U potrazi za boljim životom

Međunarodni dan migranata: U Srbiji boravi više od 4.500 izbeglica

Kako li je njima po snegu i minusu?

Vesti
Autor:
Međunarodni dan migranata: U Srbiji boravi više od 4.500 izbeglica
Foto: Profimedia

Međunarodni dan migranata, koji ove godine dočekujemo po velikom snegu i teškim vremenskim uslovima, pravi je trenutak da se zapitamo kako je izbeglicama i migrantima u tranzitu od njihovih starih do budućih domova, navode iz Info parka, te podsećaju na univerzalnost ljudskih prava, odnosno na pravo na dostojanstven život u normalnim uslovima.

Opasnosti koje su dominantne u 2018. godini jesu širenje lažnih vesti, fabrikovanje podataka, nasilje koje je učestalije na granicama Evropske unije, navode u saopštenju.

To, kako kažu, posebno važi za oko 40 miliona migranata koji su nedokumentovani i pokušavaju na sve načine da pronađu neki vid zaštite.

Nerešen status, međutim, kako navode, ne treba da podrazumeva uskraćena prava.

To je ove godine potvrđeno potpisivanjem Marakeškog sporazuma o migracijama kojim bi trebalo da se prvi put nakon 1990. godine omogući očuvanje prava migrantske populacije, navode iz Info parka.

U Srbiji trenutno boravi nešto više od 4.500 izbeglica i migranata koji su uglavnom smešteni u prihvatnim i azilnim centrima. Situacija se poboljšala, ali njihov nastavak puta je onemogućen. Veliki broj njih ipak nastavlja da pokušava, a pokušaji su osujećeni vrlo često nelegitimnim nasiljem graničnih policija u regionu. Nasilno sprečavanje nezakonitog ulaska u koliziji je sa pravom na privremenu zaštitu i traženje azila, podsećaju u saopštenju.

Od srede ponovo toplije: Novi ledeni talas sa snegom očekuje nas u januaru

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs