilo bi me tako srećnom, ali on nema vremena", pisala je.

Par se razveo 1968. godine, a dobili su i ćerkicu Kejt. Međutim, nakon razvoda, Džejn je na aidiciji za dramu "Slogan" upoznala 18 godina starijeg muzičara Serža Gensbura, koji je trebalo da bude njen partner u pomenutoj drami.

O ljubavi Džejn Birkin i Serža Gensbura se piše i danas. Kada su ona i Serž 1969. godine snimili legendarnu pesmu "Je T’Aime Moi Non Plus", Vatikan je zabranio zbog toga što je bila previše eksplicitna.

"On je bio veliki čovek. Ja sam samo bila lepa. Postala sam slavna samo zato što sam stenjala u ‘Je t’aime’, i po tome će me zauvek pamtiti", govorila je ona.

Strastveni i instinktivni,Serž Genzbur i Džejn Birkin su više puta bili protagonisti najsmešnijih svađa u Parizu. Jednom u baru Kastel, iziritirana saputnikom koji je preturao po njenoj ikoničnoj korpi u potrazi za najčudnijim i najsramotnijim predmetima koji se u njoj nalaze, Birkin se nije mogla suzdržati i na kraju mu je bacila kolač pravo u lice.

Shvativši bes Genzburga, odmah je shvatila da je za njegovo smirivanje potreban upečatljiviji gest: pa je odlučila da se baci u Senu. Prizor je ušao u istoriju, zajedno sa bluzom Iv San Lorena koja se zalepila za njeno telo. Sve se dobro završilo i njih dvoje su srećno otišli ​​kući hodajući ruku pod ruku, Birkin je to otkrila kasnije.

1 / 5 Foto: Profimedia

Ostavila ga je 1980. godine, uglavnom jer je on postao težak alkoholičar. Gensbur je bio izuzetno dominantan i nije se zamarao stvarima koje mu nisu bile bitne. Kada je Šarlot prerasla svoju kolevku, toliko da su joj noge virile iz nje, odbio je da kupi novi krevetić rekavši da je to nepotreban trošak.

Ujedno je Džejn sazrevala, više nije bila naivna dvadesetogodišnjakinja zaslepljena svetlima Pariza, a on je ostao isti – šarmantan i inteligentan muškarac, koji je svako veče neumereno pio i kupao se samo jednom mesečno. Kada je jedne noći osetio probadanje u grudima, odmah su posumnjali na srčani udar, a ona je prvo insistirala da opere noge, dok je on je razmišljao kako da javi u redakciju magazina France-Soir da pred bolnicu pošalju fotografa, piše Zadovoljna.rs

Džejn Birkin
Džejn Birkinfoto: Profimedia

"Više nisam ista. Odbijam njegovu snažnu ljubav, naređenja, superiornost", napisala je krajem sedamdesetih u svoj dnevnik.

Utehu je pronašla u naručju filmskog reditelja Žaka Doilona, šesnaest godina mlađeg od Serža. Pevač je gorko prihvatio njenu odluku. Nakon njihovog raskida napisao je neke od svojih najlepših pesama, ali je i njena filmska karijera procvetala, a paralelno je postajala i sve cenjenija pevačica.

Džejn Birkin
Džejn Birkin foto: Profimedia

U vezi s Doilonom je 1982. dobila ćerku Lu, danas popularnu glumicu. Ubrzo se i pomirila sa Seržom, pa su se svi družili, a on ju je svih godina, iako je bio u vezi s glumicom Karolin fon Paulus, pokušavao suptilno nagovoriti da mu se vrati. Možda bi se ona na to s vremenom i odlučila, ali je muzičara, strastvenog pušača, kojem ni pet kutija cigareta dnevno nije bilo dovoljno, 2. marta 1991. pogodio srčani udar.

Džejn Birkin
Džejn Birkinfoto: MARCUS BRANDT / AFP / Profimedia

U septembru 2021. objavljeno je da je Džejn preživela moždani udar od kog se uspešno oporavila. Danas živi u Parizu i redovna je gošća Nedelje mode, humanitarnih događaja, a povremeno čak peva i na koncertima. Porodica joj je važan oslonac i mnogo vremena provodi sa unucima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs