Novine

U planu je ukidanje zabrane zapošljavanja u javnom sektoru

U Nemanjinoj 11 intenzivno rade na ukidanju ove mere i uvođenju nove prakse kojom će strogo kontrolisati zapošljavanje i plaćanje radnika iz državne kase

Vesti
11:28h Autor:
U planu je ukidanje zabrane zapošljavanja u javnom sektoru
Foto: Shutterstock

Vlada Srbije planira da ukine zabranu zapošljavanja u javnom sektoru, a da istovremeno uvede mehanizam kojim će strogo kontrolisati zapošljavanje po ministarstvima, školama, državnim institucijama, opštinama, piše Blic.

Iako je zabrana zapošljavanja, koja je na snazi već nekoliko godina, produžena i na 2019, u Nemanjinoj 11 intenzivno rade na ukidanju ove mere i uvođenju nove prakse kojom će strogo kontrolisati zapošljavanje i plaćanje radnika iz državne kase.

Kako saznaje “Blic”, Vlada i Međunarodni monetarni fond uveliko rade na novom mehanizmu zapošljavanja koji će morati da poštuje svaka služba i institucija u javnom sektoru, od domova zdravlja, preko centara za socijalni rad, škola i opština do ministarstava, a koji će zameniti dosadašnji Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih.

Novo zapošljavanje ili primanje u stalni radni odnos radnika sa ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, više neće biti uređeno zakonom.

Umesto dosadašnje Vladine komisije koje je kontrolisala ovaj proces, država će uvesti novi sistem koji će strogo kontrolisati baš svako primanje u radni odnos, njegove razloge, potrebe i način.

Jedna od ideja je da se ponovo uvede kadrovski plan koji je pre četiri godine postojao u ministarstvima i državnim organima, a koji bi značio precizno planiranje poslova i broja potrebnih ljudi, bilo da su u pitanju zaposleni na neodređeono, određeno ili po ugovorima o privremenim i poveremenim poslovima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs