Grejanje

Hrvatska plaća 80 posto troškova svakome ko uvede grejanje na pelet!

Fond podstiče ugradnju kotlova na pellet i kotlove na drva

Vesti
12:28h Autor:
Hrvatska plaća 80 posto troškova svakome ko uvede grejanje na pelet!
Foto: Profimedia

Fond za zaštitu okoline Hrvatske raspisao je konkurs za nabavku sistema za centralno grejanje čije je pogonsko gorivo biomasa - drva ili pelet.

Država je za tu nakanu predvidela 12 miliona kuna, a s obzirom na to da ugradnja takvog sistema košta oko 40.000 kuna, novo grejanje dobiće oko 300 domaćinstava širom zemlje, navodi Tportal.

Fond podstiče ugradnju kotlova na pellet i kotlove na drva. "U zavisnosti od područja gde se kuća nalazi, moguće je dobiti podsticaje u rasponu od 40 do 80 odsto, odnosno maksimalno do 35.000 kuna s PDV-om za ugradnju sistema na biomasu ili do 45.000 kuna s PDV-om za sisteme s dizalicom topline", najavio je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

"Cilj nam je da podstaknemo korišćenje obnovljivih izvora energije u sistemima grejanja i hlađenja', istakao je Ponoš. "Takvi sistemi su ekološki puno prihvatljiviji jer podrazumevaju smanjenje potrošnje fosilnih goriva. Na kraju, to utiče na smanjenje emisija CO2 i ima pozitivan uticaj na okolinu", zaključio je.

Za sufinansiranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici porodičnih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50 odsto površine namenjeno za stanovanje te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 kvadratnih metara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs