SA SAMO 10 GODINA DAVALI SU JOJ DROGU DA BI BILA MRŠAVA: Onog momenta kada ju je sahranio, muž je pokazao pravo lice

Nakon godina depresije i zavisnosti, filmska legenda Džudi Garland umrla je od predoziranja barbituratom u Londonu u 47. godini 22. juna 1969. godine.

Vip priča
12:04h
SA SAMO 10 GODINA DAVALI SU JOJ DROGU DA BI BILA MRŠAVA: Onog momenta kada ju je sahranio, muž je pokazao pravo lice
Foto: Profimedia

"Ne želim da sebe doživljavama kao tragičnu figuru," rekla je jednom Džudi Garland, ali istina je da je tragično završila onaj momenat kada je odlučila da sebi oduzme život u 47. godini.

"Ponekad se osećam kao da živim u mećavi", rekla je jednom. Zaista, bol, zavisnost i sumnja u sebe bili su poznati Garlandu kao i njenoj voljenoj publici - posebno pred kraj njenog života.

Na kraju, Džudi Garland je umrla od predoziranja barbituratom u kupatilu 22. juna 1969. Ali sve ono što je prethodilo smrti Džudi Garland seže decenijama u njeno detinjstvo.

Džudi Garland
foto: Profimedia

Džudi Garland kao dečija zvezda

Čak i kao uspešna mlada glumica, Džudi Garland se borila sa emocionalnim problemima i zloupotrebom supstanci.

Detinjstvo Džudi Garland izgledalo je kao da je moglo biti istrgnuto iz filma mnogo mračnijeg od veselih filmova pun nade u kojima je obično glumila.

Rođena kao Frensis Gam u vodviljskoj porodici, Garland je imala klasičnu majku iz šou biznisa. Etel Gam je često bila kritična i zahtevna. Navodno je bila prva koja je svojoj ćerki dala tablete kako bi ona bila "živahnija" - i spustila je nakon toga - kada je imala samo 10 godina.

Džudi Garland
foto: Profimedia

Nažalost, zavisnost od supstanci je brzo postala glavni deo glumičinog života. Amfetamini su bile jedne od prvih supstanci koje je dobila od studija kako bi "živnula" pred kamerama.

Filmski studio ju je ohrabrivao da ih koristi, kao i cigarete i pilule za suzbijanje apetita. Dok je bila još dete, Džudi je bila na dijeti koju je činila pileća supa i crna kafa a sve kako bi "fizički držala korak sa savremenim glamuroznim devojkama."

Jedan direktor studija joj je navodno rekao: „Izgledaš kao grbavac. Volimo te, ali toliko si debela da izgledaš kao čudovište."

Džudi Garland
foto: Profimedia

Naravno, ova vrsta zlostavljanja malo je doprinela samopouzdanju adolescentkinje. Dok je kao mlada glumila u nekoliko uspešnih filmova, takođe je počela da doživljava nervne slomove u svojim 20-im godinama.

Na kraju je pokušala samoubistvo najmanje 20 puta tokom svog života, kaže njen bivši muž Sid Luft.

Luft se kasnije prisećao: „Nisam razmišljao o Džudi kao o klinički bolesnoj osobi, ili o tome da je ona zavisnik."

Džudi Garland, Miki Dins
foto: Profimedia

Ali, Džudi je patila od mnogih zavisnosti. Uprkos usponima u karijeri 1940-ih i 1950-ih — uključujući njen popularni rimejk filma Zvezda je rođena — njene različite zavisnosti na kraju su je sustigle.

Do kasnih 1960-ih, Džudina zavisnost i emocionalni problemi su iscrpljivali ne samo nju, već i njene finansije.

"Ja sam kraljica povratka", rekao je Garland 1968. „Umoran sam od povratka."

Usred Garlandovih borbi u karijeri, London je takođe predstavljao možda najgori romantični period njenog života. U filmu Džudi upoznaje Mikija Dinsa na žurci i kasnije je iznenadi skrivajući se ispod poslužavnika za poslugu.

Džudi Garland
foto: Profimedia

Ali kao što film prikazuje, brak Garlanda i Deansa nije bio baš srećan. Navodno je uglavnom bio sa njom kako bi brzo zaradio i uzeo od nje malo slave.

Džudina ćerka Lorna Luft prisetila se da je na izlasku sa sahrane njene majke, Dins insistirao da njihova limuzina stane u kancelariju na Menhetnu. Shvatila je da on očigledno sklapao ugovor o knjizi - samo nekoliko sati nakon što je njegova žena sahranjena.

Dins i Garland su još uvek bili par kada ju je pronašao mrtvu u njihovoj kući u Belgraviji 22. juna 1969. godine.

Provalio je u zaključana vrata kupatila i otkrio Džudi kako leži na pločicama toaleta sa rukama koje su još uvek držale glavu.

Autopsija Skotland Jarda je zabeležila da je uzrok smrti Džudi Garland „trovanje barbituratom (kvinabarbiton) neoprezno samopredoziranje. Slučajno.”

Džudi Garland
foto: Profimedia

Mrtvozornik, dr Gavin Turston, pronašao je dokaze o cirozi jetre, verovatno zbog velike količine alkohola koju je Džudi konzumirala tokom svog života. Zbog istorije njenog drogiranja, mnogi kažu kako samoubistvo nije planirano, nego je glumica jednostavno uzela više nedozvoljene supstance nego što je to bilo dozvoljeno.

Džudina ćerka, Liza Mineli imala je drugačiju perspektivu. Osećala je da je njena majka umrla više od iscrpljenosti nego bilo čega drugog. Iako je Džudi Garland umrla kada je imala samo 47 godina, bila je iscrpljena dugom karijerom, uvek se osećajući kao da nikada nije bila dovoljno dobra.

"Mislim da se samo umorila. Život joj je bio napet kao žica. Mislim da nikada nije tražila pravu sreću, jer je uvek mislila da će sreća značiti kraj."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs