ŽENU OTERAO U SMRT, PA 2 MESECA POSLE NJENE SAHRANE DOBIO DETE S DRUGOM: Ovog čoveka krive za TRAGIČAN KRAJ čuvene dive

"Ja ne pišem pesme da bih bila poznata, pišem jer moram da napravim nešto dobro od nečega lošeg", bile su reči Ejmi Vajnhaus koje su između redovo otkrile mnogo o njoj...

Celebrities
13:12h Autor:
ŽENU OTERAO U SMRT, PA 2 MESECA POSLE NJENE SAHRANE DOBIO DETE S DRUGOM: Ovog čoveka krive za TRAGIČAN KRAJ čuvene dive
Blejk Fider-Silvi, Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ejmi Vajnhaus, britanska pevačica i tekstopisac, bila je jedna od najuticajnijih i najtalentovanijih muzičkih ikona svoje generacije. Opisivali su je kao mladu devojku sa starom dušom. Sa samo 2 albuma napravila je preokret na muzičkoj sceni. Svi su se divili njenom talentu i upečatljivom glasu, te i danas se slažu u jednom - takva umetnica se više ne rađa. Ali, kao da se sva nesreća obrušila na leđa, ove naizgled buntovne, a zapravo krhke devojke. Od Ejmi smo učili o iskrenosti, ljubav i bolu...

Rođena 14. septembra 1983. godine u Londonu, Vajnhaus je svojom nekonvencionalnom pojavom, snažnim glasom i emotivnim tekstovima osvojila srca miliona fanova širom sveta, a njeni hitovi vremeno postaju samo još popularnijji i slušaniji.

Ejmin muzički stil kombinovao je elemente džeza, soula, r&b-a i popa, čime je stvorila originalan zvuk koji je bio prepoznatljiv i jedinstven. Debi album "Frank", objavljen 2003. godine, doneo joj je kritički uspeh i nominacije za prestižne muzičke nagrade.

Ejmi Vajnhaus
foto: Profimedia

Međutim, pravi preokret u karijeri Ejmi Vajnhaus došao je sa njenim drugim albumom "Back to Black" iz 2006. godine. Ovaj album, koji je donosio kombinaciju retro zvuka sa savremenim tekstovima, postao je planetarni hit. Pesme poput "Rehab", "Back to Black" i "Love Is a Losing Game" postale su himne i obeležile su generaciju.

Pored svojih muzičkih dostignuća, Vajnhaus je često privlačila pažnju javnosti svojim turbulentnim privatnim životom. Borila se sa zavisnošću od droga i alkohola, što je često bilo prisutno u njenim pesmama i javnim nastupima. Njen otvoreni i iskreni pristup svemu bio je jedan od razloga zašto je bila toliko voljena i poštovana.

Buran brak

Problematični bivši suprug pokojne pevačice Ejmi Vajnhaus gostovao je u jutarnjem programu kanala ITV "Good morning Britain" u septembru i to baš na dan kada je Ejmi rođena. Tada je sve iznenadio priznanjem, da je to moguće, sve bi uradio "drugačije" u njihovom odnosu.

Ejmi Vajnhaus
foto: Profimedia

Blejk Filder-Sivil koji je s njom bio u braku dve godine, od 2007. do 2009. godine, priznao je kako je baš on u život pevačice doneo heroin. Mnogi njeni obožavatelji oduvek ga smatraju krivcem za njenu smrt.

On je bio inspiracija za njen veliki hit, singl "Back To Black" i celi istoimeni album. Filder-Sivil proveo je osam meseci u zatvoru 2008. godine, nakon što je na sudu priznao krivicu za ometanje sprovođenja pravde i teške telesne povrede koje je naneo vlasniku jednog paba.

- Tužno je ali želeo sam da poželim srećan rođendan Ejmi. Strašno je što ona nije ovde. Razmišljam o njoj neprekidno, mislio sam o njoj ujutro kada sam joj čestitao rođendan. Ona je bila moja najbolja prijateljica. Da nije bilo nekih stvari, mislim da bi ishod bio drugačiji. Njoj se sve prebrzo dogodilo. Bili smo mladi- ispričao je voditeljskom dvojcu, Suzani Reid i Benu Šepardu.

Dobro je poznato da su Blejka u javnosti oduvek smatrali glavnim krivcem za Ejmin pad u u zavisnosti o drogama i alkoholu. Ali, on sada uvereno govori kako i neki od njenih bliskih prijatelja i članova porodice "treba da odgovore na neka pitanja".

1 / 7 Foto: Profimedia

- To je jedan od razloga zbog kojih sam pristao da govorim danas. Mene okrivljuju i to je u redu. Ne mogu promeniti mišljenje i osećanja drugih oko toga. Ali, ja lično moram da prestanem da sam nosim taj teret. Nosim ga više od 10 godina - rekao je Blejk i dodao:

- Ja sam jedina osoba u celoj priči koja se smatra krivcem. Pokušao sam da kažem kako sam napravio neke ogromne greške. Ali, bio sam u 20-ima i zavisnik od droga. Nisam znao kako samog sebe da očistim, a kamoli nekog drugog.

Rekao je i kako su postojali razni interesi da Ejmi nastavi da nastupa, a njena krhkost bila je nit koja je ljude povezivala s njenim albumima, njenom muzikom.

Na pitanje voditeljke da li postoji šansa da uspostavi kakav-takav odnos s njenom porodicom, postoji li interes za to ili je to još uvek previše osetljiva tema za njih, priznao je kako je to nešto što mu se "stalno mota po glavi".

- Za njih ne mogu govoriti. Ali, u pravu ste. Uspeo sam nekako da izađem iz toga, čist sam neko vreme i kako se meseci pretvaraju u godine počinjete da se obnavljate, gradite se iznova. Ima trenutaka kada razmišljam ima li koristi od razgovora s njenom porodicom...Ima li šanse za neku vrstu pomirenja? Jer, svi smo je voleli.

Ejmi Vajnhaus
foto: Profimedia

Ejmi Vajnhaus i Blejk venčali su se 2007. godine u Majamiju, nakon dve i po godine veze prepune raskida i pomirenja. On je iza uva istetovirao njeno ime. Samo nekoliko meseci kasnije snimljeni su nakon žestoke svađe, kada su i krenule priče da su oboje uzimali heroin. Sledeće godine Blejk je završio u zatvoru zbog napada na vlasnika paba. Na dodeli Grremija, Ejmi ga je pozdravila rečima "za mog Blejka, zatvorenika". Neposredno nakon izlaska iz zatvora on je predao zahtev za razvod.

U maju 2011. godine, dva meseca nakon Ejmine smrti, dobio je sina Džeka, a u aprilu 2013. ćerku Lolu s tadašnjom devojkom Sarom Aspin.

Koncert u Beogradu

Tokom kratke izvođačke karijere, nije bilo neuobičajeno da Vajnhaus nastupa pod uticajem alkohola ili narkotika, svađa se sa publikom ili napusti binu usred koncerta.

- Turneja organizovana 2011. najavljena je kao preokret, jer su „čak i britanski tabloidi pisali da je nikad nije bolje izgledala i da je konačno sazrela u veliku divu - rekao je Sagor Mešković za BBC na srpskom i dodao da su pripreme za koncert Vajnhaus u Beogradu tekle besprekorno.

Ejmi Vajnhaus
foto: Profimedia

Mešković je, inače, godinama radio u organizaciji muzičkog festivala Egzit i velikih nastupa stranih izvođača u regionu

- Njen menadžment je stigao tri dana ranije, prošao sve protokole sa organizatorima, ali se na dan koncerta po njima videlo da se nešto dešava. Menadžment pevačice tražio je od organizatora da Ejmi ima potpuno ograđen prostor iza bine, a da ograde budu prekrivene crnim platnom - objašnjavao je on za "BBC".

Stigao je i zahtev da neposredno pred izlazak na binu, postavljenu na Donjem gradu na Kalemegdanu, svi napuste prostor iza scene, što, kako kaže, nije neuobičajeno jer su isto tražile i druge velike zvezde poput Madone, Robina Vilijamsa i grupa Seks Pistols.

Kao predgrupa poznatoj pevačici nastupili su bendovi iz regiona: Elemental, Bei the Fish i Zemlja gruva.

Ejmi Vajnhaus
foto: preentscreen/Youtube

- Sećam se bekstejdža, momenta kada je njen bend počeo da se penje na scenu, menadžera koji je unezvereno šetao i zabranjivao bilo kome da se približava bini", kaže pevačica Ana Radonjić, poznatija kao Zoe Kida iz grupe Zemlja gruva.

Meškoviću i dana smetaju razne neistinite priče.

Ejmi je krenula na binu u pratnji menadžera i direktora turneje, obojica dva fizički korpulentna čoveka za koja su mnogi posle pogrešno mislili da su njeno obezbeđenje. Posebno mi smeta što i dan danas neko misli da su oni nju mogli naterati na bilo šta. Zaboga, pričamo o punoletnoj britanskoj državljanki koju da su terali na bilo šta, sutra bi već bili uhapšeni.

Meškoviću je delovalo da je Ejmi dobro raspoložena na početku koncerta. Međutim, tokom izvođenja pesme "Just Friends", kojom je otvorila koncert, Ejmi skida cipele i seda na monitor.

Nekoliko pesama će izvesti samo prateći vokali, a ona će govoriti publici: „Imam najbolji prateći bend na svetu".

Usledili su zvižduci negodovanja, a po Meškoviću „kako je vreme odmicalo, revolt u njoj je nekako rastao". Duvačka sekcija je produžavala koreografske sekvence kako bi uneli dinamiku u nastup, seća se Zoe Kida.

Menadžment Ejmi Vajnhaus odabrao je Brajana Rašića za zvaničnog fotografa koncerta.

- Video sam da se nešto dešava, da nije dobro, ona je odradila taj nastup i otišla - seća se i dodaje:

- Njen menadžer Rej, koga dugo poznajem, rekao mi je da su je tokom beogradskog koncerta čuvali i pazili, da nije bila sama da bi mogla da naudi sebi. Ona je na bini imala nervni slom.

Beogradski koncert nije bio poslednje pojavljivanje Ejmi Vajnhaus u javnosti. Nastupila je kao podrška pevačici Dion Brumfild, kojoj je i bila kuma, u londonskom Raundhausu 20. jula 2011.

Ejmi Vajnhaus pronađena je mrtva samo tri dana kasnije. Preminula je u svojoj 27. godini života od posledica predoziranja alkoholom. Njena smrt šokirala je svet i ostavila je nenadoknadivu prazninu u muzičkoj industriji.

Ejmi Vajnhaus će ostati upamćena kao jedna od najvećih pevačica 21. veka, čije su emocije, autentičnost i neosporni talenat zauvek obeležili svet muzike.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs